Cod rosu in agricultura, din cauza secetei. Efecte in lant: Pagube uriase, posibile scumpiri

Marti, 04 August 2015, ora 15:16
3447 citiri
Cod rosu in agricultura, din cauza secetei. Efecte in lant: Pagube uriase, posibile scumpiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Seceta a afectat grav productia agricola, iar pierderile sunt estimate la 2 miliarde de euro, potrivit sefului Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu.

El a precizat ca seceta din ultimele luni a afectat cel mai mult porumbul, insa exista si alte culturi care au avut de suferit de pe urma caldurii excesive, precum soia, grau, rapita, floarea-soarelui, dar si legumele.

Agricultorii din Moldova au cele mai mari batai de cap, unde unele suprafete sunt distruse in proportie de 100%, dar probleme mari au si cei din sud-vestul Banatului, vestul si estul tarii, in special in judetul Constanta, a spus Baciu, potrivit Mediafax.

Ramanem fara mancare din cauza secetei?

Ministerul Agriculturii nu a prezentat pana in prezent date cu privire la efectele secetei asupra culturilor agricole, dar presedintele LAPAR a estimat ca pierderile depasesc 2 miliarde euro.

"Seceta va diminua recolta lui 2015. Pierderile sunt enorme, pana in prezent se inregistreaza pierderi de peste 2 miliarde euro, urmand ca suma sa creasca pe masura ce temperaturile raman foarte ridicate si fara precipitatii. Cand spun 2 miliarde de euro este vorba de investitii deja facute care nu se mai recupereaza. Nu ne referim aici la veniturile care le-am fi avut daca recoltam productia", a spus Baciu.

El a adaugat ca in perioada urmatoare se vor scumpi cu siguranta fructele, legumele si cerealele, ca efect al secetei si unor taxe noi introduse de Ministerul Mediului.

"Vorbim in primul rand de scumpiri la materia prima. Apoi se vor scumpi toate in lant", a spus Baciu.

Meteorologii, dati in judecata

Baciu a mai spus ca ia in considerare sa dea in judecata meteorologii, pentru prognozele gresite, deoarece acestea ar fi stricat calculele agricultorilor.

"Avem dovezi scrise de dansii (reprezentantii ANM - n.red.). Vorbim de inscrisurile lor cand au facut acele prognoze, acele declaratii care au aparut in toata presa si prin care ne vedeam inundati in lunile aprilie-mai-iunie, pe cand seceta s-a instalat inca din luna aprilie", a adaugat el.

Agricultorii vor sa dea in judecata meteorologii: N-au anuntat seceta. Recoltele sunt compromise

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#paguba seceta agricultura, #seceta efecte agricultura, #seceta agricultura, #seceta agricultura Romania , #agricultura