Adrian Radulescu, despre seceta: E ca atunci cand iti arde casa si nu ai apa! - Interviu

Vineri, 24 August 2012, ora 07:08
3185 citiri
Adrian Radulescu, despre seceta: E ca atunci cand iti arde casa si nu ai apa! - Interviu
Foto: Arhiva

Daca anul trecut agricultura salva economia, aducand o contributie de 12 miliarde de euro in produsul intern brut, seceta prelungita din acest an a uscat "motorul economiei", relevand importanta unor schimbari radicale in sistemul agricol.

Consecintele lipsei de precipitatii nu pot fi atenuate in prezent decat prin acordarea de sprijin financiar agricultorilor, insa numeroase masuri pot fi luate in continuare pentru prevenirea unor situatii similare, in special in contextul schimbarilor climatice radicale prefigurate, a afirmat Adrian Radulescu, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Totusi, deputatul este sceptic cu privire la implementarea propriu-zisa a masurilor. In fond, "daca la anul ploua, nu mai e de actualitate".

Ne confruntam cu una dintre cele mai severe secete din ultimii ani, cu consecinte dramatice pentru agricultori, dar si pentru consumatori, prin scumpirea alimentelor. Ce masuri pot fi luate in acest moment?

Dupa ce ti-a ars casa ce masuri poti sa mai iei? Nu mai pot fi luate masuri. Singurul lucru care poate fi facut este acordarea unor ajutoare materiale, despagubiri pentru agricultori. E un lucru implinit, ce trebuia sa facem in ani de zile nu am facut, cand vine seceta nu poti sa faci nimic. E ca atunci cand iti arde casa si nu ai apa.

Cum ar fi putut fi prevenite sau atenuate efectele acestui fenomen? Care sunt principalele reforme care trebuie intreprinse in agricultura?

Sunt multe lucruri. Perdelele de protectie ar fi trebuit implementate in mai multe zone, sunt zone care ar fi trebuit impadurite, care nu se preteaza agricultura, trebuia realizat un nou sistem de irigatii, pentru ca cel care a fost facut inainte de 1989 este energofag si este proiectat sa functioneze cu apa de la vale la deal si trebuie reproiectat, sistemele sa mearga gravitational, de sus in jos.

De asemenea, trebuie facute reamenajari ale albiilor raurilor si, peste tot unde exista posibilitati, baraje si acumulari de ape pentru a fi acumulata apa in perioadele ploioase si a fi folosita in perioadele secetoase, puturi forate. Ele trebuie facute in continuare, meteorologii ne spun ca schimbarile climatice vor fi dramatice in urmatorii 50 de ani. Insa ele nu se pot face nici intr-o zi, nici intr-o luna, nici intr-un an, ci in 10, 20, 30 de ani.

Sunt discutate, analizate aceste masuri in cadrul institutiilor competente?

Nu mai cred in discutii, le discuta un guvern acum care peste sase luni sau un an nu mai este. Si poate la anul ploua si nu mai e de actualitate. Asa a fost intotdeauna.

Statul va acorda fermierilor afectati de seceta un sprijin de 100 lei pe hectar, pentru suprafete de maxim 10 hectare de culturi agricole, potrivit unui proiect de hotarare de guvern. Este acest ajutor suficient?

Nu. Este un ajutor facut cu caracter strict de vot. Vin alegerile si nu dam decat 100 lei pe hectar si numai pana la 10 hectare, pentru ca aici este mare masa a agricultorilor, adica 800.000 de agricultori. Nu are un scop economic. Si mai grav, se dau si agricultorilor care sunt sub un hectar. Nu exista nicaieri in lume un astfel de ajutor, sub un hectar se considera ca nu este o agricultura care este rentabila, viabila, la care toata lumea a renuntat.

Uniunea Europeana nici nu acorda finantare decat de la un hectar in sus si tot timpul atentioneaza sa crestem suprafata de la care se acorda sprijin pe hectar.

Pot fi ajutati agricultorii printr-un sistem mai eficient de asigurare?

Nu exista asigurari pentru seceta si inghet si ar trebui creat un fond de asigurari care sa fie facut si gestionat de catre agricultori, in care sa aiba contributie si statul si Uniunea Europeana. Din pacate, nu l-am facut si suportam consecintele. La un euro pus in fond, mai veneau inca 80 de centi de la Uniunea Europeana.

Agricultura a fost considerata motorul cresterii economice anul trecut. Care considerati ca va fi contributia acesteia in produsul intern brut in acest an?

Si Cenusareasa masurilor luate de orice guvern. Daca anul trecut agricultura a venit la PIB cu aproape 8% din PIB, cred ca anul acesta nu va veni cu mai mult de 5%.

****

Seceta a afectat peste 3,7 milioane de hectare de teren, aproximativ 40% din suprafata arabila, a anuntat Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Din totalul suprafetei insamantate cu grau in toamna anului 2011, circa 30,5% a fost afectata de seceta. De asemenea, la culturile de primavara, au fost afectate de seceta peste 1,7 milioane de hectare, ceea ce reprezinta circa 32,5 % din suprafata totala cultivata la inceputul anului.

Suprafata agricola a Romaniei este de 14,7 milioane de hectare, dintre care terenul arabil ocupa aproximativ zece milioane de hectare.

Lipsa apei a afectat, in special, exploatatiile de mici dimensiuni si de subzistenta, detinute de persoane fizice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#seceta agricultura, #masuri seceta, #ajutoare agricultori, #asigurari agricultura, #agricultura economie , #agricultura