Autoritatile romane, vinovate de criza pestei porcine si pierderile uriase? UE ne-a avertizat anul trecut si stiam exact ce aveam de facut

Miercuri, 01 August 2018, ora 19:44
24263 citiri
Autoritatile romane, vinovate de criza pestei porcine si pierderile uriase? UE ne-a avertizat anul trecut si stiam exact ce aveam de facut
Foto: Arhiva Pixabay

Din cauza ca n-a respectat la timp recomandarile Comisiei Europene privind prevenirea aparitiei pestei porcine africane (PPA), statul roman nu reuseste acum sa impiedice raspandirea bolii.

Astfel - in ciuda faptului ca a sacrificat deja preventiv, in doar 2 luni, peste 1% din numarul total de porci din tara - pesta continua sa se extinda.

Disperati, fermierii se gandesc deja sa renunte la cresterea acestor animale. Iar asta ar insemna ca, in curand, s-ar putea sa nu mai gasim in galantare decat carne de porc din import, mai scumpa si poate chiar de o calitate mai slaba decat cea de la noi.

Virusul pestei porcine africane - originar de pe Continentul Negru, din Kenya - a ajuns in Europa in urma cu circa sase decenii. Primele cazuri s-au raportat in 1957 in Portugalia. Apoi, s-au semnalat altele in Spania, in Italia (in zona Sardiniei) si in alte si alte state.

Pesta porcina africana nu se transmite la om. Este, in schimb, incurabila si foarte contagioasa, la porc. Un singur animal infectat cu PPA poate transmite virusul tuturor porcilor cu care vine in contact, imbolnavindu-i mortal.

In consecinta, pentru a preveni decimarea efectivelor de porci din ferme si gospodarii, autoritatile UE au adoptat strategii de prevenire si de combatere a pestei porcine africane. Cum masurile au functionat, la inceput, doar in parte, s-au pus la punct metode tot mai precise si mai eficiente de a izola boala.

In Romania, PPA a fost pentru prima depistata abia in urma cu un an. Mai exact, in august 2017, a fost diagnosticat cu PPA un porc dintr-o gospodarie de la Satu Mare, din apropierea granitei cu Ucraina. Autoritatea Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a reusit atunci sa tina situatia sub control.

Cu toate astea, tot anul trecut, la scurt timp dupa confirmarea existentei pestei porcine in Romania, Comisia Europeana a dat publicitatii un raport in care evidentia faptul ca statul roman nu ia toate masurile necesare pentru a impiedica raspandirea bolii.

Spre exemplu, in raport se arata ca Romania nu a luat masurile necesare pentru limitarea numarului de mistreti, desi acestia transmit pesta. In plus, analizele pentru depistarea bolii nu se realizau in timp util, iar transportul porcilor domestici - care fac si transmit des boala - nu era urmarit corespunzator.

Iata, pe scurt, doar cateva dintre concluziile raportului intocmit de CE:

"Romania nu aplica inca multe masuri in vederea prevenirii pestei porcine africane, de exemplu, gestionarea populatiei de mistreti si biosecuritatea in cadrul exploatatiilor nonprofesionale (gospodarii - n.red.), si le va aplica doar odata cu confirmarea bolii, cu o intarziere in consecinta a rezultatelor.

Desi vanatorii au cunostinta de pesta porcina africana, programul slab de supraveghere pasiva a mistretilor nu ofera garantia ca pesta porcina africana ar fi depistata intr-un stadiu incipient dupa introducerea sa. Acest lucru va intarzia depistarea bolii si, prin urmare, punerea in aplicare a masurilor de control, marind riscul raspandirii ulterioare la porcii domestici, in special in exploatatiile nonprofesionale.

Numeroasele exploatatii nonprofesionale cu un nivel mic de biosecuritate reprezinta punctul cel mai vulnerabil pentru aparitia infectiei la porcii domestici. In special, exploatatiile nonprofesionale care au scroafe sunt susceptibile sa joace un rol in raspandirea infectiei pe plan local.".

Acelasi document arata ca autoritatile s-ar descurca cu greu in conditiile in care boala ar ajunge intr-o ferma mare.

"Autoritatile competente par pregatite sa gestioneze izbucnirea unor focare in cadrul exploatatiilor nonprofesionale sau al exploatatiilor comerciale mici - care reprezinta majoritatea.

In cazul exploatatiilor comerciale industriale, autoritatile se vor confrunta cu probleme in depopularea rapida a acestora, din cauza capacitatilor limitate de ucidere si de eliminare", se mai arata in documentul citat.

Pentru a afla si ce directive europene a incalcat Romania, refuzand sa previna aparitia si raspandirea pestei porcine africane, puteti citi raportul integral aici:

Mai mult de sase focare de boala pe zi, in ultimele doua luni

La mai putin de un an de la publicarea atentionarilor CE, pesta porcina a reaparut, in Romania, in zona Deltei Dunarii, pe 10 iunie 2018. Apoi s-a raspandit. Asa se face ca, in ultimele doua luni, s-au semnalat zeci de noi imbolnaviri in mai multe judete din tara, printre care Bihor, Satu Mare, Salaj, Ialomita, Braila, Galati si Constanta.

Cele mai multe cazuri de imbolnavire au fost raportate, insa, in Tulcea. Mai exact, ANSVSA a confirmat aici prezenta a peste 390 de focare in gospodarii. Din pacate, boala a patruns si in cea mai mare ferma de porci din judet, Carnipord Tulcea. E tocmai genul de situatie despre care specialistii CE spuneau ca ar pune Romania in dificultate.

Directorul Carniprod Tulcea: "Nu inchid firma, dar nici nu voi mai creste vreodata porci in tara asta!"

Toamna trecuta, directorul Carniprod Tulcea, Nicoale Ciuleac, declara pentru ZF ca afacerile societatii erau in crestere cu 10%, iar numarul de angajati se majorase si el, ajungand la 500.

Acum - la doar o luna dupa ce autoritatile au depistat in ferma si in abatorul societatii semne de infestare cu PPA - Carniprod nu mai are animale, nu mai produce si nu mai vinde nimic.

Nicolae Ciuleac a declarat pentru Ziare.com ca nu isi va inchide firma, dar ca nu va mai creste niciodata porci in Romania.

"Am avut 48.600 de porci. Nici mai multi, nici mai putini. Au fost deja sacrificati peste 45.000, iar cei care inca sunt in viata vor fi ucisi in zilele care vin. Fabrica e inchisa. Am inchis si magazinele, ca nu vreau sa vand decat ce produc aici si stiu ca e de calitate.

Inca de la inceputul lui iulie speram ca, intr-o saptamana sau doua, sa ne putem relua activitatea. Din pacate, n-am reusit nici pana astazi. Totul, din vina autoritatilor, care nu se coordoneaza asa cum trebuie si nu isi asuma responsabilitatea pentru a face ceea ce trebuie. Ei atat stiu: sa distruga tot, sa faca tot una cu pamantul!

Ceea ce pot sa spun sigur este ca, in mod categoric, nu voi mai creste porc, in tara asta, vreodata. Cel putin, nu pana cand Guvernul imi va garanta ca o pot face in siguranta. Eu nu mai investesc inca o data bani ca sa vina apoi autoritatile si sa omoare animalele si sa arunce tone si tone de carne...", a apreciat Nicolae Ciuleac.

Directorul Carniprod Tulcea spune ca va importa carne, de acum inainte.

"Carniprod va procesa, in continuare. Am vorbit deja sa aduc din Austria cate 1.000 de carcase de porc pe saptamana. Reducem partea de zootehnie. Am semnat deja 75 de concedieri.

Pe mine nu ma deranjeaza sa dau in Austria banii pe care-i cheltuiam aici. Dar e rau, sa stiti. Dispar locurile de munca, dispare productia... o sa ajungem sa fim doar o piata. Poata ca asta se si vrea", a mai spus pentru Ziare.com Nicoale Ciuleac.

Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in Romania erau, la inceputul lui 2018, putin peste 4,4 milioane de porci. Or, asta inseamna ca, sacrificand zecile de mii de animale de la Carniprod Tulcea si sutele din gospodariile in care s-a gasit pesta africana, autoritatile au ucis deja mai bine de 1% din efectivele de porci din Romania, doar in ultimele doua luni.

In mod normal, pentru fiecare porc ucis, crescatorul trebuie sa fie despagubit cu pretul de piata al animalului. Problema este ca, potrivit legii, doar parte din banii de despagubire provin de la bugetul de stat, restul fiind fonduri europene.

La acest moment, dat fiind faptul ca Romania a ignorat recomandarile europene privind prevenirea pestei porcine africane, nu e clar, inca, daca UE va fi de acord sa-i despagubeasca pe fermierii romani.

Surse din ANSVSA au declarat pentru Ziare.com doar ca procedura de solicitare a banilor e in curs si ca, pana la acest moment, CE nu a comunicat ca ar refuza sa-i despagubeasca pe crescatorii romani.

Fermier tulcean: Porcii mei, desi sanatosi, se mananca acum intre ei. Cu ce ma ajuta statul?

Din pacate, sunt si situatii in care fermierului roman ajung sa-i moara si porcii sanatosi. Spre exemplu, fermierul tulcean Dumitru Barbieru risca sa isi piarda afacerea din cauza pestei, cu toate ca niciun animal de-al sau nu a luat boala. Iata cum e posibil asa ceva.

"Eu cresc 1.800 de porci intr-o ferma in care nu a patruns pesta. Problema este ca - in conditiile in care in Tulcea continua sa apara focare noi - ferma mea

ramane in zona de caratina, iar DSVSA nu-mi permite sa livrez. Inteleg ca legea e lege, dar eu ce vina am?

Prima data mi-au spus ca nu pot livra vreme de 30 de zile. Am asteptat. Apoi, mi-au spus ca a mai aparut un focar si trebuie sa mai astept. Joia trecuta trebuia sa incep livrarile. Clientii asteptau. Am fost anuntat ca nu pot livra si ca trebuie sa mai astept. Acum, sper ca voi putea incepe sambata asta (4 august - n.red.) sa livrez. Dar cine stie...

Si situatia in ferma se agraveaza, pe zi ce trece: daca nu vand porci, nu am bani sa cumpar furaje. Nu mai am cu ce sa-i hranesc. Deja au inceput sa se manance intre ei. In plus, cu atatea amanari, clientii incep sa refuze carnea de Tulcea, chiar daca e sanatoasa, ca cea pe care o am eu in ferma", a declarat Dumitru Barbieru pentru Ziare.com.

Intrebarea este: in cazul in care fermierul ramane cu porcii nevanduti din cauza carantinei prelungite, il despagubeste cineva? E putin probabil, de vreme ce animalele nu i s-au imbolnavit si nici n-au fost sacrificate preventiv, pentru impiedicarea raspandirii pestei.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara: Romania risca sa devina dependenta de importuri

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, sustine ca - in cazul in care criza pestei nu va fi gestionata asa cum trebuie - Romania risca sa ajunga doar o piata de desfacere pentru carnea de porc produsa in strainatate.

"Riscurile pentru tara noastra sunt foarte mari, in acest moment. Sa ne aducem aminte ca, in urma cu vreun deceniu, Romaniei i s-a interzis sa exporte produse din carne de porc din cauza ca in tara erau cazuri de pesta porcina clasica. Iar impotriva pestei clasice exista vaccin, pe cand impotriva celei africane nu s-a inventat, inca, leac. Timp de patru ani n-au putut exporta, atunci, producatorii romani. Cine ne garanteaza ca n-o vom pati din nou?

In plus, daca numarul de porci din ferme va scadea foarte mult, va trebui sa crestem importurile. Deja, din productie interna, Romania isi asigura doar mica parte din consum. Toata carnea refrigerata care se vinde in supermarketuri si hypermarketuri e de de import. Un procent de pana la 70% din carnea din carne folosita in procesare (pentru mezeluri si alte asemenea produse - n.red.) e tot din import.

Sigur, acum carnea din import e mai ieftina decat cea de la noi, din cauza ca strainii au subventii mai mari si cresc animale cu mai putina cheltuiala. Dar, in conditiile in care cererea va creste si in conditiile instabilitatii cursului valutar, n-ar fi exclus ca si carnea de import sa se scumpeasca.

Iar daca n-ai si productie interna serioasa, esti vulnerabil, devii dependent de importuri", a explicat Dragos Frumosu pentru Ziare.com.

Ce masuri cer producatorii si ce fac, de fapt, autoritarile

Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania, spune ca autoritatile ar trebui sa ia o serie de masuri pentru a limita raspandirea bolii.

"Se vorbeste mult despre reducerea numarului se mistreti. E un lucru care ar trebui facut, dar nu oricum. Sa luam exemplul Luncii Dunarii. Daca vanatorii incep sa haituiasca mistreti ca sa-i impuste, mai rau ii vor imprastia.

Avem un exemplu care a functionat in Cehia. Acolo, perimetre mari au fost incercuite cu gard si abia apoi s-a intrat dupa mistreti.

Apoi, noi ne dorim sa se schimbe putin abordarea, iar focar sa nu se mai considere o gospodarie unde a fost diagnostigat un porc cu pesta africana, ci o unitate administrativ teritoriala, pe raza careia sa se aplice acea sacrificare preventiva. Dar, bineinteles, oamenii sa fie si despagubiti in cel mai scurt timp posibil.

Stiu ca au existat audituri ale UE si stiu ca s-au facut recomandari pentru institutiile statului. Nu stiu daca in ultimul an institutiile au schimbat ceva in bine. Daca au facut-o - cu parere de rau o spun - noi, in sectorul productiei de carne de porc, n-am simtit-o", a spus Ioan Ladosi pentru Ziare.com.

La solicitarea Ziare.com, Romsilva - care administreaza circa 12% dintre fondurile de vanatoare din tara - anunta ca deja a limitat populatia de mistreti sub optim.

"Conform specialistilor europeni, numarul optim de mistreti este de sub 0,5 exemplare la 1 km 2, iar in fondurile cinegetice gestionate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, populatia de mistreti este sub aceasta valoare.

Avand in vedere aparitia mai multor focare de pesta porcina africana, in judetele Braila, Salaj, Galati, Satu Mare, Bihor, Tulcea, Constanta si Ialomita, in fondurile cinegetice gestionate de Romsilva in aceste judete, cat si in judetele limitrofe, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a luat mai multe masuri, printre care suspendarea temporara a vanatorii si interzicerea furajarii porcilor mistreti in zonele de focar, recoltarea de probe din zona infectata si recoltarea de mistreti din zonele limitrofe focarelor, unde vanatoarea este inca permisa", se arata in raspunsul formulat de Romsilva la solicitarea Ziare.com.

Problema este ca e foarte putin probabil ca toti administratorii fondurilor de vanatoare din tara sa fi luat masuri similare. Si numai cu masurile luate pe 12% din suprafata fondurilor e greu de crezut ca va reusi Romania sa scape de pesta africana!

Surse din cadrul ANSVSA au explicat pentru Ziare.com ce masuri s-au luat pentru a impiedica pesta porcina africana sa se extinda in Romania. Printre acestea a fost modificarea HG 830/2016, astfel incat vanatorii sa fie platiti daca depisteaza mistreti suspecti de pesta si daca iau masuri care sa contribuie la impiedicarea raspandirii bolii. In plus, s-au extins zonele in care se iau masuri pentru prevenirea imbolnavirilor si se fac controale tematice.

Pe langa informatiile pe surse, Ziare.com a solicitat si in scris ANSVSA date privind masurile luate in urma raportului CE care sublinia faptul ca Romania nu previne eficient aparitia sau raspandirea pestei porcine. Vom reveni cu informatiile, in momentul in care ANSVSA ni le va comunica.

Ramane sa aflam, in perioada imediat urmatoare, daca statul - desi a refuzat sa tina cont, la timp, de recomandarile Comisiei Europene - va reusi, totusi, sa salveze sectorul productiei autohtone de carne de porc. Sau daca, dimpotriva, va permite ca boala sa aduca in sapa de lemn marile ferme de porci, caz in care Romania ar deveni simpla piata de desfacere pentru carnea din alte state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#pesta porcina africana, #preventie pesta porcina ANSVSA, #pesta porcina Tulcea, #CE recomandari pesta porcina , #agricultura