Ciolos: Romania are de castigat din reforma Politicii Agricole Comune

Duminica, 30 Iunie 2013, ora 16:36
1713 citiri
Ciolos: Romania are de castigat din reforma Politicii Agricole Comune
Foto: Arhiva

Romania este una dintre putinele tari care vor avea de castigat prin reforma Politicii Agricole Comune (PAC), atat din punct de vedere bugetar cat si al flexibilitatii, deoarece va putea sa aiba o abordare specifica pe realitatile agriculturii romanesti, a declarat comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos, intr-un interviu.

Oficialul european a subliniat ca noul sistem va intra in vigoare pentru administratiile nationale de la 1 ianuarie 2014, astfel incat acestea sa isi poata pregati procedurile, orientarile pe diferite masuri si alocarile de fonduri, iar pentru agricultori - beneficiarii directi ai platilor - sistemul se va schimba efectiv din ianuarie 2015.

Dacian Ciolos, despre sansele agriculturii romanesti, subventii si relatia cu UE - Interviu

Sunteti multumit de acordul politic incheiat pe reforma Politicii Agricole Comune? A fost un acord usor de obtinut? Credeti ca se putea face mai mult?

In conditiile in care s-au purtat negocierile, pot spune ca sunt multumit, pentru ca toate ideile inovatoare pe care le-am avut in propunerea legislativa initiala au fost mentinute si acceptate de cele doua institutii - Consiliul de Ministri si Parlamentul European. Sunt mai putin multumit pentru faptul ca ambitia acestor idei inovatoare nu a fost cea pe care mi-as fi dorit-o, dar cand negociezi cu 28 de state membre...

Aici aveam de ales, sau fortam mana cu anumite lucruri fara nicio flexibilitate ca sa imi mentin punctul meu de vedere si cu riscul de a nu avea majoritatea politica necesara pentru a adopta reforma sau cum am incercat sa fac, respectiv sa-i conving pe cei care au fost in procesul de negociere sa accepte argumentele pe care le aveam, dar sa adaptez diferite idei noi, in asa fel incat ele sa fie aplicabile si in Spania si in Finlanda, Polonia, Franta sau Marea Britanie.

Victorie pentru Romania - Ciolos obtine mai multi bani pentru agricultori

Cred ca am reusit acest lucru pentru ca, din cei 28 de ministri - inclusiv Croatia care va intra de la 1 iulie in Uniunea Europeana (UE) si care a participat la negocieri - atunci cand am adoptat acordul politic, doar doi s-au abtinut, dar din motive diferite de cele de continut ale reformei.

Au fost niste motive procedurale, administrative, de impartirea puterilor intre Parlament si Consiliu pe anumite chestiuni. Practic, nu a fost niciun stat membru impotriva a ceea ce am propus si in Parlament am observat ca a fost o sustinere destul de larga. Din punctul acesta de vedere, ceea ce pentru mine este cel mai important este faptul ca se schimba directia PAC.

Probabil ca nu se avanseaza cu viteza pe care as fi dorit-o, dar pentru un motor de dimensiunile PAC inclusiv din punct de vedere bugetar, dar si din punct de vedere al continutului, nu este usor sa intorci volanul brusc, sa apesi pe accelerator si sa mergi foarte repede. Trebuie sa mergi incet si sa ii dai directia. Din punctul acesta pot spune ca sunt multumit.

Care a fost perioada cea mai grea in cadrul negocierilor privind reforma PAC si care v-au fost partenerii si dusmanii?

A fost o perioada grea si interesanta la inceput, cand, inainte de a veni cu propunerea legislativa, am organizat acea dezbatere publica. Nu stiam la ce sa ma astept, care vor fi reactiile celor care sunt in afara sectorului agricol vizavi de PAC si aveam mare nevoie de sustinerea lor ca sa pot sa justific solicitarea unui buget important pentru agricultura.

Succesul acelei dezbateri publice, pe care am organizat-o in primavara si vara anului 2010, a fost determinanta pentru ceea ce s-a intamplat dupa aceea, pentru ca foarte multe idei care au reiesit din acea dezbatere publica mi le-am asumat si le-am transformat in propunerea legislativa. Acest lucru mi-a dat si legitimitatea de a le sustine in Comisie, cand am facut propunerea legislativa, iar ulterior in negocieri cu Parlamentul si cu Consiliul.

Un alt moment important si de durata mai lunga a fost acest progres, in paralel, cu negocierile pe PAC, dar si pe buget. (...)

A fost un moment mai dificil, pentru ca a trebuit sa fac lobby politic in mai multe capitale europene, pe langa ministri de finante si prim-ministri, sa le explic reforma si de ce este important sa mentinem bugetul PAC. La fel am cerut si sustinerea Parlamentului, pe care am obtinut-o. Si atunci si a fost un moment cheie, dar si unul determinant pentru succesul reformei PAC din perioada urmatoare.

Ati afirmat ca Romania este una dintre tarile care au castigat pe noua reforma PAC. Puteti sa detaliati care sunt avantajele, dar si dezavantajele pentru agricultorii romani?

Romania are de castigat, in primul rand, din punct de vedere bugetar. Este una din putinele tari care castiga prin aceasta reforma a Politicii Agricole Comune. Numai platile directe vor creste de la 130-140 de euro la hectar in prezent, pana la 196 de euro la hectar, in medie, in anul 2019.

Totusi, si in aceste conditii platile directe vor fi mai mici decat media din Uniunea Europeana...

Da, vor fi mai mici decat media, dar diferenta va fi mult redusa. Este vorba de o alocare totala, iar modul cum o foloseste Romania este altceva, pentru ca sunt state membre care au plata medie la hectar foarte ridicata, dar unde sunt multi agricultori care au plati la hectar mai mici ca in Romania. Si acolo decalajele sunt foarte mari. Dar in conditiile in care bugetul PAC este redus cu 7-8 la suta, sa vii in conditiile acestea si sa castigi mai mult, mie mi se pare semnificativ din punct de vedere bugetar. (...)

Ce urmeaza dupa acest acord politic? Cand va intra efectiv in vigoare noua reforma a PAC?

Acest acord politic urmeaza sa fie tradus legislativ. (...) Noul sistem nu va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014, ci din ianuarie 2015, respectiv sistemul de alocare a platilor directe pentru agricultori. Efectul de schimbare va aparea din 1 ianuarie 2015, tocmai pentru a lasa anul 2014 administratiilor nationale sa isi pregateasca procedurile, sa ia deciziile necesare de alocari de fonduri si de orientari pe diferite masuri. Pentru administratiile nationale reforma intra in vigoare din 2014, dar beneficiarul direct la plati o simte din 2015. (...)

I-ati "vrajit" vreodata in negocieri pe oficialii europeni cu branza de burduf sau cu o tuica de Zalau, ca sa obtineti ceva avantaje?

De mai multe ori, dar nu in negocieri. Nu rezolvi nimic cu o sticla de tuica. Cand vorbim de miliarde de euro trebuie sa ai alte argumente. Nu merge asa. Le-am multumit dupa ce am luat deciziile.

Cred ca i-am vrajit cu vinul romanesc pentru ca ministrul irlandez al Agriculturii, care a asigurat presedintia UE, si caruia i-am adus o sticla de vin alb de la Recas, la Consiliul informal de la Dublin mi-a promis ca deschide sticla imediat dupa ce finalizam reforma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Dacian Ciolos reforma agricola, #Ciolos reforma PAC, #reforma agricultura Romania 2015 , #agricultura