Dupa coronavirus, vine seceta extrema: Culturile, in pericol pe tot globul. In Romania, in unele zone nu a plouat de sase luni

Joi, 23 Aprilie 2020, ora 09:47
20238 citiri
Dupa coronavirus, vine seceta extrema: Culturile, in pericol pe tot globul. In Romania, in unele zone nu a plouat de sase luni
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania si multe tari ale lumii se confrunta deja cu seceta, in conditiile in care in multe alte sectoare ale economiei productia este complet sau partial oprita, toate acestea urmand sa aiba efecte asupra sectorului alimentar.

In acest context, pe 9 aprilie, in Ordonanta Militara numarul 8, ministrul de Interne Marcel Vela anuntase ca se opreste exportul de cereale. O saptamana mai tarziu, insa, prin Ordonanta Militara 9, se relua exportul, in ciuda situatiei din tara.

Seceta extrema anuntata de ANM

Miercuri, Administratia Nationala de Meteorologie transmitea, in comunicatul despre rezerva de umiditate, referitor la continutul de apa din sol, ca "pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, prezinta valori scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Banat si Crisana, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei si Olteniei", in timp ce rezerva de umiditate din sol "se situeaza in limite satisfacatoare, in Maramures, local in nordul si nord-estul Transilvaniei, izolat in nordul Olteniei si nord-vestul Munteniei".

Totodata, ANM mai preciza ca "rezerva de apa in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se incadreaza in limite satisfacatoare, in Maramures si Crisana, cea mai mare parte a Banatului si Olteniei, nordul, local in centrul si sudul Transilvaniei, sudul si vestul Munteniei, izolat in nord-vestul Moldovei".

"Deficite de umiditate in sol (seceta pedologica moderata, puternica si extrema) se inregistreaza in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova si Muntenia, local in estul, centrul si sud-vestul Transilvaniei, izolat in nord-vestul Banatului si estul Olteniei", mai atrage atentia institutia.

De altfel, meteorologii anunta acest lucru de cateva saptamani. Pe 9 aprilie, Pro TV relata ca in multe judete nu a mai plouat de mai bine de jumatate de an, iar o saptamana mai tarziu, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, anunta seceta extrema si faptul ca in mare parte culturile sunt compromise:

"Din pacate, peste criza coronavirus, in perioada aceasta s-a instalat o seceta puternica, extrema. Fermierii din Dobrogea au spus ca nu au mai intalnit o asemenea seceta. Din pacate, in Moldova si Dobrogea, seceta pedologica puternica si extrema a compromis culturile de toamna acolo unde nu a fost posibilitatea de a se iriga".

Spre exemplu, productia de miere din Tulcea a fost la randul sau afectata de seceta si de pandemia de coronavirus.

Chiar azi, ministrul Oros a revenit cu detalii si spune ca sunt afectate de seceta 2,9 milioane de hectare din toate judetele din Moldova si din sudul tarii, fiind vorba de toate culturile semanate in toamna.

"Toate judetele din Moldova si din sudul tarii. Toate culturile semanate in toamna, 2,9 milioane de hectare: grau, secera, orz, orzoaica si rapita. Sigur ca gradul de afectare este diferit si pe zone si pe culturi", a spus Adrian Oros.

Cum se vede seceta din Romania in afara tarii

Situatia de la noi nu a trecut neobservata nici in afara tarii, oficiali din mai multe state, dar si presa externa mentionand acest lucru.

World-grain.com amintea despre masura luata pe 9 aprilie si nota, in context, ca aceasta apare intr-un raport al Serviciului Agricol Extern din cadrul Departamentului american de Agricultura (USDA).

Potrivit USDA, Guvernul roman ar fi luat aceasta hotarare din cauza coronavirusului si a ingrijorarilor legate de impactul secetei asupra culturilor de iarna. "Obiectivul este de a garanta Romaniei siguranta alimentara, in contextul temerilor ca stocurile de cereale si oleaginoase vor fi scazute din cauza exporturilor", nota USDA.

Autoritatile americane mai transmit ca, in Romania, culturile de iarna sunt amenintate de seceta, deoarece, desi iarna a fost blanda, nivelul de precipitatii a fost sub cel normal.

Ministerul olandez al Agriculturii, Naturii si Calitatii Alimentelor il cita pe 16 aprilie pe ministrul Oros, aratand ca acesta a pus masura interzicerii exportului cerealelor pe seama semnalelor alarmiste legate de seceta puternica actuala, dar si pe dublarea exporturilor in luna martie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

In plus, oficialitatile olandeze precizeaza ca ministrul a subliniat prioritatea pe care o are - siguranta alimentara a populatiei.

De asemenea, Camera de Comert Italiana pentru Romania citeaza la randul sau Ministerul Agriculturii, potrivit caruia seceta extrema ar putea compromite mare parte a productiei de cereale, dar si ca vor fi date compensatii fermierilor. Cele mai afectate regiuni sunt Moldova si Dobrogea.

Despre situatia din Romania scrie si Bloomberg, care aminteste ca rezervele de apa din toata tara sunt la niveluri de risc. Si UkrAgroConsult, din Ucraina, scrie ca in Romania se observa o seceta puternica in aproape toate regiunile arabile. Totodata, sursa citata subliniaza ca temperaturile din ultima saptamana au depasit media normala pentru aceasta perioada, dar si ca au lipsit precipitatiile semnificative. Unde au fost, caldura a facut ca rezerva de apa din sol sa se evapore rapid.

Culturi in pericol pe tot globul: SUA si Mexic se pot confrunta cu cea mai grava seceta din istorie

Situatia foarte grava in ce priveste culturile este intalnita si in multe alte tari ale lumii.

Spre exemplu, mari parti din Statele Unite si Mexic se indreapta catre o megaseceta intr-un viitor foarte apropiat, potrivit unui studiu al Science Magazine citat de Science Alert. Potrivit acestui studiu, partea de sud-vest a regiunii nord-americane s-ar putea confrunta cu cea mai grava seceta inregistrata pana acum.

"Nu ne mai uitam la proiectii, ci ne uitam la unde suntem acum. Avem acum destule observatii ale actualei secete si ale secetelor precedente pentru a spune ca suntem pe aceeasi traiectorie cu cele mai grave secete din perioada preistoriei", a spus bioclimatologul Park Williams, de la Universitatea Columbia.

Totodata, The Sacramentoo Bee citeaza Institutul Pamantului de la Universitatea Columbia, care spune ca "un nou studiu arata ca a sosit timpul: o megaseceta la fel de rea sau mai rea decat orice cunoscut din preistorie pana acum foarte probabil este in desfasurare".

"Dezastrul de deasupra dezastrului", titreaza Ashlanda Daily Tidings, despre situatia din statul Oregon, iar Science Magazine scrie despre situatia grea din California.

Bloomberg arata ca mai multe tari se confrunta cu seceta. Franta este una dintre ele, fermierii de aici asteptandu-se la o vreme "catastrofala", cu foarte putina ploaie in urmatoarele doua saptamani. Cel mai afectat de seceta este graul. Totodata, in Ucraina, rezervele de apa din sol sunt la cel mai scazut nivel.

Olive Oil Times arata ca mii de mici fermieri din Italia au de furca in acest an, si in contextul pandemiei, cu lipsa fortei de munca sezoniere, lipsa unor piese de schimb pentru masinariile lor, dar si cu faptul ca mii de porci mistreti cutreiera terenurile nemuncite.

Totodata, seceta severa afecteaza tara de la nord la sud, iar climatologii considera ca actuala seceta este cea mai grava din Italia din ultimii 60 de ani. In ultimii 10 ani, acest fenomen a fost cel mai daunator din randul celor climatice, care au produs pierderi de 15 miliarde de dolari.

Cu seceta se lupta si fermierii din statul Australian New South Wales, potrivit ABC News, in timp ce Chile se confrunta cu cea mai lunga seceta inregistrata vreodata, care intra in al zecelea an acum, relateaza Sever Weather Europe. Si in Thailanda, 25 de provincii au declarat dezastru din cauza secetei.

Specialistii Programului Alimentar Mondial din cadrul ONU au avertizat deja ca numarul persoanelor afectate de foamete la nivel global s-ar putea dubla din cauza pandemiei.

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#Seceta extrema Romania, #seceta extrema 2020, #seceta istorica SUA , #agricultura