Liber la pamantul romanesc. Cum isi apara bulgarii terenurile

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 19:18
6965 citiri
Liber la pamantul romanesc. Cum isi apara bulgarii terenurile

Politicienii au depus armele in lupta impotriva liberalizarii pamantului romanesc. Din 2014, aproape oricine va cumpara teren ieftin in Romania.

Aflati intr-o situatie similara, vecinii de la sud sunt dispusi sa isi asume riscuri mai mari.

Cel mai recent proiect al legii privind vanzarea de teren extravilan cetatenilor straini, in conditiile in care Romania trebuie sa liberalizeze piata funciara de la 1 ianuarie 2014, a fost avizat miercuri de guvern.

Spre deosebire de variantele anterioare, proiectul nu mai prevede restrictii precum limitarea la 100 de hectare a suprafetelor detinute de persoane fizice sau experienta in domeniul agricol, conditii considerate discriminatorii de catre Comisia Europeana si eliminate in consecinta.

Prin urmare, poate cumpara teren agricol in Romania orice cetatean din Uniunea Europeana si din Spatiul Economic European. Noul proiect prevede totusi o extindere a dreptului de preemptiune la cumpararea de teren agricol pentru coproprietarii persoane fizice, arendasi, vecinii persoane fizice, fermierii cu varsta de pana la 40 de ani cu activitati agricole in localitatea unde este situat terenul, precum si pentru stat.

Legea prevede si infiintarea Autoritatii pentru Administrarea si Reglementarea Pietei Funciare.

"Avand in vedere ca in Romania este nevoie de comasarea terenurilor, este normal ca aceste categorii sa aiba drept de preemtiune. Sunt lucruri importante si normale, care se intampla si in alte tari. Daca vrem sa aducem tinerii inapoi la tara si daca vrem sa avem si suprafete de teren care sa fie lucrate intr-un mod eficient, este normal ca anumite persoane - familii, vecini, tineri din localitate, sa aiba drept de preemtiune", a spus fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia pentru Ziare.com.

Resemnarea autoritatilor romane a fost motivata prin faptul ca, la momentul aderarii, nu a fost prevazuta posibilitatea extinderii moratoriului privind vanzarea terenurilor.

In aceleasi conditii, Parlamentul bulgar a extins moratoriul pana in 2020

Nici bulgarii nu au negociat la momentul aderarii o astfel de posibilitate, ceea ce inseamna ca si in Bulgaria strainii ar putea cumpara terenuri de la 1 ianuarie 2014. Cu toate acestea, parlamentul de la Sofia a decis pe 22 octombrie prelungirea interdictiei pana in 2020.

"Trebuie sa prevenim jefuirea celei mai valoroase resurse a Bulgariei", a afirmat Volen Siderov, liderul partidului nationalist Ataka si initiatorul proiectului de lege in Parlament, potrivit Eur Activ.

Pe de alta parte, o astfel de decizie poate fi urmata de consecinte din cele mai neplacute.

"Daca Bulgaria vrea ca moratoriul sa ramana in vigoare incepand cu anul viitor, atunci trebuie sa obtina sprijin din partea tuturor celorlalte tari membre ale UE. Acest lucru presupune o reevaluare a tratatului de preaderare, precum si o noua ratificare de catre toate cele 28 de state membre", a declarat un purtator de cuvant al comisarului european pentru pietele europene interne.

Alte tari membre ar putea raspunde "cu aceeasi moneda" prin extinderea restrictiilor pe piata muncii pentru bulgari.

In plus, exista disensiuni in interiorul clasei politice bulgare. Potrivit premierului Plamen Oresharski, extinderea moratoriului "nu este practica" avand in vedere potentiale consecinte, in timp ce socialistul Mihail Mikov sustine ca motiunea votata nu respecta Constitutia.

"Bulgaria moderna nu poate lua decizii pe baza populismului politic", a spus Mikov.

Renunta Romania prea usor?

"Este o problema politica. Facem ca in Bulgaria si statul isi asuma riscul. Trebuie sa ne intoarcem sa vedem cine a negociat aderarea Romaniei in 2003-2004 (in vremea guvernarii Nastase - n.red.), cand s-a negociat prost si nu s-a prevazut o clauza care sa ne dea voie sa prelungim acest moratoriu. Putem lua o decizie drastica precum Bulgaria, dar asta ne aduce in fata Comisiei Europene cu riscul declansarii procedurii de infringement.

Nu exista cale de mijloc. Din punctul meu de vedere, ca roman, avand in vedere ca UE ne tot blocheaza accesul in Schengen, si statul roman ar putea lua o astfel de masura de blocare a terenurilor", a conchis Stelian Fuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#vanzare terenuri straini, #Bulgaria terenuri agricole, #Romania liberalizare piata agricol , #agricultura