Ziare.com

Agricultura "jenanta" a Romaniei a ajuns in Financial Times

de Teodora Bodeanu
Joi, 18 August 2011, ora 16:14

   

Agricultura "jenanta" a Romaniei a ajuns in Financial Times
Romania trebuie sa implementeze reforme serioase in domeniul agriculturii, pentru a putea beneficia de investitii straine pe acest sector, astfel incat sa-si atinga potentialul de productie, spune economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

"Putini oameni stiu ca Romania era 'granarul Europei' inainte de Al Doilea Razboi Mondial, al doilea producator de cereale dupa Franta. Situatia s-a schimbat de atunci, in mai rau, din pacate, si Romania raporteaza deficite semnificative in productia alimente, de peste 1 miliard de euro, chiar si in anii cu recolta buna", noteaza Anghel intr-un comentariu publicat in Financial Times.

Oficialul BCR crede ca productia este "jenant" de scazuta pentru o tara ca are potential de a hrani 80 de milioane de persoane, de patru ori populatia Romaniei.

Agricultura reprezinta unul din cele mai importante sectoare la nivel mondial, mai ales avand in vedere cresterea populatiei si urbanizarea, care determina majorarea cererii. Anghel este de parere ca Romania, care a indurat doi ani de recesiune dureroasa, s-ar fi descurcat mult mai bine daca ar fi avut agricultura mai moderna, capabila sa exploateze explozia cererii.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"A saptea tara din UE ca numar de locuitori si a cincea dupa terenurile arabile se chinuie sa se hraneasca asa cum trebuie, aprovizionarea slaba cu alimente generand, adesea, presiuni semnificative asupra inflatiei. Agricultura contribuie cu 6 la suta din PIB si reprezinta 20 la suta din forta de munca", spune Anghel.

Daca vremea va fi buna, agricultura ar putea conduce la cresterea PIB-ului cu 0,4 - 0,5 la suta, in acest an. Insa este mare nevoie si de reforme. Cea mai mare parte a producatorilor sunt prost dotati tehnologic. In Franta, de exemplu, o ferma medie este dotata de 32 de ori mai bine decat una din Romania.

Agricultura de subzistenta este, de fapt, cea mai mare parte a acestui sector in Romania. Astfel, 38% din terenul arabil este detinut de ferme foarte mici, din care 45% sunt conduse de persoane care au cel putin 65 de ani.

Intarzierile de a integra fermele mici in cele mari, pentru a fi o exploatare mai eficienta, a tras mult in jos agricultura din Romania, tinand departe investitorii straini care ar fi vrut, poate sa inceapa astfel de afaceri aici, mai spune economistul-sef al BCR. Reformele ar ajuta Romania sa majoreze absorbtia fondurilor europene, care se ridica la doar 25% din total.

"Rezultatele ar merita efortul, si nu doar pentru Romania. Anul trecut, cu 9 milioane de tone de porumb recoltate, Romania a fost al zecelea producator la nivel mondial. Implicatiile internationale ale deblocarii acestui potential masiv sunt foarte clare", comenteaza Lucian Anghel.

El adauga ca investitorii ar trebui sa-si plaseze banii in economia real, iar agricultura este un bun loc pentru a incepe. Mai devreme sau mai tarziu, Romania va trebui sa atinga standardele de productivitate ale Uniunii Europene. Astfel, productia din agricultura se va dubla, iar exporturile, care au ajuns la 1,9 miliarde de euro pe an, se vor tripla pe termen lung.

"Romania are potential sa devina un lider in productia de cereala in Europa si sa creasca din la locul patru pe piata europeana, la locul doi, dupa Franta. Autoritatile din Romania, in sfarsit, par sa inteleaga ca reforma trebuie efectuata, iar acesta este singurul mod in care investitiile vor incepe sa curga. Investitorii straini cu interes in agricultura ar trebui sa se intereseze de acest aspect acum", a incheiat Anghel.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2025 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Exagerari de 2 lei

Evident ca ar fi bine ca agricultura Ronmaniei sa fie mai performanta, dar agricultura, ca o componenta a economiei, e minuscula in ziua de azi in tarile dezvoltate. Stiinta si tehnologie, de astea e nevoie! Cu stiinta si tehnologie, o sa progreseze si agricultura; fara stiinta si tehnologie, raminem sapaligari.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor