Pesticidele, inamicul ascuns din alimentele "ecologice"

Duminica, 17 August 2014, ora 14:58
3598 citiri
Pesticidele, inamicul ascuns din alimentele "ecologice"
Foto: Wikipedia

Recent, o echipa de cercetatori de la Universitatea din California, condusa de Michel Merrill, a efectuat o analiza privind folosirea pesticidelor de tipul DDT, pe diferitele continente si efectele respective.

S-a confirmat faptul ca aceasta substanta este interzisa in numeroase tari, tinand seama de efectele ei nocive. Pe baza interzicerii, marile ferme nu o utilizeaza, iar consumatorii care se aprovizioneaza din asemenea surse autorizate sunt feriti de consecinte, scrie portalul Medvesti.

Cu toate acestea, unele gospodarii private, pentru a se feri de daunatori, recurg la respectivul DDT, obtinand recolte aspectuoase pe care le ofera "din gradina proprie", sugerand ca aceasta sintagma ar fi o garantie privind caracterul ecologic al produsului.

Gradina proprie nu constituie garantia produsului ecologic, atata vreme cat nu stim cum si-a intretinut culivatorul culturile, cum le-a ferit de daunatori si ce amelioratori ale solului a folosit. Gradina proprie este o sintagma adesea atragatoare, dar totodata poate fi si amagitoare.

Mai grav este insa faptul ca in tari de mare intindere, precum India sau Africa de Sud, insecticidele de tip DDT nu numai ca nu sunt interzise, dar chiar sunt recomandate, fiind apreciate ca singurul mijloc eficace de combatere a malariei.

Pentru a reconfirma efectele nocive ale insecticidelor, cercetatorii californieni au efectuat experiente asupra modului cum se reflecta acestea in evolutia sarcinii la cobai.

S-a constatat ca, la cobaii nascuti din utere aflate sub influenta pesticidelor incidenta diabetului si a obezitatii este foarte ridicata. Cercetatorii au avut grija sa dozeze cantitatea de insecticide la nivelul dozelor primite de cetateanul de rand din India sau Africa de Sud, atunci cand consuma alimente vegetale contaminate.

Studiind acelasi fenomen, specialistii din Hong Kong atrag atentia ca pesticidele ajung in corpul nostru din fructe, fructe de mare, legume, carne si pasari de curte. Consumatorii acestor alimente trebuie sa se asigure ca ele nu sunt afectate de insecticide, pentru a se convinge ca beneficiaza de o hrana sanatoasa.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#alimentatie pesticide, #experiente cobai, #pesticide nocive , #agricultura