Seful Agrostar il contrazice pe Isarescu: Preturile vor creste in toamna - Interviu

Marti, 19 Iulie 2011, ora 07:29
2449 citiri
Seful Agrostar il contrazice pe Isarescu: Preturile vor creste in toamna - Interviu

Faptul ca Romania are un pamant agricol extrem de bun, insa nu stie sa-l exploateze la adevarata sa valoare nu mai este de multa vreme un secret. Cand vine vorba de a gasi vinovati pentru aceasta situatie, parerile sunt impartite. Pe langa lipsa stimulentelor de la stat si fragmententarea exploatatiilor, nici vremea nu a tinut, cel putin anul acesta, cu noi.

Dupa o primavara bogata in averse, care a intarziat productia de legume cu aproximativ o luna, o noua lovitura a fost data agriculturii romanesti, desi nu a fost ea vinovata: bacteria E.coli.

In ciuda acestor probleme, specialistii in agricultura sustin ca vom avea un an agricol bun si ca, cel putin la grau, nu vom mai inregistra cresteri incontrolabile de pret. Si mai optimist pare guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care considera ca in august inflatia va fi sub 5%, lucru datorat inclusiv scaderii preturilor in zona agricola.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Stefan Niculae, presedintele Agrostar, a vorbit despre asteptarile anului agricol in curs si despre cum vor evalua preturile la cereale in aceasta toamna.

Avand in vedere conditiile meteo favorabile din aceast an, dar si experienta anilor trecuti, ce estimari puteti face privind anul agricol 2011?

Anul agricol 2011 este un an normal din punct de vedere al productiilor, un an care aduce productii echilibrate pe toate segmentele, dar nu putem sa facem o evaluare pe ce se va intampla cu porumbul si floarea. Deocamdata, este devreme. Dar la grau avem productii bune, chiar un pic mai bune decat anul trecut.

Suntem in plina faza de recoltare la grau, nu putem sa facem o prognoza pentru ca, desi avem o productie mare, depinde ce calitate va avea acest grau, sa vedem ce se intampla dupa terminarea recoltarii si atunci putem spune cat avem grau pentru paine si cat e furajer. Cred ca s-a recoltat undeva la 20-25% din total pana in acest moment, deci mai este mult de recoltat la grau.

Ce se intampla in sectorul legume-fructe? Toate lumea este speriata, avand in vedere experienta neplacuta a pretului la cartofi...

La legume am avut un an dificil, un an caracterizat de o intarziere a recoltarii legumelor de o luna de zile, din cauza vremii, caci au fost multe variatii de temperatura. Am avut productii bune la tomate, dar din pacate ne-a lovit nenorocirea aia la castraveti, cu bacteria E.coli. Chiar daca la noi nu a fost nicio problema, din pacate Ministerul Agriculturii a reactionat foarte tarziu si piederile au fost de peste 20 de milioane de euro.

La cartofi a fost o productie normala, pentru cei de primavara. Acum, asteptam sa vedem ce se intampla cu cei din ciclul doi, cartofii de toamna. Deocamdata, nu am avea motive sa avem semne de intrebare, avand in vedere ca, din punct de vedere climatic, au fost conditii bune, a plouat. Va trebui sa vedem ce se intampla in perioada urmatoare. Iulie si august sunt doua luni in care se spune ca vom avea precipitatii putin si vom avea seceta mai multa.

Prognoza pana in septembrie arata ca vom avea parte de putine precipitatii. Cum vom face fata unei veri secetoase? Suntem pregatiti?

Daca va fi seceta, din pacate, cu actualul sistem de irigatii, vom avea mari probleme, nu stiu daca vom reusi sa irigam mai mult de 100.000 de hectare si probabil ca productiile de porumb si de floare, care acum arata foarte bine vor avea de suferit. Dar e greu sa facem o evaluare acum, chiar si la grau, in sensul in care ne aflam in plina campanie. Este bine sa faci evaluarea atunci cand ai productia in hambar, ca sa stii pe ce te bazezi.

In ceea ce priveste graul, vom mai avea o situatie asemanatoare celei de anul trecut, cand pretul a explodat?

Nu, chiar a fost o usoarea scadere a pretului la grau, pretul era undeva la 7.000 de lei (n.red.-lei vechi) pe kilogram, a ajuns la 5.500 de lei (n.red-lei vechi), dar a contribuit din plin si ministrul Agriculturii. Cu declaratiile astea ale lui iresponsabile, ca vom avea o productie extraordinara, ca vom face, ca vom drege, a pus presiune mare pe pretul la producatorii de cereale si, din pacate, acest lucru s-a vazut in scaderea pretului.

Pe de alta parte, Rusia, care este cea mai mare cultivatoare de grau din lume, a anuntat ca va exporta 10 milioane de tone de grau, ori si acest lucru va duce la coborarea pretului undeva la 5.000-5.500 de lei (n.red.-lei vechi) pe kilogram.

Acest lucru inseamna ca nu ar trebui sa se resimta scumpiri nici in zona de procesare, in panificatie?

Normal asa este, dar nu putem discuta, pentru ca graul va intra in procesare poate peste 2-3 luni, nu va intra in procesare acum. Acum se produce din cel vechi si au fost preturi de 7.000-8.000 de lei (n.red. -lei vechi) pe kilogram. Probabil, spre toamna, normal ar trebui sa se lucreze cu grau din productia anului 2011, cand preturile s-au mai micsorat.

Guverbatorul BNR, Mugur Isarescu, sustine ca in august vom avea o inflatie sub 5%. Va contribui sectorul agricol la scadrea inflatiei?

Eu ma tem ca, in luna august, preturile si mai ales din zona legume-fructe isi vor spune cuvantul in ceea ce priveste inflatia. Nu uitati ce a facut cartoful. Noi vom termina productia din primul ciclu agricol, probabil rosiile si celelate legume vor iesi undeva in septembrie. Ori, ne vom alimenta din nou din import si este posibil ca preturile sa mai urce cu 1-2-3 procente, dar asta spre sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#evolutie pret cereale, #an agricol 2011, #agricultura Romania 2011 , #agricultura