Un proiect de lege initiat de PNL prevede conditii dure pentru strainii care vor sa cumpere terenuri agricole in Romania.
Cetatenii UE si firmele din Uniune ar putea cumpara terenuri agricole in tara noastra doar respectand anumite conditii, precum angajarea a 90% romani sau asocierea cu firme romanesti care sa detina minimum 30% din capital.
Proiectul a fost semnat de mai multi deputati PNL si depus la Senat, la inceputul acestei saptamani.
Cetateanul strain si apatridul cu domiciliul in alt stat, precum si firmele din alt stat, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor agricole aflate in extravilan, respecand urmatoarele obligatii:
Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!- foloseste terenul pentru practicarea culturilor agricole, in maximum 6 luni de la incheierea tranzactiei si pastreaza aceasta destinatie a terenului,
- nu detine datorii la Fisc, in nicio tara, inclsusiv in Romania
- este asociat in participatiune cu firme romanesti sau persoane fizice din Romania, ponderea capitalului romanesc fiind de minimum 30%.
In plus, proiectul mai prevede ca obligatie pentru cetatenii altor state care doresc sa cumpere terenuri agricole:
- sa angajeze cetateni romani, in proportie de 60% la nivel de management si 90% la nivel de forta de munca,
- sa aiba ca principal obiect de activitate domeniul agricol
- sa nu deruleze activitati economico-financiare prin sistemul de companii off-shore
Strainii se obliga, de asemenea, ca vor tine terenul agricol in conditii de agro-mediu, pentru preintampinarea degradarii pamantului si prezinta garantii in privinta respectarii regulilor de mediu, protectiei muncii si a aplicarii legislatiei romanesti.
Topul detinatorilor de pamant in Romania: Pe ce locuri sunt strainiiBloomberg: Pretul mic al terenurilor agricole atrage investitorii in RomaniaUngurii ne cumpara Transilvania: Cat teren agricol romanesc se afla in proprietatea strainilorInitiatorii atrag atentia in expunerea de motive ca, in lipsa unor criterii bine definite, privind sectorul agricol, liberalizarea vanzarii terenurilor agricole pentru cetatenii europeni, in forma actuala, este un demers incomplet.
Ei mentioneaza ca aceste prevederi din proiect au ca scop prevenirea oricarei activitati de "eludare a legislatiei in vigoare si a intereselor cetatenilor romani".
Parlamentarii spun ca, prin proiectul propus,
asigura egalitatea de sanse intre agricultorii romani si cei europeni, precum si respectarea obligatiilor fiscale catre statul roman.
Proiectul urmeaza sa fie dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor.