Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Culori vii in brazda: Plantatia de cartofi mov si rosii de la Pascani

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 08:59
28939 citiri
Culori vii in brazda: Plantatia de cartofi mov si rosii de la Pascani
Foto: Facebook/Cartofi Mov

Cartofii viu colorati, de la coaja pana in inima, care cresc pe o plantatie din Pascani, judetul Iasi, sunt la mare cautare, chiar daca pretul unui kilogram ajunge la 30 de lei.

Asa sustine George Podaru, unul dintre agricultorii romani care cultiva cartofi mov-albastri. Atat pentru sanatatea propriei familii, cat si pentru a-si spori veniturile, afirma ieseanul.

Cu origini vechi de mii de ani in Anzii sud-americani, ca orice alt cartof, cultivat de multa vreme in America de Nord si Europa, cartoful mov trece inca drept exotic in Romania.

George Podaru il cultiva din 2011, alaturi de un soi de cartof rosu aprins, convins fiind de beneficiile pe care acestia le aduc sanatatii. Astfel, coloritul neobisnuit este dat de continutul ridicat de antociani, pigment cu proprietati antioxidante intalnit si in fructe de padure, rodie sau varza rosie, cunoscut in special pentru rolul sau in intarirea imunitatii si in prevenirea cancerului.

La randul lor, aceste variante "exotice" ale cartofului se impart in diverse soiuri si prezinta o varietate de nuante atat pentru coaja, cat si pentru miez.

George Podaru creste doua soiuri de cartof mov, Salad Blue si unul peruvian, dar si soiul rosu Highland Burgundy Red. Cartofii de samanta i-a cumparat din Scotia, cu 10 euro/kilogramul, investitia totala ridicandu-se la 500 de euro.

Productie de patru tone la zece ari

Plantatia sa, de care se ocupa impreuna cu sotia, se intinde pe o suprafata de 10 ari. "Obtin productii destul de bune, peste media de productie a cartofilor obisnuiti. In jur de patru tone scot si reusesc sa vand intreaga cantitate", spune agricultorul din Pascani.

Pretul unui kilogram de cartofi este de 30 de lei.

"Produsele le promovez pe Internet si cartofii ajung toti in Romania, la clientii care ma contacteaza prin intermediul anunturilor", explica George Podaru. Costurile de transport sunt suportate de cumparator.

De asemenea, ieseanul vinde si cartofi de samanta, la acelasi pret, in conditiile in care romanii sunt tot mai interesati de cultivarea cartofului mov.

In ceea ce priveste tehnicile de cultura, George Podaru, care mai creste pe langa casa plante ca goji, Ginkgo biloba sau Moringa oleifera, sustine ca sunt aceleasi ca la cartofii obisnuiti, iar aclimatizarea nu este necesara. Cartofii au o rezistenta sporita la boli, dar sunt necesare tratamente contra gandacilor de Colorado, completeaza acesta.

Foto: Facebook/Cartofi Mov, Facebook/Cartofi Rosii

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#cartof mov Romania, #plantatie cartof mov, #cartov miez rosu , #agricultura