Cum justifica Biserica subventiile agricole de 5 milioane de euro primite de la stat

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 18:58
2913 citiri
Cum justifica Biserica subventiile agricole de 5 milioane de euro primite de la stat

Patriarhia Romana sustine ca bisericile si manastirile care detin terenuri agricole pot dovedi modul in care acestea sunt folosite, asa cum cere statul.

Recent, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a aratat ca, anul trecut, 2.315 institutii de cult, care detin sau administreaza o suprafata de peste 23.000 de hectare de teren agricol, au primit subventii de la stat in valoare de aproape 5 milioane de euro.

Totusi, nu stie daca acestea sunt folosite in scopurile declarate, astfel ca le va cere sa demonstreze ca terenurile respective sunt lucrate si cultivate, daca vor vrea sa mai beneficieze de banii de la stat.

Subventii agricole de 5 milioane de euro pentru manastiri si parohii - ce reguli noi impune ministerul

In replica, Patriarhia Romana a aratat ca terenurile agricole, padurile, pasunile, viile, livezile, gradinile fac parte din patrimoniul bisericilor si ca sunt administrate conform destinatiei lor: intretinerea lacasurilor de cult sau "sustinerea operei misionar-pastorale, social-filantropice, educationale si culturale a Bisericii".

Pe de alta parte, cea mai mare parte a unitatilor bisericesti care detin in proprietate suprafete agricole mici le-au arendat, iar "arendasul este cel care, potrivit prevederilor legale, primeste subventia de la bugetul de Stat si are obligatia de a justifica modul utilizarii banilor primiti", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Mai mult, veniturile obtinute in urma arendarii suprafetelor agricole sunt folosite de unitatile bisericesti pentru intretinerea locasurilor de cult si activitatile socio-educationale ale acestora, potrivit Patriarhiei.

Unitatile bisericesti care detin suprafete de teren arabil mai mari si au capacitatea de a le lucra in regie proprie pot justifica si ele subventiile primite de la stat.

"In cazul acestora, recolta obtinuta este folosita pentru intretinerea unitatii bisericesti, consumul propriu, precum si pentru aprovizionarea institutiilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Romane (brutarii, cantine, asezaminte pentru copii, varstnici, persoane cu dizabilitati etc.) ", se arata in comunicatul citat.

Patriarhia concluzioneaza ca "statutul de 'fermier activ', invocat de reprezentantii APIA, dar al carui sens nu este inca definit legal, nu poate fi refuzat unitatilor bisericesti, care detin in proprietate si cultiva terenuri agricole".

"Mentionam ca unele unitati bisericesti au infiintat prin asociere cooperative agricole pentru ca sa cultive cat mai eficient terenurile agricole pe care le detin, fiind un exemplu in moderna si eficienta gestionare a acestora", sustine Patriarhia.

Pe de alta parte, ea considera ca autoritatile trebuie sa urmareasca cu responsabilitate folosirea corecta a banilor primiti drept subventie de la stat sau din fonduri europene.

Totusi, in viziunea BOR, "problema principala ramane faptul ca unitatilor bisericesti li s-au restituit numai o parte din terenurile agricole si forestiere preluate abuziv de regimul comunist".

"Lista neagra" a fermierilor

Anul trecut, la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au depus cereri unice de plata pe suprafata 2.315 institutii de cult, din care 217 manastiri, 2.071 parohii si 27 alte institutii de cult sau religioase, pentru suprafata agricola totala de 23.853 hectare.

Astfel, APIA a dat subventii in valoare de aproape 4,9 milioane de euro.

"Pe aceasta cale dorim sa atragem atentia acestei categorii de fermieri ca, incepand cu anul 2015, este necesar sa poata dovedi calitatea de fermier activ pentru a obtine plati pe suprafata in conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) din 2013.

Pentru a putea dovedi calitatea de fermier activ, institutiile de cult trebuie sa aiba in obiectul de activitate activitati agricole conform clasificarii CAEN sau sa poata dovedi cu documente ca desfasoara propria activitate agricola", a declarat Dorel Benu, directorul general al APIA, informeaza Mediafax.

Ministerul Agriculturii a anuntat in luna martie ca va pregati o "lista neagra", care va include fermierii si institutiile care nu lucreaza terenurile pe care le detin, astfel incat acestia sa nu mai beneficieze de subventii.

Se pregateste "lista neagra" cu fermierii care nu vor mai primi subventii - cine risca sa ajunga pe ea

"Se introduce un nou concept, conceptul de fermier activ, astfel incat nu mai pot beneficia de plati directe decat acei fermieri care inregistreaza si lucreaza in agricultura.

Exemple sunt numeroase, consiliile locale, aeroportul nu stiu care din Bucuresti sau din alte zone care pana acum cel putin pe pajisti, pe administrarea corecta in bune conditii agricole si de mediu a pajistilor, primeau aceste plati directe", a spus atunci ministrul Daniel Constantin.

C.P.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#biserici subventii agricultura, #manastiri suventii agricultura, #subventii agricultura , #agricultura