De ce merge prost agricultura romaneasca?

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 23:44
2650 citiri
De ce merge prost agricultura romaneasca?
Foto: Daylife

Agricultura din Romania a cazut prada speculatiilor imobiliare, secetei si greutatilor intampinate de producatorii locali la desfacere, printre altele, productia de cereale diminuandu-se cu 25 - 30 de procente, in acest an, comparativ cu anul precedent.

Cea mai importanta scadere s-a inregistrat in cazul graului, productia fiind cu 32% mai mica decat in 2008, potrivit unui studiu al Bancii Comerciale Romane (BCR), remis Ziare.com.

Cu toate acestea, estimarile privind productia de grau sunt de 5,3 milioane de tone, in 2009, in conditiile in care consumul intern este de trei milioane de tone anual.

In ultimii cinci ani, Romania nu a reusit sa-si imbunateasca productivitatea, in termeni reali, iar suprafata cultivata a scazut cu aproximativ zece procente, in perioada 2003 - 2008, ca urmare a cresterii fenomenului de urbanizare, dar si a capacitatii limitate de exploatare.

De asemenea, agricultura a suferit si din cauza investitorilor straini care au venit in Romania doar pentru a cumpara teren arabil la preturi de 3 - 7 ori mai mici decat in Occident si apoi sa-l vanda la preturi mult mai ridicate.

La floarea soarelui, productia a crescut de la 500 - 1.500 de kilograme pe hectar, la 1.400 - 1.600 de kilograme. Cu toate acestea productivitatea este cu 33 de procente mai scazuta decat cea din Franta, de exemplu.

In 2009, romanii au consumat legume si fructe mai ales din import, in masura de 60 - 65%, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Pe plan local, s-a inregistrat o crestere a productiei de tomate (8%), castraveti (42%) si ardei gras (37%). In acelasi timp, s-a diminuat productia la ceapa, morcovi si legumele de sera.

In ciuda faptului ca suprafetele cultivate au fost mai mari decat anul trecut, productia va fi mult mai mica, potrivit estimarilor. Astfel, in primele sapte luni s-au recoltat doar 1,3 milioane de tone de fructe si legume, fata de nivelul din aceeasi perioada din 2008, de 3,4 milioane de tone.

Conform studiului BCR, consumul de fructe pe cap de locuitor, in Romania, este cu aproximativ 30 - 40% mai redus decat media din Uniunea Europeana, care se ridica la 180 - 200 de kilograme.

Desi Romania este a treia tara din Romania, din punctul de vedere al suprafetei cultivate cu cartofi, productia medie la hectar este de numai 15 tone, fata de 40 de tone/hectar in Germania, de exemplu.

Astfel, Romania a ajuns sa fie importator masiv de cartofi, in timp ce producatorii locali duc lipsa de dotari tehnice si resurse financiare, ce se adauga la proasta organizare. Pana in 2013, Ministerul Agriculturii intentioneaza sa reduca suprafata cultivata de la aproximativ 230.000 de hectare la 200.000 de hectare si sa creasca productivitatea la 23 de tone/hectar.

Competitivitatea, principala problema a agriculturii

Producatorii locali ar prefera scutirea de impozit si impunerea unor taxe de import mai mari, decat obtinerea unor certificate de depozit pe baza carora sa poata lua credite, asa cum se intampla, in prezent prin programul guvernamental "Primul siloz".

Mai mult, ei se tem ca nu vor reusi sa-si plateasca imprumuturile, avand in vedere ca nu primesc sprijn in vanzarea produselor. Cu exceptia lunilor iulie si august, in restul anului, importurile sunt cele care detin suprematia, fiind preferate de supermarketuri si hipermarketuri datorita usurintei de a le procura. In schimb, pe plan local, problemele privind stabilirea preturilor produselor alimentare ingreuneaza accesul retailerilor la acestea.

In schimb, datorita investitiilor mai mari in domeniu, Romania a reusit sa exporte produse alimentare in valoare de 803 milioane de euro, in primele cinci luni ale acestui an, in crestere cu 41% fata de aceeasi perioada din 2008.

Peste 70% din exporturi au ajuns pe pietele din Uniunea Europeana, unde s-a cerut in special grau si porumb (echivalentul a 139 de milioane de euro).

"Agricultura romaneasca poate deveni o prioritate pentru investitorii straini. Pretul scazut al terenurilor, intinderea vasta a suprafetelor arabile si solul de calitate sunt ingredientele perfecte pentru dezvoltarea unei afaceri de succes de catre oricare investitor strain pregatit sa isi utilizeze experienta si tehnologia intr-o tara ce detine capacitatea de a hrani peste 100 de milioane de oameni", a declarat Lucian Anghel, economistul sef al BCR.

Potrivit spuselor sale, singura sansa de dezvoltare a agriculturii in Romania o reprezinta fondurile europene si investitiile straine directe.

In prezent, primii 50 mari producatori din domeniul agricol din Romania lucreaza doar 4% din suprafata arabila totala, adica aproximativ 430.000 de hectare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#dezvoltare productie agricola, #productivitate agricultura Romania, #Banca Comerciala Romana , #agricultura