Ziare.com

De frica strainilor, statul ofera credite preferentiale romanilor care cumpara terenuri agricole

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 20:36

   

De frica strainilor, statul ofera credite preferentiale romanilor care cumpara terenuri agricole
Liberalizarea pietei funciare din 2014 pune pe jar autoritatile romane, care sunt in cautarea unor solutii, pentru ca pamanturile tarii sa nu ajunga pe mainile strainilor.

O masura care va "impulsiona" romanii sa se intoarca la agricultura o reprezinta facilitatile acordate de stat la achizitia de terenuri agricole: 10% plata in avans, 90% credit din care 50% - garantat de stat, 50% - garantat cu terenul ce urmeaza a fi cumparat.

Se cauta solutii pentru aduce romanii in avantaj competitiv atat cat permite legislatia europeana. Incercarile autoritatilor de a veni in sprijinul romanilor sunt explicate de faptul ca atunci cand se vor afla in competitie directa cu ceilalti cetateni ai Uniunii Europene, romanii sa fie dezavantajati din cauza posibilitatilor marteriale reduse.

Un hectar de teren agricol costa in prezent intre 500 si 3.000 de euro. Cel mai scump teren agricol se vinde in zona judetului Ialomita, hectarul se vinde cu 2.350 de euro.

Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Urmatoare regiune cu cele mai ridicate preturi la terenul agricol este Transilvania cu 2.250 de euro pe hectar. La polul opus, cel mai ieftin teren se vinde in zona Moldovei, in Bacau spre exemplu un hectar de teren agricol ajunge sa coste in medie 1.500-1.800 de euro.

Afla ce rata lunara ar trebui sa plateasca un fermier pentru a achizitia 20 de hectare de teren agricol in continuarea articolului De frica strainilor, statul ofera credite preferentiale romanilor care cumpara terenuri agricole pe Business24.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3910 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Problema nu intesează pe niciunul din primii 588 de cititori ai sti

rii, cată vreme mai importante sunt cele ale nemuncii la Rosia Montană si manca-ne-ar cainii prin Bucuresti!

 

E o idee buna dar

cei mai prolifici comentatori sunt basacii care nu au gasit nimic de injurat. Poate ar fi bine sa amanam liberalizarea vanzarii pamantului macar pana la intrarea in Schengen .

Pamantul

Liberalizarea pietei funciare a fost unul dintre cele mai nenorocite angajamente pe care puteau sa le ia politicienii romani in negocierile de aderare la UE, iar efectele acestei decizii nu vor intarzia sa apara. Active industriale nu prea mai avem, resurse de capital financiar la fel, resursa umana (specialistii) e imprastiata prin toata lumea, resursele de petrol sunt date, ca si mare parte din cele de gaze, cele de aur, argint si alte metale rare au fost si ele instrainate, asa ca pamantul ramasese ultima resursa pe care inca o puteam folosi asa incat sa redevenim macar o tara agricola, daca una industrializata nu mai avem voie. Da, vor spune unii, dar, la schimb, ne putem plimba liberi prin Europa! De fapt nu chiar asa liberi, ca in spatiul Schengen nu ne vor accepta curand, ce i-a interesat au obtinut deja de la noi ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor