Egiptul respinge 63.000 de tone de grau romanesc? Ce zice Daea

Luni, 21 August 2017, ora 20:09
8697 citiri
Egiptul respinge 63.000 de tone de grau romanesc? Ce zice Daea
Foto: Arhiva Pixabay

Dupa ce presa externa a anuntat luni ca Egiptul, cel mai mare importator mondial de grau, analizeaza o posibila respingere a unei livrari enorme de grau din Romania, autoritatile romane s-au grabit sa dezminta informatia.

Autoritatile romane si reprezentantii traderilor sustin ca nu exista nicio informatie oficiala cu privire la respingerea a de 63.000 de tone din cauza identificarii unor seminte de mac in graul achizitionat de catre Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, iar sistemul de monitorizare a calitatii din portul Constanta este un filtru foarte bun.

"In primul rand, in cultura din Romania nu exista mac. In al doilea rand, receptia se face in portul Constanta de catre inspectorii egipteni si, daca era ceva, nu receptiona livrarea, iar in al treilea rand, la ora actuala nu exista nimic oficial in acest sens", a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Romane a Comerciantilor de Produse Agricole (ARCPA), Victor Beznea, in Portul Constanta exista un sistem de monitorizare a calitatii, care nu permite intrarea semintelor toxice sau nedorite de catre consumatorii internationali.

"Nu am auzit de o astfel de situatie, daca se confirma ar fi o noutate, insa va pot spune ca graul este foarte bine selectat. In Portul Constanta exista un sistem de monitorizare a calitatii care nu permite intrarea semintelor toxice sau nedorite de catre consumatorii internationali. In Portul Constanta exista un filtru foarte bun, exista si autoritatile nationale, exista si inspectorii internationali care participa la receptia fiecarui mijloc de transport, fie el camion, tren sau barja, astfel incat este foarte greu sa intre in port ceva nedetectat", a explicat Victor Beznea.

Potrivit mai multor surse citate de Reuters, Autoritatea sanitar veterinara din Egipt a identificat seminte de mac in graul din Romania, achizitionat de Autoritatea Generala pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabila pentru achizitiile strategice de grau in numele statului egiptean.

O alta sursa a precizat pentru Reuters ca o decizie finala cu privire la graul romanesc va fi luata marti. "Unele tipuri de seminte de mac nu pot fi eliminate prin cernere, asa ca graul va trebui sa fie respins", a mentionat sursa.

Anul trecut, in urma boicotarii licitatiilor sale de catre traderii de cereale, autoritatile egiptene au trebuit sa renunte la cerintele conform carora graul importat trebuia sa aiba un continut zero de cornul secarei, standard pe care traderii il considera imposibil.

Citeste si Egiptul ne-a refuzat graul pe motiv ca e infestat. Ce spune ministrul Agriculturii

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Egipt import grau Romania , #agricultura