Ziare.com

Europa incearca sa-si salveze albinele - pesticide nocive, interzise

Vineri, 24 Mai 2013, ora 23:41

   

Europa incearca sa-si salveze albinele - pesticide nocive, interzise
Comisia Europeana (CE) adoptat o restrictie, ce va intra in vigoare de la 1 decembrie 2013, care vizeaza utilizarea a trei pesticide identificate drept nocive pentru populatia de albine din Europa.

Este vorba de trei pesticide din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam), identificate drept nocive pentru populatia de albine din Europa, se precizeaza intr-un comunicat al CE.

Restrictia va intra in vigoare de la 1 decembrie 2013 si va fi revizuita in termen de cel mult de doi ani. Ea vizeaza pesticidele utilizate la tratarea plantelor si a cerealelor care atrag albinele si polenizatorii.

Etapele urmatoare

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Statele membre trebuie sa retraga sau sa modifice autorizatiile existente pentru a se conforma restrictiilor UE pana la 30 septembrie 2013. Ele pot permite utilizarea stocurilor existente pana la 30 noiembrie cel tarziu. Autoritatile nationale au responsabilitatea de a asigura aplicarea corecta a restrictiilor.

De indata ce vor fi disponibile informatii noi, dar in maximum doi ani, Comisia va revizui aceasta restrictie pentru a tine seama de noutatile din domeniul stiintific si tehnic.

Ca urmare a faptului ca statele membre nu au ajuns la un acord (cu majoritate calificata) in cadrul reuniunii comitetului de apel din 29 aprilie 2013, Comisia a anuntat ca isi va continua demersurile in privinta restrictiei dupa cum s-a prevazut.

Restrictia in cauza se aplica utilizarii a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam) folosite pentru tratarea semintelor, aplicarea pe sol (granule) si tratamentul foliar al plantelor si cerealelor (cu exceptia cerealelor de iarna) care atrag albinele.

Celelalte utilizari autorizate raman accesibile doar profesionistilor. Derogarile vor fi limitate la posibilitatea de a trata culturile care atrag albine din sere si din campurile in aer liber numai dupa inflorire.

Pesticidele, responsabile de scaderea numarului de albine

S-a constatat ca pesticidele sunt unul dintre factorii care ar fi putea fi raspunzatori de scaderea numarului de albine. Printre ceilalti factori se numara parazitii, alti agenti patogeni, lipsa de medicamente veterinare sau, uneori, utilizarea abuziva a acestora, managementul apicol si factorii de mediu, precum lipsa hranei si a habitatelor si schimbarile climatice.

"Luna trecuta am promis ca, in functie de numarul de riscuri identificate in avizul stiintific al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, voi face tot posibilul pentru a garanta protectia populatiei de albine din Europa.

Actul adoptat astazi concretizeaza aceasta promisiune si marcheaza o noua etapa importanta in directia asigurarii unui viitor mai sanatos al albinelor noastre, care au doua roluri majore: acela de a produce miere, dar si cel de a asigura, in primul rand, polenizarea.

Aproximativ 80% din polenizare are loc multumita activitatii albinelor, iar acest proces e natural si gratuit", a declarat Tonio Borg, comisarul pentru sanatate si protectia consumatorilor.

Masura adoptata face parte din strategia globala a Comisiei de a aborda declinul populatiei de albine din Europa, se mai arata in comunicat.

C.S.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2008 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor