Ziare.com

Fermierii sunt fortati sa accepte munca la negru, pentru ca zilierii nu vor sa lucreze ca-si pierd ajutoarele sociale

Marti, 10 Octombrie 2017, ora 22:08

   

Fermierii sunt fortati sa accepte munca la negru, pentru ca zilierii nu vor sa lucreze ca-si pierd ajutoarele sociale
Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri ar trebui modificata, iar veniturile din munca ziliera ar trebui exceptate de la calculul veniturilor in vederea stabilirii ajutoarelor sociale, considera Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

"Fermierii romani se confrunta cu greutati in desfasurarea activitatii datorita unor prevederi legale care ii impiedica sa-si asigure forta de munca necesara prin angajarea de zilieri, iar procedura inregistrare a acestora in registrul zilierilor este anevoioasa, excesiva si inutila, scop in care opinam ca Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat si Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri trebuie modificate", spune LAPAR, intr-un comunicat remis marti.

Potrivit sursei citate, foarte multe activitati din domeniul agricol au caracter ocazional si pentru acestea nu pot fi angajati muncitori cu contract individual de munca permanent.

"Aceste activitati au nevoie de forta de munca necalificata doar ocazional, in diferite perioade ale anului si ar trebui realizate prin angajarea de muncitori zilieri.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Muncitorii zilieri care lucreaza in agricultura fac parte din cea mai vulnerabila patura sociala si sunt in acelasi timp beneficiari ai ajutoare sociale platite de stat. Desi angajarea muncitorilor zilieri este reglementata potrivit Legii nr. 52/2011, acestia refuza munca cu ziua pentru ca pierd ajutoarele sociale pe care le primesc in temeiul Legii nr. 416/2001", atrage atentia LAPAR.

Producatorii agricoli explica faptul ca muncitorii zilieri trebuie inregistrati in registrul de evidenta a zilierilor care se comunica ITM pana cel tarziu la data de 5 a lunii urmatoare pentru luna precedenta. De asemenea, impozitul de 16% retinut fiecarui muncitor zilier se vireaza lunar la bugetul de stat, iar prin Declaratia 205 se transmit analitic la ANAF datele de identificare pentru fiecare persoana in parte, precum si impozitul retinut si virat.

"Pentru acordarea ajutoarelor sociale, beneficiarii acestora trebuie sa prezinte adeverinte eliberate de ANAF privind veniturile impozabile realizate, iar periodic Agentiile pentru Prestatii Sociale verifica la ANAF veniturile realizate de beneficiarii ajutorului social aflat in plata.

Ca urmare, beneficiarii de ajutoare sociale care au realizat venituri impozabile din munca ocazionala desfasurata ca zilieri pierd dreptul la ajutor social pentru perioada urmatoare si sunt obligati sa il restituie pe cel considerat incasat necuvenit. Cum veniturile realizate din munca ocazionala desfasurata ca zilieri nu au caracter permanent, beneficiarii acestora refuza sa mai munceasca ca zilieri sau, daca accepta sa munceasca cu ziua, nu sunt de acord sa o faca legal, nu vor sa fie inregistrati in registrul de evidenta a zilierilor si nu accepta plata in conditiile legii, pentru ca daca sunt identificati cu venituri isi pierd ajutoarele sociale", afirma acestia.

Fermierii sunt fortati de lege sa incalce... legea

In acest context, LAPAR avertizeaza ca acest fenomen genereaza consecinte economice si sociale "nocive", cum ar fi imposibilitatea desfasurarii activitatii din cauza lipsei fortei de munca ziliere, sustragerea de la plata a impozitului pe venit, incurajarea muncii in afara legii (munca la negru), degradarea starii materiale a celei mai vulnerabile paturi sociale, incurajarea acesteia sa nu mai munceasca, iar pe perioada lunga imposibilitatea acesteia sa-si depaseasca conditia.

"Fermierii sunt astfel obligati sa-si faca lucrarile impinsi sa accepte munca la negru si, incalcand legea, sa riste sanctiunile foarte mari prevazute de Legea nr. 52/2011. Veniturile din ajutoare sociale sunt considerate sigure si permanente, iar veniturile din munca cu ziua sunt ocazionale si nu sunt considerate sigure de acest segment social. Tinand cont de aceste aspecte, consideram ca ar fi utila modificarea legii si exceptarea veniturilor din munca ziliera de la calculul veniturilor in vederea stabilirii ajutoarelor sociale", precizeaza producatorii agricoli.

Fara ajutoare pentru cei apti de munca

In opinia acestora, o alta solutie ar fi ca ajutoarele sociale sa nu mai fie acordate celor apti de munca, ci doar celor care au reala nevoie, care in mod evident nu pot munci, care sunt grav bolnavi sau au o varsta inaintata si nu au nicio sursa de intretinere a existentei.

"Este complet nefiresc ca aceia care pot munci sa traiasca din ajutoare sociale si la fel de nefiresc este ca statul, odata ce le acorda ajutoare sociale si acestora, sa nu le permita sa munceasca prin suspendarea, incetarea si rambursarea ajutoarelor.

Un alt aspect care priveste strict Legea nr. 52/ 2011 este acela al simplificarii modalitatii de inregistrare in registrul de evidenta a zilierilor, in sensul ca in acesta sa fie inregistrati zilierii cand s-au prezentat pentru prima data la munca, cand li se face instructajul privind securitatea si sanatatea in munca.

Inregistrarea zilnica a acestora in registru ocupa foarte mult timp in mod inutil. Odata ce acestia s-au declarat apti de munca si au fost instruiti privind securitatea si sanatatea in munca de la bun inceput, ulterior este suficient sa li se intocmeasca pontaj zilnic de cate ori se prezinta la munca si stat de plata unde semneaza de primirea banilor.

Procedura actuala de intocmire a registrului de evidenta a zilierilor este anevoioasa, excesiva si inutila, ingreunand foarte mult activitatea beneficiarilor, motiv pentru care se impune a fi reformata, simplificata si eficientizata in asa fel incat sa vina in sprijinul tuturor", adauga acestia.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) este o federatie nationala, infiintata in anul 2001 in scopul de a apara interesele producatorilor agricoli. Este formata din Asociatii ale Producatorilor Agricoli (APA) si societati comerciale care exploateaza teren agricol.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5512 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

porcaria cu ajutoarele sociale a fost adusa de PSD la rang de arta.

cum altfel isi pot asigura voturile pentru urmatorul mandat ?
astia care primesc ajutoare, nu gandesc, iar singura lor intrebare existentiala este ceva de genul: "oare cat o creste ajutorul cu Dragnea la PSD ?".

 

bravo fermierilor , zilierilor si tuturor care fac munca la negru !

si tuturor care iau ajutoare sociale !
guvernele Romaniei sunt ilegitime si vor sa va pacaleasca cu povesti aberante !
mergeti pe burta la negru daca vreti sa supravietuiti !

 

culesul munca necalificata? interesant

dar ce e calificat in ziua de azi sa fii pupin cu rist psd sau pnl sau pmp? pe de alta parte vad ca fermierii au alergie la pontaje si folosesc metoda la negru ca sa evite sa plateasca zilierii pentru cat si cum lucreaza.

 

Toti fac asa!

Pai toti patronii fac asa! Majoritatea care se duc la interviuri si ajung in ultima faza in care le sunt comunicate salariile, primesc minimul pe economie. Dupa logica mea, asta inseamna sa sa fii necalificat. Dar la interviu le cer facultate, limba straina, aptitudini nu stiu de care. Programul cica 8 ore, dar contracte pe juma de norma cu 10 ore pe zi de lucru! De ce credeti ca tolereaza statul roman asa ceva? Pentru ca are nevoie sa colecteze venituri pentru campania electorala de la cei afiliati la partid! NU se doreste nici o schimbare in aceasta tare! Indiferent de partidul de la guvernare!
Asistatii social sunt chiar gurvenantii acestei tari. Salariul de 4mii RON si cu tot felul de indemnizarii si facilitati ajung la 15mii Ron (bani de hrana, de imbracaminte, de chirie) si in plus o masa la CASA POPORULUI costa mai putin decat la o cantina cu impinge tava. Pensii speciale, tot felul de spagi si beneficii, dar nici un criteriu de performanta. Poti sa fii mecanic auto si sa conduci un spital sau sa nici sa nu stii sa scrii corect si esti ministru!
Oare mai dormim mult?

PSD

promoveaza lenea si-i jefuieste pe cei ce muncesc cinstit pe salarii de mizerie ca sa-si plateasca voturile lenesilor. Fara ajutoare sociale ! Nici munca fara paine nici paine fara munca ! Cine nu vrea sa munceasca nici sa nu manance.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor