Germania: Centre de promovare a vinurilor si alimentelor romanesti

Vineri, 15 Februarie 2013, ora 09:21
3397 citiri
Germania: Centre de promovare a vinurilor si alimentelor romanesti
Foto: Arhiva

Vinurile si produsele agroalimentare romanesti vor fi promovate pe piata germana cu sprijinul Departamentului de Comert Exterior din Ministerul Economiei, care intentioneaza sa deschida in acest an, in orasele Ulm si Munchen, doua astfel de centre de promovare.

"Intentionam sa deschidem la Ulm, cu sprijinul celui mai mare distribuitor si contractor de vinuri din Germania, prin care circula circa peste 2.200 de soiuri, un centru regional de promovare a vinurilor romanesti.

In luna iunie, premergator deschiderii acestui centru, impreuna cu Biroul Dunarii, vom avea la dispozitie spatii pentru promovare si o degustare de vinuri romanesti. De asemenea, am stabilit intr-o discutie avuta in luna noiembrie cu primarul din Ulm ca vom face si o saptamana romaneasca", a declarat directorul general adjunct in Ministerul Economiei, Cristian Cutas, prezent la Biofach 2013.

Totodata, producatorii romani vor avea posibilitatea sa-si deschida puncte de desfacere in pietele din orasele Stuttgart si Ulm, unde vor beneficia de spatii la preturi promotionale.

Cristian Cutas a mentionat ca in orasul Munchen intentioneaza sa deschida un centru regional de promovare a produselor agroalimentare romanesti, dar pe un concept german mai nou.

"Pentru Munchen intentionam sa deschidem un centru regional de promovare a produselor agroalimentare romanesti, dar pe un concept german mai nou, unde poti sa cumperi produsul, poti sa servesti diverse meniuri facute din produsul respectiv si poti sa iei si acasa. Este un concept care s-a dezvoltat foarte mult in ultimii trei ani in Germania", a subliniat reprezentantul ME.

Intentiile oficialilor din Ministerul Economiei sunt laudabile si in privinta introducerii de produse traditionale romanesti in pensiunile si restaurantele din Germania.

"Cu ajutorul Asociatiei Sasilor din Transilvania vrem sa ne intalnim cu sasii proprietari de pensiuni si hoteluri pentru a le distribui produse traditionale romanesti. Nu o data am fost intrebat de o doamna de origine germana unde trebuie sa mearga ca sa poata aduce din Romania muraturi, tuica si branza. Si asa mi-a venit ideea", a explicat Cutas.

Potrivit sursei citate, Departamentul economic din cadrul Primariei din Nurnberg poate subventiona pe o perioada de trei luni o firma din Romania, cu publicitate, baza de date, machmaking, dar oficialii ME vor incerca sa aduca in acest program o asociatie care sa promoveze interesele mai multor firme.

In paralel cu Biofach 2013, Ministerul Economiei deruleaza o misiune economica sectoriala pe produse agroalimentare romanesti in cele trei orase Stuttgart, Ulm si Munchen.

"Am prefigurat o serie de intalniri si actiuni pe care vrem sa le facem in cadrul acestei misiuni. La Stuttgart vom avea intalniri cu managerii de zona de la retailerii Edeca, Lidl si Kaufland, primul fiind un lant de produse agroalimentare, mai selecte, cu preturi mai mari la raft. Este mai avantajos si pentru producatorii nostri, pentru ca vor obtine un pret mai mare daca vor reusi sa intre in retea", a adaugat reprezentantul ME.

In ceea ce priveste Biofach 2013, Cutas afirma ca evolutia Romaniei est evidenta, in conditiile in care, in 2007, la prima editie de participare a Romaniei la Biofach, erau prezente doar 12 firme in pavilionul national, anul acesta fiind 50 de firme.

"Ne bucuram ca sectorul a inceput sa se dezvolte asa cum trebuie in tara noastra. Departamentul de Comert Exterior a fost printre putinele institutii care au acordat credit acestui sector, ocazie cu care i-am prins in Strategia Nationala de Export si am inceput sa mergem la manifestari expozitionale, dar si in misiuni economice. Anul acesta este meritul Ministerului Agriculturii pentru organizarea acestui targ, noi am sprijinit doar participarea unor firme in standul Romaniei", a adaugat Cristian Cutas.

Romania, Tara Anului la BioFach Nurnberg 2013

Romania, desemnata 'Tara Anului' la cel mai mare targ destinat agriculturii ecologice din lume "BioFach Nurnberg 2013" (13 - 16 februarie 2013), este reprezentata in pavilionul national de peste 55 de expozanti din sectorul agriculturii ecologice, evenimentul fiind sustinut de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si de Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica - "Bio Romania".

Pavilionul Romaniei se intinde pe o suprafata de 600 de metri patrati, inclusiv un restaurant unde sunt gatite meniuri traditionale romanesti. Firmele prezente expun produse certificate ecologic, precum cereale si seminte oleaginoase, uleiuri, fructe de padure, ciuperci uscate, plante medicinale, seminte de plante aromatice si mirodenii, furaje, branzeturi, oua, produse lactate, vinuri, fructe si sucuri din fructe, produse de panificatie, dulceturi, cosmetice, miere si produse apicole, produse provenite din acvacultura.

Biofach Nurnberg este cel mai mare targ de agricultura si de produse organice din lume, la care sunt expuse produse alimentare si comerciale ecologice din peste 130 de state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
#produse romanesti Germania, #targ produse agroalimentare Germania , #agricultura