Gradinar de oras Gradina casei vechi de un veac si sufrageria din mijlocul naturii

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 07:38
8656 citiri
Gradinar de oras Gradina casei vechi de un veac si sufrageria din mijlocul naturii

Reparatiile necesare de urgenta la acoperisul unei case ridicate acum mai bine de un secol au avut urmari nefericite asupra vegetatiei bogate dimprejur. In locul gradinii cu flori si legume a rasarit molozul.

Cu un buget limitat de criza, dar cu rabdare si drag, santierul s-a prefacut, in anii ce au urmat, intr-un veritabil colt de natura in plin spatiu urban.

Familia Maris locuieste in Arad, intr-o casa veche din 1904. Gradina se intinde pe o suprafata de aproape 1.000 de metri patrati.

Lucrarile au inceput in 2008, cand, in urma unei ierni grele, acoperisul a ajuns pe punctul de a se prabusi. Cu aceasta ocazie, intreg podul a fost transformat intr-un spatiu locuibil, povesteste Ivona Maris, care sta impreuna cu prietenul ei, Stefan, chiar aici, la "mansarda".

Parintii ei, care au cumparat locuinta in 1981, locuiesc la demisol, in timp ce etajul se afla intr-un permanent proces de reamenajare.

In urma cu trei ani, atentia s-a indreptat catre gradina.

"Pentru ca veneam dupa un santier care ne-a secatuit financiar si, mai mult, eram intr-o perioada in care ramaseseram si eu, si prietenul meu fara locuri de munca, amenajarea gradinii a fost la inceput un fel de terapie si un mod placut de a ne umple timpul liber, care ne prisosea.

Probabil cea mai mare investitie atunci a fost in fantana, de vreo 450 de lei. In rest, am refolosit tot ce se putea si ce aveam ramas de la santier si am facut totul cu mainile noastre", ne-a spus Ivona Maris. S-a tinut cont si de prezenta celor cinci cateluse, doi caini si trei motani care impart curtea casei.

Cu studii in inginerie chimica, specializarea finisare chimica textila, tanara a prins "microbul" in perioada in care a condus departamentul pentru gradini din cadrul unui magazin de bricolaj.

Lucreaza in prezent la o firma de software si webdesign din Arad si are un blog de gradinarit, Din Mansarda.

Calatoriile in Marea Britanie au inspirat-o si i-au conturat gustul pentru gradini. Isi doreste sa ajunga sa aiba in timp o adevarata "kitchen garden".

Familia Maris are acum in gradina, pentru consum propriu, rosii, ardei, vinete, fasole, dovlecei, plante aromatice, dar si visini, pruni, meri, caisi, un cires, un gutui, zmeuri, agrisi, coacazi, vie.

Rondurile cu flori sunt exuberante: troneaza aici trandafirul, urmat de crizanteme si aster. Trei exemplare de buddleja umplu curtea de fluturi. Exista si un gutui japonez, hamamelis si liliac, iar sub vie, la umbra, o fasie mare plina cu lacrimioare.

Mai sunt lalelele, o multime de branduse, zambile, irisi, narcise, iar vara dalii, gladiole si crini. Apoi galbenelele, panselutele, albastrelele, carciumaresele, hibiscus si nelipsitele muscate, ne-a mai spus Ivona Maris.

Familia Maris se mandreste si cu o productie uriasa de smochine in acest an.

"Sufrageria" din gradina

Pentru a se bucura de priveliste, membrii familiei si-au dorit un loc sub pomi, cu umbra, dar si cu putin soare. A aparut, astfel, o "sufragerie" in aer liber.

"Structura ei s-a conturat din mers, in functie de materialele pe care le aveam la dispozitie, ramase de la santier. Singurele lucruri in care am investit au fost patru stalpi din lemn si doi saci cu ciment", a precizat Ivona Maris.

De constructie s-a ocupat prietenul sau.

Despre ingrijirea gradinii si cheltuieli

Intretinerii gradinii ii sunt alocate aproximativ doua ore pe zi in cursul saptamanii si de trei ori mai mult in weekend.

Cea mai mare cheltuiala, de aproximativ 100 de lei pe luna, o reprezinta curentul pentru alimentarea pompei de apa.

In timp, au cumparat o masina de tuns iarba, o motosapa, un atomizor, un trimmer, furtun si conectori, aspersoare pentru gazon, foarfeca pentru taiatul crengilor si, recent, o sera mica pentru rasaduri, investitia totala ridicandu-se la circa 5.000 de lei.

Alte costuri sunt cele legate de bulbi, de seminte si de rasaduri, in jur de 1.000 de lei in fiecare an.

La activitatile din curtea casei participa intreaga familie, pasiunea pentru flori si gradina fiind impartasita de toti cei patru membri.

"In privinta gradinii de legume ne bazam pe sfaturile tatei, care a crescut la tara, parintii lui ocupandu-se cu agricultura. Din cauza slujbei insa, tata este foarte des plecat in delegatii, asa ca in mare parte ingrijirea gradinii a cazut in sarcina mea si a prietenului meu, Stefan. Pe partea de flori, primim sfaturi de la mama.

Acum, Stefan se ocupa de muncile mai solicitante fizic: sapat, tuns gazon, taiat si curatat pomi. Eu ma ocup de plantat bulbi, copilit rosii, curatat flori, tuns trandafiri, iar mama se ocupa de ingrijirea plantelor la ghiveci", a continuat Ivona Maris.

Gradina in plina transformare

In timp ce un nou santier se anunta in curtea familiei Maris, urmand renovarea fatadei, in privinta gradinii exista o multime de idei. Pentru viitor, lista cu dorinte prevede, printre altele, un iaz si o rocarie, o adapatoare pentru pasari, capsuni cultivati pe verticala, pe paleti, flori "companion" pentru legume si multe hortensii.

Foto: Arhiva personala

Viata la oras devine uneori sufocanta - inconjurati de betoane dogoritoare, santiere asurzitoare, praf si gunoaie, dorinta de evadare in natura este aproape de nestapanit.

Exista insa oameni care reusesc sa-si implineasca aceasta aspiratie in armonie cu traiul obisnuit, transformand bucati de pamant din apropierea lor in adevarate oaze urbane. Sunt gradinarii de oras - pasionati de natura, avizi de gustul roadelor curate, dornici sa faca lumea din jur un loc mai verde.

Paradoxul reducerii banilor cash în România. Avem în piață de 4 ori mai mult numerar decât în anii 2000
Paradoxul reducerii banilor cash în România. Avem în piață de 4 ori mai mult numerar decât în anii 2000
Deși utilizarea plăților digitale a crescut considerabil în România, volumul numerarului în circulație a ajuns la un nivel record, de patru ori mai mare față de acum 15 ani. Potrivit...
Marile bănci internaționale au început să se teamă de o posibilă depreciere a leului românesc. Cum arată următoarea perioadă pentru România, conform piețelor globale
Marile bănci internaționale au început să se teamă de o posibilă depreciere a leului românesc. Cum arată următoarea perioadă pentru România, conform piețelor globale
Leul a rămas stabil în ultimele două luni extrem de turbulente pentru România, după anularea fără precedent a alegerilor prezidențiale. Deși politica Băncii Naționale a României a...
#gradina casa, #amenajare gradina , #agricultura
  1. Paradoxul reducerii banilor cash în România. Avem în piață de 4 ori mai mult numerar decât în anii 2000
  2. Marile bănci internaționale au început să se teamă de o posibilă depreciere a leului românesc. Cum arată următoarea perioadă pentru România, conform piețelor globale
  3. Măsurile de austeritate ale Guvernului îi lovesc pe cei mai săraci români. Statul taie din cheltuielile sociale. „Este grav, vom vedea cât de dramatic va fi efectul”
  4. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  5. Statul român câștigă în justiție un litigiu pe tema energiei regenerabile. Va primi aproape 2 milioane de euro de la un grup de investitori
  6. Legea care scutește investițiile cripto de impozit, la mâna CCR. România, între două luntri în legătură cu pariurile speculative. „Măsura nu are nicio șansă”
  7. Angajații de la CFR și Metrou prinși cu alcoolemie sub 0,8 la mie nu pot fi sancționați. În 2024 au fost 34 de cazuri de executare a serviciului sub influența alcoolului
  8. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  9. Angajații ELCEN continuă protestele: "Sperăm să nu ajungem la varianta finală de a afecta locuitorii Municipiului București"
  10. Trump începe mandatul cu un pas mare în piața cripto. Liderul SUA poate face avere dintr-o „glumă”. „Este un instrument de mare risc, cu potențial negativ pentru piață”