Guvernul subventioneaza berbecutii de reproductie - cate unul la 30 de mioare

Duminica, 05 Octombrie 2014, ora 22:22
4944 citiri
Guvernul subventioneaza berbecutii de reproductie - cate unul la 30 de mioare

Statul va subventia 50% din pretul pe care crescatorii de ovine il platesc pentru berbecutii de reproductie, ajutorul financiar avand ca scop dezvoltarea perfomantelor animalelor pe linie genetica, a declarat duminica ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent in localitatea Costesti, la expozitia anuala dedicata rasei de ovine turcana.

"Vom acorda un ajutor, asa cum am anuntat deja, care consta in subventionarea cu 50% din pretul pe care il platesc (crescatorii - n.r.) pentru berbecutii de reproductie. La fiecare 30 de mioare pot sa cumpere un berbecut cu pretul subventionat 50% si cred ca in felul acesta, intr-un an sau doi, vom vedea efecte pozitive din punct de vedere al geneticii", a afirmat ministrul Agriculturii.

Dam pe-afara: Am ajuns sa exportam din agricultura mai mult decat importam

Potrivit lui Constantin, este posibil ca in cursul saptamanii viitoare sa fie aprobata o hotarare de guvern in sensul acordarii subventiei pentru ameliorarea genetica a animalelor, scopul final fiind cresterea productiilor de lapte si carne.

Ministrul Agriculturii a mai spus ca viitorul Program national de dezvoltare rurala, in valoare de 8 miliarde de euro, va pune accent pe imbunatatirea genetica, atat in sectorul zootehnic, cat si in cel vegetal, legumicultura si horticultura.

In ceea ce priveste boala "limbii albastre", Constantin a mentionat ca trebuie gasite solutii astfel incat, daca exporturile de animale vii vor fi restrictionate, sa se poata trece la un export de carne in carcasa.

Avem 15 milioane de oi

Zeci de crescatori de ovine au luat parte duminica la cea de-a zecea editie a expozitiei de ovine din rasa turcana, in localitatea Costesti.

Potrivit presedintelui Asociatiei Crescatorilor de Ovine Dacia din judetul Hunedoara, Dumitru Andresoi, rasa turcana reprezinta circa 75-80% din totalul ovinelor care cresc in tara iar in judetul Hunedoara numarul acestora reprezinta peste 95% din efective.

"Este rasa de ovine autohtona, adaptata conditiilor meteo din Romania. Este o rasa productiva mixta, de lapte si carne. Efectivele au crescut de la 5,8 milioane in anul 2007 la peste 10 milioane de oi, eligibile pentru plata subventiilor, in acest an", a precizat Andresoi.

El a apreciat ca daca se iau in calcul toate efectivele, atunci in Romania cresc circa 15 milioane de oi.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: AGERPRES