Guvernul va da 330 de milioane de euro pentru bunastarea porcilor

Marti, 30 Martie 2010, ora 20:23
4163 citiri
Guvernul va da 330 de milioane de euro pentru bunastarea porcilor

Crescatorii de porci ar putea primi in perioada 2010-2013 ajutoare de stat pentru bunastarea animalelor in valoare totala de circa 330 milioane euro, dintre care 56 milioane euro (239 mil lei) in 2010, potrivit unui proiect de hotarare de guvern al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Suma necesara se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In datele ministerului de resort se arata ca anul acesta fermierii vor putea accesa 53,1 milioane euro pentru porci, 2,4 milioane euro pentru scroafe si peste 500.000 euro pentru scrofite.

Potrivit MADR, in 2011 sprijinul urmeaza sa se ridice la 72,8 milioane euro, in 2012 se vor plati 91 milioane euro, iar in 2013 suma va ajuge la 113,8 milioane euro.

Astfel, conform proiectului Ministerului Agriculturii, ajutorul de stat se va acorda producatorilor agricoli daca in perioada angajamentului asumat in cadrul tehnologiei de crestere a porcinelor aplica una sau mai multe din urmatoarele sapte masuri: asigurarea unei suprafete de pardoseala libera cu minimum 10% mai mare decat cea obligatorie prin norma, asigurarea a minimum noua ore lumina naturala sau 11 ore lumina artificiala, asigurarea unor conditii care sa previna ranirea animalelor; asigurarea potabilitatii apei utilizate in procesul tehnologic, imbunatatirea parametrilor de microclimat- temperatura, umiditate, viteza aerului, asigurarea unui loc de cazare uscat sau asigurarea asternutului uscat, precum si asigurarea unor conditii care asigura protectia animalelor si cresterea statusului de sanatate.

De asemenea, fermierii trebuie sa faca parte din forme asociative legal constituite, grupuri de producatori recunoscute de stat, asociatii economice sau cooperative de productie si valorificare sau sunt membri ai altor organizatii profesionale si detin autorizatie sanitara veterinara pentru exploatatie.

Acestia trebuie sa fie inregistrati in Registrul agricol / Registrul National al Exploatatiilor al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Ministerul Agriculturii prevede ca proiectul ca avea ca impact economic cresterea veniturilor crescatorilor de animale si dezvoltarea unor servicii eficiente, pentru preluarea, prelucrarea si desfacerea productiei animaliere in conditii de calitate.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#bunastare porci fermieri, #Guvern subventii fermieri porci , #agricultura