Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ingrijorator: In Romania se face agricultura ca in anii '60

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 15:10
3511 citiri
Ingrijorator: In Romania se face agricultura ca in anii '60
Foto: Arhiva Ziare.com

Zootehnia a adus in 2014 mai putin de o treime din productia realizata in agricultura, in pofida conditiilor mai putin prielnice pentru productia vegetala.

Astfel, valoarea productiei animale, care a asigurat stabilitatea acestui sector economic in perioadele dificile (vezi variatiile foarte mari ale productiei vegetale) a ramas cu aproape cinci procente sub nivelul din 2009.

Dupa ce a stagnat in perioada 2010 - 2013 in termeni reali (ajustat cu evolutia preturilor), zootehnia si-a mai revenit putin in 2014, dar a intampinat in 2015 noi probleme.

Acestea au survenit ca urmare a preturilor tot mai reduse de comercializare si a conjuncturii nefavorabile de pe pietele internationale (embargoul impus livrarilor catre Rusia a redirectionat mari cantitati de marfa catre tara noastra).

Unul dintre telurile factorilor de decizie ai perioadei socialiste a constat in echilibrarea celor doua sectoare mari ale agriculturii.

Din acest motiv, accentul a fost pus pe masurile de dezvoltare a sectorului zootehnic. Desfiintarea si reducerea ulterioara a capacitatilor unor mari complexe zootehnice (care anterior asigurau inclusiv o productie de calitate pentru export) a condus la o deteriorare structurala a ramurii.

Din aceasta perspectiva, agricultura a fost readusa undeva la nivelul anilor '60, cu o productia vegetala dubla fata de valoarea obtinuta in zootehnie.

Astfel, procesatorii din industria alimentara, concentrati pe livrarile la intern, au fost lasati la mana materiei prime din import. Fapt care s-a reflectat, inevitabil, in reducerea valorii obtinute in tara si in deficitul comercial al unui sector-cheie pentru economia nationala.

Citeste mai departe despre Sub presiunea importurilor de alimente: Zootehnia se zbate sa ajunga la 1/3 din productia lui Ceausescu. Cum stau statele europene pe CursDeGuvernare.ro.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#zootehnie Romania, #vanzare animale Romania, #animale Romania , #agricultura