Ingrijorator: In Romania se face agricultura ca in anii '60

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 15:10
3335 citiri
Ingrijorator: In Romania se face agricultura ca in anii '60

Zootehnia a adus in 2014 mai putin de o treime din productia realizata in agricultura, in pofida conditiilor mai putin prielnice pentru productia vegetala.

Astfel, valoarea productiei animale, care a asigurat stabilitatea acestui sector economic in perioadele dificile (vezi variatiile foarte mari ale productiei vegetale) a ramas cu aproape cinci procente sub nivelul din 2009.

Dupa ce a stagnat in perioada 2010 - 2013 in termeni reali (ajustat cu evolutia preturilor), zootehnia si-a mai revenit putin in 2014, dar a intampinat in 2015 noi probleme.

Acestea au survenit ca urmare a preturilor tot mai reduse de comercializare si a conjuncturii nefavorabile de pe pietele internationale (embargoul impus livrarilor catre Rusia a redirectionat mari cantitati de marfa catre tara noastra).

Unul dintre telurile factorilor de decizie ai perioadei socialiste a constat in echilibrarea celor doua sectoare mari ale agriculturii.

Din acest motiv, accentul a fost pus pe masurile de dezvoltare a sectorului zootehnic. Desfiintarea si reducerea ulterioara a capacitatilor unor mari complexe zootehnice (care anterior asigurau inclusiv o productie de calitate pentru export) a condus la o deteriorare structurala a ramurii.

Din aceasta perspectiva, agricultura a fost readusa undeva la nivelul anilor '60, cu o productia vegetala dubla fata de valoarea obtinuta in zootehnie.

Astfel, procesatorii din industria alimentara, concentrati pe livrarile la intern, au fost lasati la mana materiei prime din import. Fapt care s-a reflectat, inevitabil, in reducerea valorii obtinute in tara si in deficitul comercial al unui sector-cheie pentru economia nationala.

Citeste mai departe despre Sub presiunea importurilor de alimente: Zootehnia se zbate sa ajunga la 1/3 din productia lui Ceausescu. Cum stau statele europene pe CursDeGuvernare.ro.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...