Intoarcerea la sat - ce spun jucatorii din domeniu despre masurile Ministerului Agriculturii

Joi, 23 Mai 2013, ora 07:06
4741 citiri
Intoarcerea la sat - ce spun jucatorii din domeniu despre masurile Ministerului Agriculturii

Ministerul Agriculturii a anuntat in ultima perioada mai multe masuri menite sa ajute micii fermieri din Romania din zona de semi-subzistenta si subzistenta, cu un acces limitat la creditare.

Principalele facilitati pregatite de minister vizeaza accesul la fonduri europene nerambursabile de pana la 50.000 de euro prin programul National de Dezvoltare Rurala pentru 1.000 de ferme, infiintarea unui fond de 300 de milioane de lei, pus la dispozitia bancilor, care sa acorde fermierilor credite in conditii mai favorabile pentru partea reprezentand contributia proprie, precum si garantarea imprumuturilor pentru cumpararea de terenuri agricole sau investitii in domeniul agricol.

Ferma de familie demareaza in curand. Cum poti lua 50.000 de euro nerambursabili Interviu

Accentul este pus pe dezvoltarea fermelor de familie, avandu-se in vedere tranzitia de la ferma de semi-subzistenta, care producea pentru consumul propriu cu comercializarea doar a unei mici parti din productia obtinuta pe piata, la ferma comerciala.

Potrivit reprezentantilor sectorului agricol si industiei alimentare, masurile, care ar fi trebuit introduse cu multi ani in urma, au potentialul de a contribui la stimularea dezvoltarii satului romanesc, in primul rand, trecerea la forma comerciala necesitand mai mult timp.

"Orice masura care stimuleaza trecerea de agricultura de subzistenta la agricultura comerciala este binevenita, indiferent de sumele alocate. Eu consider ca orice fermier adus din zona de subzistenta in zona economica este un castig si pentru fermier, si pentru agricultura, si pentru romani in general. Vom vedea cum va functiona programul", a spus Adrian Radulescu, care coordoneaza Departamentul Politici Economice si Sociale din cadrul Administratiei Prezidentiale, pentru Ziare.com.

Sorin Minea presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara sustine ca tranzitia de la ferma familiala la cea comerciala nu poate fi rapid realizata pe forma familiala, fiind vorba in principal de o masura care ar ajuta si ar transforma agricultura ca sursa de venit pentru cei locali si contribui la repopularea zonei rurale.

"Afacerea va fi cand fermele acestea se vor concentra, cand vor deveni ferme comerciale reale, daca vor face asociatii si cooperative, vor putea deveni si furnizori pentru industrie. Masura este buna, dar ar fi trebuit luata acum opt-noua ani pentru ca la ora actuala sa fi avut ferme. Este un pas inainte si din punctul meu de vedere, daca se dau fonduri in agricultura, Romania nu poate decat sa castige", a afirmat Sorin Minea pentru Ziare.com.

"Intoarcerea tinerilor la sate"

Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, masura "poate intoarce o parte din tineret catre sate".

"Cred ca poate intoarce o parte din tineret catre state. Prin infiintarea fermelor de familie, omul reuseste sa isi faca un venit decent din care sa traiasca sa dezvolte un pic satul romanesc care, din toate punctele de vedere - al infrastructurii, al locuitelor, al vietii de zi cu zi - a ramas in urma", a mentionat Dragos Frumosu pentru Ziare.com.

In timp, se pot dezvolta si alte afaceri in zona rurala, ajungandu-se astfel la asociatiile necesare pentru aceasta industrie, a adaugat presedintelui Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.

Principalele probleme raman in continuare cele legate de sistemul defectos de accesare a fondurilor europene diponibile in cadrul programului.

"Poate ca autoritatea de management de la Ministerul Agriculturii se mai trezeste putin pentru programul 2014-2020. In general, modul de accesare, modul de raportare in utilizarea fondurilor europene trebuie putin periat, pentru ca in momentul de fata exista o documentie foarte stufoasa. Pornind de la ideea ca toti care acceseaza fonduri europene sunt hoti, au venit cu niste instructuini care au ingreunat buna functionare a fondurilor europene", a explicat Dragos Frumosu.

Masurile anuntate de Ministerul Agriculturii

Incepand cu luna iunie, vor putea fi depuse proiecte in vederea obtinerii de finantare nerambursabila de pana la 50.000 de euro in cadrul unui program special privind fermele de familie, lansat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). In cadrul sesiunii vor fi finantate aproximativ 1.000 de ferme de familie, cu o valoare maxima eligibila a proiectului de 125.000 de euro.

Deoarece accesul la creditare este limitat in cazul fermele de familie, a fost aprobata recent infiintarea unui fond care va acorda credite acestor ferme. Bugetul fondului este de 300 de milioane de lei si va fi pus la dispozitia unor institutii bancare care vor acorda credite fermierilor.

Potrivit ordonantei de urgenta care prevede infiintarea fondului pentru creditarea permierulor, statul garanteaza pana la jumatate din valoarea creditelor pentru achizitia de terenuri agricole si 80% din valoarea imprumuturilor contractate de fermieri pentru finantarea investitiilor in domeniul agricol.

Astfel, statul garanteaza pana la maximum 50% din valoarea creditului acordat de catre institutiile finantatoare pentru achizitia de terenuri agricole, iar imprumutul va constitui cel mult 90% din valoarea suprafetelor achizitionate, restul de 10 % urmand sa fie contributia proprie a beneficiarului.

Diferenta de garantii necesare pentru acoperirea integrala a creditului si a dobanzilor aferente va fi asigurata de catre imprumutati cu terenurile achizitionate si/sau alte bunuri aflate in proprietate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#ferma familie, #credite fermieri, #garantii credit teren agricol , #agricultura