Inundatiile au produs pierderi de 159 de milioane de lei in agricultura

Joi, 12 August 2010, ora 16:34
755 citiri
Inundatiile au produs pierderi de 159 de milioane de lei in agricultura
Foto: Arhiva

Inundatiile din Romania au cauzat pierderi de 159 de milioane de lei in domeniul agriculturii, potrivit ministrului de resort, Mihail Dumitru.

"Avem o evaluare a pierderilor pentru inundatii de circa 159 de milioane de lei si mai avem pierderi la sistemele de imbunatatiri funciare, ridicate la aproximativ 40 de milioane de lei. Pentru seceta nu avem o evaluare, la ora actuala", a declarat Dumitru, in cadrul unui videochat pentru Adevarul.

Potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se vor pierde inca 142 de milioane de lei pentru suplimentarea fondului de pensii si pentru sanatate, suma ce va fi taiata de la investitii si cheltuieli de personal.

In cadrul aceleiasi discutii, Aurel Popescu, presedintele Rompan, a declarat ca evaziunea din domeniul agriculturii, care se ridica la 60 - 65 la suta din totalul afacerilor, este benefica pentru pretul final al produselor, insa rau pentru bugetul statului.

In opinia lui Popescu, pretul painii ar putea fi influentat de faptul ca multi producatori profita de sistarea exporturilor de grau din Rusia, pentru a cere preturi mult mai mari la grau.

"Foarte multe contracte externe s-au mutat din Ucraina si din Rusia in Romania si in Bulgaria, ceea ce a facut ca cererea de grau sa creasca in Portul Constanta. Este vorba de o crestere de 66%. Sunt foarte multi detinatori de grau care nu vor sa vanda. Din aceasta cauza este un dezechilibru dintre cerere, a noastra, a morarilor, si oferta. Daca ne apucam sa dam cat cer ei, influenta in pretul painii va fi substantiala", a spus Popescu.

Pe de alta parte, concurenta "acerba" din domeniul panificatiei - 8.000 de agenti economici - au facut ca pretul painii sa se reduca in timp, in prezent fiind mai scazut decat in 2007, a mai spus presedintele Rompan.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#pierderi agricultura inundatii, #pret paine Romania , #agricultura