Le Figaro: Romania, noul Eldorado pentru cumpararea terenurilor agricole (Video)

Luni, 29 Aprilie 2013, ora 14:28
4731 citiri
Le Figaro: Romania, noul Eldorado pentru cumpararea terenurilor agricole (Video)
Foto: AFP

Romania reprezinta noul Eldorado pentru investitorii interesati in achizitonarea de terenuri agricole, datorita calitatii pamantului sau negru, al pretului redus, dar si a posibilitatii de a primi ajutoare.

"Navala catre Est!", noteaza cotidianul francez Le Figaro, care subliniaza ca Romania este a cincea tara a Uniunii Europene in ce priveste suprafata agricola, iar fenomenul acapararii terenurilor agricole preocupa intreaga Europa si mai ales Romania.

In ciuda legii care interzice investitorilor straini sa achizitioneze terenuri agricole romanesti, 6 la suta din suprafata arabila a tarii, adica un pic mai putin de un milion de hectare, este exploatata de multinationale precum Rabobank, Generali sau ASI Europe.

Pentru a fenta aceasta lege, investitorii straini creeaza o societate locala sub ochiul vigilent al functionarilor, ceea ce le da dreptul sa achizitioneze sau sa inchirieze de indata terenuri agricole pentru exploatare, a explicat Stephanie Roth, coordonatoarea Ecouralis, o organizatie de fermieri europeni.

Circa 60 la suta dintre terenurile agricole cultivabile sunt constituite din pamant negru - cernoziom - care faciliteaza dublarea randamentului agricol.

In plus, din punct de vedere financiar, mana de lucru in Romania este mult mai ieftina decat in alte state ale Uniunii Europene, fiind vorba astfel despre o investitie foarte rentabila si in ce priveste achizitia terenurilor. Salariul minim in Romania este de 160 de euro, care ar putea ajunge la 200 de euro, pentru un muncitor in agricultura, cu ore suplimentare.

Pretul de achizitie al terenurilor agricole in Romania oscileaza intre 2.000 si 4.000 de euro pe hectar, de circa 10 ori mai mult decat in Danemarca sau in Olanda, doua tari care duc grava lipsa de terenuri cultivabile.

Nu in ultimul rand, terenurile agricole atrag 130 de euro reprezentand ajutoare europene directe, la fiecare hectar.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Romania Eldorado terenuri agricole, #terenuri agricole romania, #investitii straine agricultura Romania , #agricultura