Macar un ministru fericit. 2013, un an agricol foarte bun

Miercuri, 07 August 2013, ora 13:07
1371 citiri
Macar un ministru fericit. 2013, un an agricol foarte bun

Romania a realizat o productie foarte buna de grau in cursul acestui an, de circa 7 milioane de tone de cereale, au declarat surse din domeniul agricol.

Potrivit specialistilor contactati de Ziare.com, pe langa vremea favorabila, un rol determinant in cresterea nivelului productiei l-a avut acordarea anticipata a platilor directe incepand cu octombrie anul trecut, astfel incat fermierii au avut la timp banii pentru infiintarea culturilor in toamna anului 2012.

"Fara indoiala, a fost o decizie foarte buna a Ministerului Agriculturii, ca si adeverintele pentru subventii si sunt asteptari mari ca si in acest an subventiile sa se acorde anticipat. Efectele pozitive se vad inclusiv in suprafetele cultivate, mai mari ca anul trecut", au spus sursele citate.

De ce nu e graul francez bun de paine - impact devastator asupra exporturilor

Conform acestora, o productie foarte buna s-a inregistrat si la orz si la rapita.

La nivelul anului 2012, randamentul obtinut de Romania in ceea ce priveste productia de grau a fost cel mai mic din Uniunea Europeana si la jumatate din media la nivelul blocului comunitar (2.624 kg/ha, fata de 5.434 kg/ha).

In ciuda secetei, Romania a exportat mai mult grau si porumb in 2012

Romania, pe ultimul loc la randamentul productiei de grau si porumb din UE

Productia a fost anul trecut de 5,19 milioane de tone, in scadere cu 28,4% comparativ cu anul precedent, de pe o suprafata de 1,98 de milioanede hectare.

De asemenea, la porumb boabe productia a scazut la 5,92 de milioane de tone, de pe o suprafata de 2,72 de milioane de hectare, rezultand un randament de 2.170 kg/ha, de aproape trei ori mai redus fata de media inregistrata la nivelul UE, de 6.150 kg/ha.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#crestere productie grau, #agricultura 2013, #culturi agricole 2012, #cultura cereale , #agricultura
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Si care-i meritul ăluia din poza ca 2013 e un an agricol foarte bun?