Mancare "made by China" - Apetitul global, mina de aur

Sambata, 21 Iunie 2014, ora 14:33
3514 citiri
Mancare "made by China" - Apetitul global, mina de aur

Pentru oameni, mancarea este cel mai important lucru. Asa spune un vechi proverb chinezesc ce nu poate fi contrazis.

Cum populatia globului creste si oamenii incep sa consume tot mai multa carne, va deveni tot mai greu sa se asigure necesarul de hrana la un pret rezonabil.

In multe tari, securitatea alimentara este deja o problema stringenta. Potrivit unui raport al ONU, productia globala de grau va trebui sa creasca cu 70% pentru a satisface cererea, principalele motive pentru aceasta majorare fiind cresterea populatiei, schimbarile din dieta oamenilor si urbanizarea.

Insa graul nu va creste de la sine. Pentru a satisface cererea globala, este nevoie de investitii masive si pe termen lung, care, in tarile dezvoltate, ar trebui sa fie cu pana la 50% mai mari fata de nivelurile actuale.

Cum majoritatea guvernelor s-au intins deja mai mult decat le permiteau bugetele, sectorul privat are un rol important de jucat. Insa este greu sa atragi investitori pe termen scurt si mediu in acest sector avand in vedere ca pretul recoltelor e volatil, bunurile, odata achizitionate, sunt greu de vandut mai departe si multe alte astfel de inconveniente.

Si totusi, asa dificil cum e acest sector, pentru investitorii rabdatori care privesc problema pe termen lung, se poate dovedi cu adevarat profitabil.

In ultimii 40 de ani, fermele din America si alte piete avansate au surclasat investitiile in bonduri si actiuni. Acest lucru a atras atentia celor mai versati investitori. Mari fonduri de investitii sau de pensii incep sa "cultive" portofolii ce contin afaceri in agricultura. Si recompensele au fost frumusele.

Iar cei care par sa fi vazut aceste beneficii si sa fi si actionat rapid sunt chinezii.

China Investment Corporation este un investitor pe termen lung cu un portofoliu variat. Unul dintre crezurile sale este ca sectorul agricol este unul care ofera stabilitate, un mod de aparare impotriva inflatiei si de a diminua riscurile, potrivit Financial Times.

Chinezii vor sa creasca investitiile in agricultura la nivel mondial, avand in plan parteneriate cu guverne, organizatii cu portofolii diversificate sau institutii dornice sa investeasca in acest sector.

Ba, mai mult, guvernele au observat dorinta chinezilor si deja le fac oferte. Chiar si Romania i-a invitat sa vina sa faca plaiurile mioritice roditoare.

Vicepremierul Liviu Dragnea a incercat in martie anul acesta sa-i convinga pe chinezi sa investeasca in Romania.

Cum ii convinge Dragnea pe chinezi sa investeasca in agricultura romaneasca

Liderul PSD i-a invitat pe investitorii chinezi din agricultura sa vina in Romania pentru a se convinge de calitatea pamantului si a produselor autohtone, spunandu-le ca in vara, cand spera sa fie vizita, le va face cel mai bun test, si anume sa guste o rosie romaneasa si una straina.

"Tot ce produce pamantul romanesc este foarte gustos, orice aliment. Trebuie sa veniti la vara in Romania si o sa va invit sa gustati o rosie romanesca si rosii aduse din alte tari si sa faceti dumneavoastra singuri diferenta", le-a spus atunci Dragnea investitorilor chinezi.

El i-a asigurat pe acestia ca Romania are un potential agricol foarte mare, o clima favorabila, suficiene surse de apa, specialisti in agricultura si personal muncitor, transmitand, ulterior, ca acestia sunt interesati sa investeasca in silozuri si in capacitati de procesare a produselor agricole.

Asadar, ne indreptam catre un viitor in care e posibil, orice nationalitate am avea, sa cumparam de la chinezi mancare produsa pe meleagurile noastre. Cat despre profit...avantaj China.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#agricultura investitii China, #criza alimente profit , #agricultura
Comentarii