Micii fermieri romani, salvati de criza cu ajutorul norvegienilor

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 12:03
2592 citiri
Micii fermieri romani, salvati de criza cu ajutorul norvegienilor

Recesiunea nu a adus doar probleme Romaniei, ci si o serie de beneficii pentru taranii din Lupeni si din Daia, care nu si-ar fi descoperit potentialul daca economia romaneasca nu ar fi trecut printr-o asemenea perioada.

Inainte de criza, fructele livezilor din Harghita putrezeau, iar laptele micilor crescatori de vite din Sibiu, la presiunea procesatorilor, era cumparat pe nimic. Insa in 2009, Fundatia Civitas de la Odorheiul Secuiesc a demarat un proiect legat de dezvoltarea comunitatilor izolate, mai ales din punct de vedere economic.

Proiectul vizeaza 23 de comune din judetul Harghita si trei orase, in total, 127 de asezari rurale, conform Adevarul.

Tot legat de proiect, este bine de mentionat ca acesta a fost gandit de ONG-ul romanesc si finantat inclusiv cu fondurile norvegiene prin Innovation Norway.

Pana la aparitia proiectului, peste 30 de soiuri de fructe erau pe cale de disparitie, de la paducel si porumbar pana la macese. Acum, toate aceste fructe, alaturi de merele, perele, prunele din zona se aduna intr-un centru de colectare, unde aceiasi tarani le prelucreaza si il fac gem de fructe. Mai mult, taranii au beneficiat de training temeinic in Norvegia, la fel ca toti cei care obtin astfel de finantari.

Produsul obtinut, care este fara conservanti, este cautat de lanturi hoteliere, de restaurante si chiar de hipermarketurile din Capitala.

Mai mult, odata cu acest proiect, zona a inceput sa fie intens vizitata de turistii francezi, spanioli, italieni, dar, cei pe care conteaza oamenii din zona sunt bucurestenii.

Un proiect asemanator a fost implementat si la Saschiz, langa Sighisoara, de catre fundatia ADEPT. Proiectul presupune sustinerea micilor producatori de lapte si consta in crearea unor centre de colectare a laptelui, care sa fie detinute de comunitate.

Proiectul este finantat de guvernul norvegian, iar fundatia sprijina producatorii de lapte din zona Tarnava Mare sa obtina un pret mai bun pe laptele produs, prin imbunatatirea calitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#fermieri romani, #fermieri ajutor, #ajutor norvegieni , #agricultura
Comentarii
Poza Cob
Cob
rank 5
Macar daca s-ar extinde sistemul de proprietate COMUNITARA si in alte judete....