Ministerul Agriculturii cere verificarea pretului cerealelor (Video)

Miercuri, 21 August 2013, ora 21:33
1696 citiri
Ministerul Agriculturii cere verificarea pretului cerealelor (Video)
Foto: Arhiva

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a solicitat Consiliului Concurentei sa analizeze aspectele referitoare la stabilirea unor preturi si conditii inechitabile de tranzactionare a semintelor de consum din recolta acestui an si sa dispuna masuri pentru restabilirea unui mediu concurential normal pe piata produselor agricole, potrivit unui comunicat al MADR.

Fermierii romani sustin ca preturile cerealelor au scazut la jumatate fata de anul trecut in urma recoltelor bune obtinute in acest an, ceea ce nu le va permite sa obtina profit daca vor alege sa vanda in aceasta perioada.

Productia de grau obtinuta in 2013 se ridica la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, dupa cum a afirmat recent ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, iar la orz si orzoaica recolta a depasit 1,511 milioane tone.

In ceea ce priveste schema certificatelor de depozit, MADR precizeaza ca, in perioada 2009 - aprilie 2013, depozitarii licentiati beneficiari ai schemei au emis un numar de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantitati de seminte de consum de 1,644 milioane de tone, avand o valoare actualizata la data curenta de 1,4 miliarde lei.

"Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficienta a aplicarii schemei de garantare a certificatelor de depozit, atat prin compararea cantitatii totale de seminte de consum acoperita prin certificate de depozit, cu nivelul total al productiei de cereale si oleaginoase de circa 73 milioane tone obtinute pe perioada de aplicare a schemei, cat si prin dirijarea indirecta a fondurilor publice puse la dispozitia schemei, catre beneficiari care aveau in fapt tripla calitate (depozitar-producator agricol - detinator de certificate de depozit) nefiind astfel supusi presiunii pietei ca si marea masa a fermierilor care nu detin spatii de depozitare si nu au putut accesa niciodata schema datorita politicilor practicate de traderi", se mentioneaza in comunicat.

De aceasta schema au beneficiat numai un numar redus de operatori economici din agricultura (21 societati), care au atat calitatea de depozitar licentiat, de producator de seminte de consum si detinator de certificate de depozit emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminte de consum a fost operationalizata incepand cu anul 2009 si a functionat pana in luna aprilie 2013 cand a fost suspendata. Suspendarea schemei s-a realizat prin Decizia nr.2/77394 din 10 aprilie 2013 a Comisiei pentru acordarea licentelor de depozit pentru semintele de consum, comisie constituita din reprezentanti ai MADR, depozitari, procesatori si comercianti de pe filiera semintelor de consum.

In prezent, MADR elaboreaza un proiect legislativ pentru imbunatatirea regimului de depozitare a semintelor de consum in spatii licentiate si de utilizare a certificatelor de depozit pentru acestea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#agricultura pret cereale , #agricultura
Comentarii