Fermierii si exportatorii cer compensatii europene pentru castraveti

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 16:02
1161 citiri
Fermierii si exportatorii cer compensatii europene pentru castraveti
Foto: wizardrecipes.com

Reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, cultivatori si exportatori de castraveti s-au intalnit sambata pentru a stabili procedurile si demersurile necesare pentru despagubirea producatorilor, a declarat ministrul de resort, Valeriu Tabara.

"In prezent se discuta procedurile care trebuie urmate si se cauta solutii pentru despagubirea producatorilor de castraveti si exportatorilor romani afectati. Luni voi analiza concluziile comisiei intrunite astazi (sambata, n.r.). Vom cauta solutii pentru rezolvarea situatiei producatorilor mai ales in ceea ce priveste recuperarea pierderilor si obtinerea unei compensari europene. Noi ne dorim ca aceasta despagubire sa fie una justa, nu speculativa", a precizat Tabara, pentru Newsin.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a adaugat ca se incearca gasirea unor surse de la bugetul de stat pentru despagubirea producatorilor de castraveti si a exportatorilor, pana la primirea compensarilor din partea Comisiei Europene.

"Asa cum am mai spus, chestiunea legata de epidemia E.coli nu a fost bine gestionata, nu a fost vorba despre legume, ci mai mult de nerespectarea normelor de igiena, de modul de transport al marfii. Produsele romanesti sunt excelente, din punct de vedere calitativ, nu intra sub incidenta bacteriei E.coli", a conchis Tabara.

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Radulescu, a declarat vineri pentru NewsIn ca Cehia si Germania nu mai importa castraveti din Romania, incepand de joi, 2 iunie, "din cauza psihozei create in jurul bacteriei E.coli".

Peste 1.700 de persoane au fost infectate cu bacteria E.coli, care poate provoca sindrom hemolitic-uremic, ce poate fi letal. Epidemia de E.coli a facut pana in prezent 18 victime, inregistrandu-se 18 morti in Germania si unul in Suedia.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat joi ca tulpina bacteriei E.coli aflata la originea epidemiei din Europa este noua. Testele genetice preliminare arata ca tulpina reprezinta o mutatie provenind din doua tipuri diferite de bacterii E.coli si contine gene letale ce ar putea explica de ce epidemia din Europa are o asemenea amploare si pare atat de periculoasa.

Initial, s-a crezut ca epidemia de E.coli a fost provocata de castraveti bio importati din Spania, dar testele au contrazis aceste acuzatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#castraveti agricultori, #MADR bani Germania , #agricultura