Ministrul Agriculturii: Canalul Siret-Baragan va fi facut si va iriga 1 milion de hectare

Luni, 15 August 2011, ora 12:34
2693 citiri
Ministrul Agriculturii: Canalul Siret-Baragan va fi facut si va iriga 1 milion de hectare
Foto: Arhiva

Ministrul Valeriu Tabara recunoaste ca sistemul de irigatii reprezinta una din marile probleme ale agriculturii romanesti si spune ca salvarea ar putea veni chiar din China.

Premierul Emil Boc se afla in vizita oficiala in aceasta tara, incercand, printre altele, sa atraga investitori din China dispusi sa preia din costurile de unui vast sistem de irigatii in zona de est a Baraganului.

"In 1989, suprafata amenajata pentru irigatii era undeva la 3,2 milioane hectare. Intre timp, suprafata s-a micsorat cu aproape jumatate, la 1,4 milioane hectare. Din acestea, circa 800.000 hectare sunt functionale. Contractate pentru 2011 au fost circa 320.000 hectare, din care nu au fost irigate decat vreo 30.000, pentru ca nu a fost necesar", a explicat Valeriu Tabara, intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

Ministrul afirma ca daca vom continua sa avem sisteme de irigatii cu pomparea apei din Dunare, apa va fi scumpa.

"Premierul a plecat acum in China inclusiv cu acest obiectiv, canalul Siret-Baragan, care va avea o lungime de 190 kilometri si va putea iriga aproape un milion de hectare in zona de Est a Baraganului. Sunt deja cateva oferte, inclusiv de la firme din Canada si Spania. Se pare ca si un consortiu de banci din Germania este interesat.

Indiferent care va fi sistemul de finantare, canalul va trebui facut si va trebui pus in functiune. Costul estimativ este undeva la 3,4 miliarde euro, dar suma va fi recuperata foarte usor, in maximum 10 ani, numai prin sporurile de productie", afirma ministrul.

Valeriu Tabara continua sa sustina ca potentialul Romaniei este de a hrani circa 80 de milioane de oameni, totul este ca evaziunea fiscala sa fie diminuata, iar terenurile sa fie cultivate la adevarata lor capacitate.

"Cu ceea ce producem acum putem hrani peste 40 milioane de oameni. Iar potentialul tarii este de a hrani 80 milioane de oameni, e o cifra pe care am lansat-o acum niste ani si imi mentin estimarea. Acum, foarte mult pleaca la export, ceea ce este foarte bine", afirma acesta.

#canal irigatie Siret Baragan, #sisteme irigatie, #investitori China , #agricultura