Ziare.com

Niciun mare retailer nu vinde fructe si legume ecologice romanesti - studiu

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 23:22

   

Niciun mare retailer nu vinde fructe si legume ecologice romanesti - studiu
Retailerii din Romania nu comercializeaza fructe si legume autohtone provenite din agricultura ecologica, cu toate ca gradul de comercializare a acestui tip de produse fara certificare ecologica a crescut la 55%, conform studiului "Retailer Scorecard 2014".

Cercetarea, realizata de WWF, arata ca se mentine imbunatatirea la nivel de piata pentru fructele si legumele fara certificare ecologica provenite din Romania (55%), dar in continuare niciunul dintre cei 11 retaileri prezenti in studiu nu comercializeaza fructe si legume romanesti provenite din agricultura ecologica.

Din totalul de lapte dulce comercializat, 56,5% provine din Romania, fata de 54,43% in 2013.

Cu toate acestea, doar 7,8% sunt produse cu certificare ecologica si, in continuare, un singur brand este prezent in categoria lapte romanesc certificat ecologic pe rafturile magazinelor incluse in studiu.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Ouale provin in proportie de 99,5% din Romania, dintre acestea doar 9,8% avand certificare ecologica.

In ceea ce priveste produsele din lemn si hartie certificata FSC (Forest Stewardship Council), scorurile tuturor retailerilor s-au mentinut ori s-au imbunatatit, in timp ce rezultatele la categoria detergent ecologic au ramas neschimbate fata de anul 2013, doar trei dintre retaileri au astfel de produse pe raft.

Un subiect nou inclus in studiul 2014 este caviarul, recomandarea fiind ca produsele din carne de sturion si caviar sa aiba eticheta obligatorie CITES (Conventia privind Comertul cu Specii de Flora si Fauna pe Cale de Disparitie).

Consumatorii trebuie sa aiba aceasta optiune pentru a putea proteja sturionii, specii aflate la un pas de disparitie, comertul ilegal cu caviar fiind una dintre cauzele principale ale declinului ultimilor sturioni salbatici din Dunare.

Retailerii au o pozitie din ce in ce mai dominanta pe piata, seteaza tendinte de consum si creeaza obiceiuri printre consumatori. Sectorul influenteaza in mod decisiv si producatorii autohtoni, pentru care accesibilitatea rafturilor este un element vital in efortul lor de a ramane competitivi.

"Retailer Scorecard" urmareste performanta retailerilor in sapte sectoare-cheie cu impact asupra mediului si societatii - legume si fructe de sezon, lactate, oua, peste, detergent, hartie de unica folosinta si politici de mediu.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1533 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor