Nu e poveste de adormit copiii: Oi roz pasc pe pasunile din Iasi

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 10:14
7460 citiri
Nu e poveste de adormit copiii: Oi roz pasc pe pasunile din Iasi
Foto: evz.ro

Desi pare un banc sau o poveste de adormit copiii, un fermier din judetul Iasi a reusit sa obtina, prin modificari genetice, oi karakul, de nuanta roz. Rozul e rezultatul amestecului de fibre albe si maro.

Turma lui Ilie Airinei numara 1.500 de oi karakul, din rasa pura, iar marea atractie o reprezinta, fara indoiala, oile roz, scrie Evenimentul zilei in editia electronica de miercuri.

Au fost create 4 surori identice ale clonei Dolly

Airinei, om de afaceri, a povestit cum s-a ales cu oile: animalele au ajuns la el aproape intamplator, in urma cu 20 ani, pe cand era sef de ferma la fostul IAS Popricani. Dupa "spargerea" unitatii, s-a vazut nevoit sa administreze, pe langa oi, si 400 de hectare de pasune.

"Eu eram specializat pe pomicultura. Am luat oile, la inceput, pentru a ocupa pasunea, cea mai mare parte fiind degradata. Acum a ajuns o adevarata pasiune pentru mine si de la 2-300 de oi am ajuns la 1.500 de capete", povesteste Airinei.

Berbecii de prasila si o parte din oi au fost cumparate de la Statiunea de Cercetare Popauti (Botosani), dar Airinei a preluat oi din rasa karakul si de la satenii din Plugari. Dupa mai multe serii de incrucisari controlate, omul de afaceri se lauda acum ca a imbunatatit caracteristicile oilor.

Oile karakul au fost aduse din URSS la Statiunea Popauti imediat dupa razboi si, in 1988, a fost inregistrata consolidarea genetica a unei noi rase, karakul de Botosani. Pe langa "clasicele" oi negre, albe, brumarii sau sure, cercetatorii de la Popauti au creat si oi roz si maro.

"Nu va asteptati insa ca oile roz sa fie de culoarea inghetatei sau a volanaselor de la rochite. La fiecare culoare, exista subnuante. La karakulul roz, avem nuantele chihlimbar, platinat, persiciu, caramiziu si briliantie", sustine si Ilie Chiorescu, directorul Statiunii Popauti.

Cel mai greu i-a fost in 2004, cand a fost nevoit sa ameninte cativa oficiali pentru a-si salva oile. In isteria creata de boala vacii nebune, cateva oi de la ferma sa au fost diagnosticate cu scrapie. Decizia autoritatilor, dupa o sedinta sumara, a fost eliminarea tuturor oilor.

"Aveam vreo 500 de oi si voiau sa mi le omoare pe toate. M-am certat rau cu ei, le-am spus ca-mi apar oile cu toporul. Pe cheltuiala mea am facut analiza genotipica in Olanda si asa am reusit sa le salvez. M-a costat atunci 15.000 de euro analiza", povesteste Airinei.

Paradoxal, oile lui Airinei nu-i aduc acestuia niciun profit. Carnea ovinelor sacrificate, dar si laptele si branza obtinute sunt pastrate pentru masa muncitorilor de la ferma, iar la vanzare, la targurile de profil, pleaca doar pielicelele. Insa, nici acestea nu prea se vand.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#oi roz pasc Iasi, #oaie culoare roz Iasi, #oi roz karakul, #fermier Iasi oi roz , #agricultura