In 2008, o ciuperca ce ataca plantele de cafea aproape a distrus industria de 2,6 miliarde de dolari a Columbiei. Acum, dupa 10 ani, tara din America Latina va avea cea mai vasta cultura din istorie.
CNN Money arata cum a reusit Columbia sa scape dintr-o situatie grava: prin implicarea Guvernului si a cercetatorilor.
Cu finantarea de la stat, oamenii de stiinta au reusit sa identifice acele soiuri rezistente la ciuperca respectiva.
O batalie a fost castigata, dar razboiul continua.
"La roya", asa cum e numita Hemileia vastatrix pe plan local, e o problema care persista, fiind exacerbata de schimbarile climatice, care duc la scumpirea cafelei si ingreuneaza viata cultivatorilor.
Cand sporii acestei ciuperci apar pe un arbore de cafea, acesta isi pierde frunzele si nu mai produce fructele. Ideea este ca se raspandeste rapid si poate distruge culturi intregi. In fapt, asta s-a intamplat in America Centrala in 2012. Iar unele tari producatoare, ca Guatemala, nu si-au revenit complet nici macar acum.
Exista si cazuri fericite. Honduras este un exemplu. In prezent, este al treilea cel mai mare producator de cafea din lume si a reusit, in mare parte, pentru ca a urmat modelul Columbiei. Dar ce a presupus acesta, mai exact?
Ei bine, un pas crucial a fost infiintarea unei autoritati centrale care sa se ocupe exclusiv de acest domeniu. Federatia Nationala a Cafelei (FNC) a fost pregatita in 2008 sa furnizeze agricultorilor seminte dintr-un soi rezistent la ciuperca daunatoare. Adica dupa 6 ani de experimente facute de cercetatori.
De fapt, in ultimii ani, aproape jumatate din culturi au fost inlocuite (45% din cele 940.000 de hectare).
De asemenea, un alt aspect important a fost ca FNC a furnizat expertiza tehnica agricultorilor. Specialistii, care au capatat porecla de "gulere galbene" dupa uniforme, au vazut si analizat culturile, la fata locului, pentru a-i invata pe producatori cum sa foloseasca fungicidele sau care sunt cele mai bune practici pentru a creste o planta sanatoasa.
Mai mult, in parteneriat cu bancile detinute de stat, FNC ofera asistenta financiara sub forma unor imprumuturi, care se intind pe sapte ani, adica dupa ce plantele incep sa produca (copacii de cafea ajung la maturitate in trei ani).
Gratie acestui plan holistic, productia de cafea a Columbiei aproape s-a dublat: de la 8,5 milioane in 2008 la 14,5 milioane de pungi de 60 kg in acest an.
Un program similar a fost aplicat si in Honduras, unde autoritatea centrala - IHCAFE - a pus la punct imprumuturi si asistenta tehnica pentru cei care cultiva cafea.
Insa, in ciuda acestor povesti de succes, iata ca razboiul nu s-a terminat. Asta pentru ca ciuperca sufera mutatii si, prin urmare, poate ajunge sa afecteze din nou culturi vaste. Astfel ca munca trebuie reluata de la zero: identificarea mutatiilor si soiurilor care pot fi afectate, crearea unor soiuri rezistente la noua forma a daunatorului si reluarea schemelor de finantare si asistenta tehnica.
Dar cum influenteaza schimbarile climatice raspandirea ciupercii?
Pana acum ceva vreme, cercetatorii au observat ca Hemileia vastatrix nu apare la altitudini mai mari, unde nu e foarte cald. Insa din cauza incalzirii globale, acest avantaj a disparut.
Prin urmare, "cursa inarmarii" continua in tarile care produc licoarea neagra care ne trezeste dimineata.
Cel mai mare importator de cafea din lume este Uniunea Europeana. Peste 40% din totalul exporturilor de la nivel global sunt destinate acestei piete, care in 2018-2019 vor atinge 48 de milioane de saci - cu un milion mai mult decat in intervalul 2017-2018. Cele mai mari piete de importuri ale Uniunii Europene sunt Brazilia (29% din total), Vietnam (24%), Honduras si Columbia (amandoua cu cate 7%).
Al doilea cel mai mare importator de cafea este SUA. In 2018-2019 importurile americane vor atinge 27 de milioane de saci, cu 2,4 milioane mai mult decat in intervalul 2017-2018. Cele mai mari piete de importuri ale Statelor Unite sunt Brazilia (23% din total), Columbia (22%), Vietnam (15%) si Honduras (6%) .