Pacaleala din borcan: Mierea romaneasca e amestecata cu cea din China

Vineri, 25 Martie 2016, ora 10:51
6559 citiri
Pacaleala din borcan: Mierea romaneasca e amestecata cu cea din China
Foto: Arhiva Ziare.com

Desi suntem printre cei mai mari producatori de miere din Europa, romanii au ajuns sa consume miere autohtona amestecata cu miere din afara Europei, in special din China si din America Latina.

Produsul este vandut drept miere romaneasca, ceea ce pune in pericol sanatatea consumatorilor a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

Consumatorii romani au devenit sensibili la problemele de conformitate ale produselor alimentare, dupa ce mai multi copii din Arges au fost internati dupa ce au consumat produse lactate, potrivit News.ro.

Apicultorii spun ca mierea neconforma se vinde pe piata cu 8 lei borcanul, pret cu cel putin o treime sub cel al mierii romanesti.

"Se aduce miere din China, Argentina, Mexic cu 1 dolar pe kilogram, se amesteca cu putina miere romaneasca si se vinde pe piata ca fiind miere 100% romaneasca. Si scrie pe eticheta 'miere UE si non UE '", a afirmat Fetea, pentru News.ro.

Cu ce ne mai indulcim la iarna? Productia de miere s-a redus la jumatate

Apicultorii i-au solicitat ministrului Agriculturii sa modifice legislatia, astfel incat sa se interzica amestecul de miere romaneasca.

"Acesti comercianti isi bat joc de consumator, romanul nu stie ce consuma. De fapt, mancam altceva, nu miere", a mentionat reprezentantul apicultorilor.

Romania importa anual intre 1.500 si 2.000 tone de miere, ceea ce reprezinta in jur de 10% din productia nationala.

"Noi consumam numai jumatate din cat producem, restul exportam, 80% din exporturi merg in Germania. Deci ce rost ar mai avea sa si importam? Putem sa bagam taxe la aceste surogate de miere. Si e pacat, pentru ca avem cea mai buna miere din Europa", a mentionat Fetea.

Productia autohtona

Anul trecut, apicultorii romani au produs 19.000-19.500 tone de miere, cu mult peste productia din 2014, de 16.000-16.500 tone de miere, insa sub productia din anii buni, de pana la 23.000 tone.

"2015 a fost un an cu o productie foarte buna la salcam, exceptie facand vestul tarii, teiul a fost cu mult sub media anuala. Probleme deosebite am intampinat la floarea-soarelui, din cauza problemelor de mediu, a secetei", a explicat reprezentantul apicultorilor.

De asemenea, pesticidele si schimbarile de clima au decimat anul trecut aproape 120.000 de familii de albine in sudul tarii, spun apicultorii.

De altfel, problemele generate de substantele chimice folosite in agricultura sunt printre cele mai mari cu care se confrunta apicultorii. Desi UE a interzis acum cativa ani folosirea unor anumite pesticide, Romania a obtinut derogare, astfel ca substantele sunt si acum folosite si ucid albinele.

"In ceea ce priveste 2016, suntem optimisti, a fost o iarna blanda, ne asteptam la un o productie cel putin la fel de buna. Insa daca va continua frigul, vom avea probleme", a mai spus Fetea.

Romanii nu prea au prins gustul mierii

Desi fruntasi la productie, romanii sunt codasi la consumul de miere. Un roman consuma anual sub 500 de grame de miere, fata de 2,5-3,5 kilograme pe cap de locuitor pe an in tarile nordice, Germania, Italia si Franta.

In Romania exista in prezent in jur de 1,4 milioane familii de albine, nivel similar cu cel de dinainte de 1989.

Asociatia Crescatorilor de Albine este cea mai importanta organizatie care reprezinta interesele apicultorilor diin Romania. Membrii sai au in jur de 1,09 milioane familii de albine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#miere romaneasca amestecata, #miere amestecata vanduta Romania, #probleme miere, #miere eticheta , #agricultura