Ziare.com

Performanta pentru agricultura romaneasca: In ce domenii suntem pe primul loc in UE

Luni, 31 Martie 2014, ora 12:31

   

Performanta pentru agricultura romaneasca: In ce domenii suntem pe primul loc in UE
Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana dupa suprafata cultivata cu porumb si floarea-soarelui, a anuntat, luni, Institutul National de Statistica.

In ciuda acestui fapt, tara noastra se afla pe pozitia a doua in ceea ce priveste productia de porumb, dupa Franta, din cauza unui randament net inferior.

Potrivit INS, suprafata cultivata cu porumb a fost de 2.580 milioane de hectare in Romania, fata de 1.849,6 milioane de hectare, in Hexagon.

Totusi, am reusit sa producem doar 11,373 milioane de tone de porumb, cu 4 milioane mai putin decat francezii.

Agricultura romaneasca, un domeniu competitiv in 2014?

Pe de alta parte, la suprafata cultivata cu grau, in anul 2013, Romania s-a situat pe locul patru (dupa Franta, Germania si Polonia), iar la productia obtinuta, pe locul sase, dupa Franta, Germania, Regatul Unit, Polonia si Spania. In ceea ce priveste randamentul, tara noastra se afla pe ultimele locuri.

Floarea soarelui se numara printre culturile cu traditie in tara noastra. Atat din punct de vedere al suprafetei cultivate cat si al productiei, in anul 2013, Romania s-a situat pe primul loc in randul principalelor state membre, conform datelor INS.

In ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, in anul 2013, Romania s-a situat pe locul trei dupa Polonia, Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Olanda, Franta, Polonia, Regatul Unit si Belgia) din cauza randamentului inferior.

Cresteri pe toata linia

Datele INS arata ca suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2013 reprezinta 47,1% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau - 39,0%.

Productia de cereale pentru boabe a crescut cu 63,9% fata de anul precedent, datorita cresterii randamentelor la hectar (productia medie la hectar), astfel: porumb boabe (de 2 ori), orz si orzoaica (cu 39,8%), grau (cu 31,2%), ovaz (cu 16,6%).

Productia agricola vegetala din Romania a inregistrat cresteri la toate culturile, in anul 2013, comparativ cu 2012, datorita conditiilor climatice favorabile, conform datelor INS.

La leguminoase pentru boabe productia a crescut cu 12,7% datorita randamentului la hectar (+15,3%) desi suprafata cultivata a scazut cu 2,2%.

C.P.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4599 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romania detzine primul loc in Evropa si in zootehnie, ...

... fiind primul producator si exportator de branza telemea fabricata de Jiji_Oaie!!

 

Imi place articolul -Imi aduce aminte de copilarie......

A implinit "cincinalul in 2 ani cu x....tone de grau si x tone de porumb suntem pe primul loc in lume si Tovarasii si tovarasele Romaniei traiesc ca-n basme.Urmeaza "Cantarea Romaniei",Telejurnal dupa care Inchiderea programului.

 

Ce folos?

Franta sau alte state europene se mentin permanent pe primele locuri, indiferent de conditiile climaterice..
Agricultura Romaniei e in functie de cum bate vantul, soarele si ploaia.
Azi suntem pe locul 1 dar daca vara asta va fi seceta si la iarna inghet, la anul vom fi pe locul pe locul 27.
Deci nu e niciun merit al administratiei ci totul depinde de capriciile vremii.

 

E normal

Atata timp cat in RO sunt suprafete mici de cateva hectare lucrate cu chiu cu vai.
Cand va zicea Iliescu sa va asociati, strambati din nas.
Lasa ca acum cumpara neamtul, italianul, olandezul si face el productie mare. Si romanii vor lucra cu ziua.

 

M-am intrebat

Intotdeauna,de ce vin de pe afara ulei si malai,la preturi mult mai mici,decit cele fabricate in Romania,de ce importam produse,pe care le facem noi...ca sa ne concuram singuri....Si cum omu se uita in primul rind la pret...produsele Romanesti,vor dispare incet,de pe piata....

 

Punct ochit!

Scoatem produse putine de pe suprafete mari. Basca sunt datele INS-ului Pontac. Asta inseamna o mare doza de minciuna. Inseamna ca nu avem destula mancare si nu ne ajunge, d-aia importam.
Suntem pe primul loc la niste criterii rusinoase: cele mai mari suprafete si cele mai slabe recolte la hectar. Adica, practicam pe scara larga munca in zadar. Si ne mai miram de preturi....
Stati sa vedeti dupa ce mai creste si pretul motorinei...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor