Patriarhul Daniel si ministrul Agriculturii au parafat intelegerea pentru slujbe informative

Marti, 14 Mai 2013, ora 07:55
2738 citiri
Patriarhul Daniel si ministrul Agriculturii au parafat intelegerea pentru slujbe informative

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, preafericitul Daniel, si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au semnat, luni seara, la resedinta patriarhala, protocolul de colaborare privind promovarea la sate a masurilor de sprijinire a agriculturii, prin intermediul preotilor.

Consilierul patriarhal George Grigorita a precizat ca fiecare eparhie are cate un consilier agricol, silvic si viticol cu pregatire de inginer si de teolog, acesta urmand sa se ocupe de transmiterea catre preoti a informatiilor privind acest proiect.

Promovarea informatiilor in randul enoriasilor ar urma sa se faca in afara slujbelor religioase.

Preotii de la sat vor predica despre fondurile europene in agricultura

Obiectivele protocolului vizeaza informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii si a satului romanesc prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), prin sustinerea campaniei "PNDR vine in satul tau", precum si a altor programe.

Se urmareste, de asemenea, promovarea valorilor traditionale ale comunitatilor rurale in vederea conservarii si dezvoltarii patrimoniului spiritual, cultural, educational, social si natural al satului romanesc, dar si organizarea de intruniri, seminarii si simpozioane destinate locuitorilor din zonele rurale si implicarea acestora in proiecte culturale si educationale cu scopul pastrarii constiintei si identitatii romanesti, a anuntat consilierul patriarhal George Grigorita, dupa semnarea protocolului.

Un alt obiectiv este stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul si constientizarea importantei asocierii si comasarii terenurilor, cat si organizarea in parteneriat a unor activitati cu scopul valorificarii resurselor locale, a mai spus consilierul patriarhal.

"Pamantul este un dar al lui Dumnezeu, iar omul are responsabilitatea sfanta de a-l proteja si cultiva. Din acest motiv, colaborarea dintre Biserica si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Durabile este necesara, cu atat mai mult cu cat satul romanesc este in prezent imbatranit si saracit, avand nevoie de o implicare activa a tinerilor in proiectele de dezvoltare rurala.

Parohiile ortodoxe s-au implicat dintotdeauna in dezvoltarea satului romanesc printr-o activitate spirituala, educationala, culturala si sociala desfasurata in comunitatile romanesti din mediul rural, aducand o contributie importanta la promovarea si consolidarea valorilor comunitare autentice", a adaugat George Grigorita.

La randul sau, ministrul Agriculturii a multumit PF Daniel pentru bunavointa de a semna un protocol foarte important, apreciind ca binecunoscuta preocuparea Bisericii pentru promovarea valorilor romanesti.

Ministrul Daniel Constantin a mai spus ca protocolul semnat are un rol foarte important si pentru reducerea migratiei tinerilor de la sat spre oras, dar si in strainatate.

Intrebat ce va face in zonele din Transilvania unde Biserica Ortodoxa este minoritara, ministrul a precizat ca protocolul se refera la toate comunitatile.

"Nu as vrea sa legam acest proiect de slujba religioasa, ci vor fi discutii ale preotilor cu enoriasii in afara acestora, pentru ca oamenii merg la biserica nu numai in Sfanta zi de Duminica. Vor fi organizate colocvii pentru infromarea oamenilor. Nu este vorba de resurse foarte importante pentru a fi transmise informatiile oamenilor", a explicat ministrul.

Protocolul de colaborare dintre Patriarhia Romana si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost incheiat pe o perioada de un an, cu posibilitatea prelungirii printr-un act aditional.

Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
După criza provocată de pandemia de coronavirus în urmă cu patru ani, statele lumii s-au confruntat cu o inflație mare și constantă, care nu a mai fost văzută, în multe locuri, de la...
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
Meciul socio-economic din România pune mari probleme afaceriștilor. Micii antreprenori cad pe capete, iar cei care speră la statutul de întreprinzător se întreabă de mai multe ori dacă...
#protocol agricultura PF Daniel, #preoti predica agricultura , #agricultura
  1. Pericolul care amenință industria alimentară. Cum ar putea deveni inflația o prezență permanentă
  2. Falimente pe bandă rulantă. Câte firme românești și-au suspendat activitatea în 2024. Creștere masivă față de anul trecut
  3. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  4. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  5. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  6. Platforma X a lui Elon Musk înșală utilizatorii și încalcă regulile pentru conținutul online, acuză Uniunea Europeană
  7. Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
  8. Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
  9. Cele mai mari pericole pentru companiile românești înainte de 2025. Radu Burnete: „Nu trebuie să tot dăm electroșocuri economiei”
  10. Funcția care nu este disponibilă pe ecranul secundar al smartphone-ului Galaxy Z Flip 6 al Samsung