Porcii danezi ar putea ajunge in Romania

Vineri, 31 August 2018, ora 17:37
8494 citiri
Porcii danezi ar putea ajunge in Romania

Sunt imaginile unui protest pasnic, organizat de Greenpeace in fata guvernului danez. Planurile marilor fermieri danezi sunt insa mult mai dinamice si direct legate de Romania.

Intr-o tara cu sub 6 milioane de locuitori, marile ferme din Danemareca adapostesc peste 31 de milioane de porci. Copenhaga a gazduit in aceste zile (30-31 august) Summitul Mondial dedicat Hranei (World Food Summit 2018), iar activistii Greenpeace au dorit sa atraga atentia asupra pericolelor pe care le reprezinta industrializarea fermelor de animale.

Numeroase studii atesta efectele nocive ale suprapopularii fermelor nu doar pentru animale si personal, dar si pentru intreaga zona. Cercetatorii au comparat ferme din Germania, Olanda si Statele Unite, unde efectivele de porci depaseau 25.000 de animale, concluzionand ca pesticidele si antibioticele folosite se regasesc in panza freatica din zonele marilor crescatorii de animale, in timp ce multi angajati se confrunta cu probleme cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice, precum stafilococul auriu. In Germania, un studiu realizat pe 7.000 de persoane care locuiau la circa 500 de metri distanta de marile crescatorii de porci a scos la iveala problemele pulmonare ale oamenilor, cauzate de endotoxinele si concentratia mare de amoniac din aer.

Fermierii danezi se muta in Romania

In contextul sensibilizarii opiniei publice asupra riscurilor pe care le reprezinta crescatoriile in masa, marii fermieri danezi, dar si cei olandezi anunta ca se muta in Romania sau in Tarile Baltice.

"Tot mai des marii crescatori de porci din Danemarca anunta ca isi vor muta fermele in Romania si in statele baltice, daca li se vor aplica restrictii la folosirea de antibiotice si pesticide sau vor fi reclamate drepturile animalelor. Ceea ce inseamna ca vor exporta problemele de mediu in Romania si alte noi state comunitare", a declarat pentru DW Jette Friis Tuca, o ecologista convinsa, care a participat la protestul din fata guvernului danez.

Romania este momentan afectata de pesta porcina africana, dar marii investitori din Olanda sau Danemarca dispun de logistica necesara relocarii marilor ferme, atunci cand situatia se va calma. Fara efective de animale, dar cu spatiu si personal, Romania nu este intamplator invocata de fermierii din occident, cu precadere din Olanda si Danemarca.

La sfarsitul anului 2017 se parafa tranzactia anului in agricultura, mai exact in sectorul cresterii animalelor. Premium Porc, al doilea mare crescator de porci din Romania, trecea de la actionariatul privat danez in portofoliul unui fond de investitii din Danemarca.

Ziarul Financiar anunta atunci ca fondul de investitii Polaris Capital Management, cu active de 8 miliarde de dolari, urma sa preia compania DCH International, care detine si Premium Porc Romania. De altfel, principala activitate a DCH International se concentreaza pe Romania, unde sub brandul Premium Porc functioneaza mai multe companii. La nivel de grup, danezii sunt al doilea jucator din piata producatorilor de carne de porc, dupa Smithfield, care are actionari chinezi.

Unul dintre cei mai agresivi investitori in terenurile agricole din Romania este gigantul olandez Rabobank. Olandezii au cumparat prin intermediul bratului de investitii agricole Rabo Farm sute de mii de hectare, in ciuda limitarilor impuse initial de autoritatile de la Bucuresti. Interesul nu ar trebui sa surprinda, atita timp cat hectarul de teren agricol din Romania era de 25 de ori mai ieftin decat in Olanda sau Danemarca.

De altfel, Rabobank a ajuns la un moment dat, mai exact in anul 2015, si in atentia procurorilor din Romania, dupa ce presa olandeza si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie au atras atentia asupra unor posibile fraude si a retelelor corupte, in care pionii principali erau primari sau politicieni/baroni locali.

Agricultura romaneasca

Un studiu realizat de catre Transnational Institute pentru Comisia de Agricultura din cadrul Comisiei Europene atrage atentia asupra fenomenului de "acaparare" a terenurilor agricole din Europa de Est de catre cetatenii din afara, dar si din interiorul spatiului comunitar. Potrivit studiului, Romania este unul din statele care au vandut cele mai mari suprafete strainilor.

"Concentrarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole in Europa de Est este in mod particular alarmanta avand in vedere faptul ca in noile tratate de aderare la UE statele membre au obtinut perioade de tranzitie pentru liberalizarea pietei de fond funciar (...) . Informatiile sugereaza ca Romania, Bulgaria, Ungaria si Polonia sunt, in mod particular, punctele fierbinti ale acestei probleme", se arata in raport.

De mentionat ca in Romania liberalizarea pietei funciare a avut loc la 1 ianuarie 2014. Desi nu exista statistici oficiale, se estimeaza ca o mare parte a agriculturii din Romania e finantata de concerne transnationale.

Ca danezii se simt bine in Romania confirma si Erik Jantzen. Venit in 2006 in Romania, Jantzen a cumparat in mod discret zeci de mii de hectare, pe care fie le-a cultivat, fie le-a arendat, fie le-a vandut mai departe. Jantzen Development s-a implicat in tranzactii insumand mai mult de 28.000 de hectare in toata tara, declara pentru economica.net fermierul danez, care numai in Ialomita detine o ferma de aproximativ 5.000 de hectare, la care se adauga alte 2.500 de hectare la malul marii.

Danezii s-au acomodat asadar in Romania. Ramane de vazut cat de usor se vor acomoda porcii danezilor, daca marii crescatori vor fi nevoiti sa se indrepte catre Romania.

Alina Kuhnel

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#porci Danemarca, #danezi cumpara teren Romania, #ferme daneze Romania , #agricultura