Ziare.com

Producatorii agricoli cred ca subventiile vor intarzia

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 15:56

   

Producatorii agricoli cred ca subventiile vor intarzia
Producatorii agricoli cred ca situatia politica actuala creata prin demisia ministrului agriculturii si schimbarea unor directori ai agentiilor din subordine va duce la intarzierea acordarii subventiilor cu efecte grave asupra productiei agricole din anul 2010.

Astfel, reprezentantii Federatiei Agrostar si cei ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR) au explicat ca in acest moment schimbarea ministrului si a unor sefi din institutiile aflate in subordinea Ministerului Agriculturii va afecta, in special, acordarea restantelor din sectorul zootehnic, dar si a avansului de 70% aferent subventiilor din agricultura pe anul 2010.

"Din punctul nostru de vedere, prioritara trebuia sa fie rezolvarea imediata unor probleme legate de campania de toamna, cum ar fi plata urgenta a restatelor la subventiile pentru crescatorii de animale, care intarzie deja de circa trei luni.

Aceste probleme nu erau rezolvate cand ministerul avea un ministru stabil, dar in conditiile in care avem un ministru interimar si toate institutiile descentralizate isi schimba din nou conducerile. Ma refer aici in special la APIA, unde directorul general si-a dat demisia, iar APIA trebuie, de la 16 octombrie sa inceapa sa plateasca avansul din subventiile pe 2010", a declarat pentru NewsIn, presedintele Federatiei Agrostar, Niculae stefan.

Presedintele FNPAR, Viorel Matei, a explicat ca cel putin specialistii din minister si din intitutiile din subordine ar fi trebuit sa ramana in functii pentru a ajuta la rezolvarea intarzierilor inregistrate la plata subventiilor.

Acesta a mai spus ca in urma discutiilor cu reprezentatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), fermierii au fost informati ca nu sunt fonduri pentru achitarea subventiilor din zootehnie.

De asemenea, presedintele Federatiei Agrostar a adaugat ca alte probleme care trebuie rezolvate urgent sunt reducerea pretului la motorina utilizata in agricultura cu 50%, acordarea de subventii suplimentare, dar si de credite cu garantare 100% pentru accesarea fondurilor europene prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Sursa: rNews

Articol citit de 1071 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor