Producatorii agricoli cred ca subventiile vor intarzia

Duminica, 04 Octombrie 2009, ora 15:56
1191 citiri
Producatorii agricoli cred ca subventiile vor intarzia

Producatorii agricoli cred ca situatia politica actuala creata prin demisia ministrului agriculturii si schimbarea unor directori ai agentiilor din subordine va duce la intarzierea acordarii subventiilor cu efecte grave asupra productiei agricole din anul 2010.

Astfel, reprezentantii Federatiei Agrostar si cei ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR) au explicat ca in acest moment schimbarea ministrului si a unor sefi din institutiile aflate in subordinea Ministerului Agriculturii va afecta, in special, acordarea restantelor din sectorul zootehnic, dar si a avansului de 70% aferent subventiilor din agricultura pe anul 2010.

"Din punctul nostru de vedere, prioritara trebuia sa fie rezolvarea imediata unor probleme legate de campania de toamna, cum ar fi plata urgenta a restatelor la subventiile pentru crescatorii de animale, care intarzie deja de circa trei luni.

Aceste probleme nu erau rezolvate cand ministerul avea un ministru stabil, dar in conditiile in care avem un ministru interimar si toate institutiile descentralizate isi schimba din nou conducerile. Ma refer aici in special la APIA, unde directorul general si-a dat demisia, iar APIA trebuie, de la 16 octombrie sa inceapa sa plateasca avansul din subventiile pe 2010", a declarat pentru NewsIn, presedintele Federatiei Agrostar, Niculae stefan.

Presedintele FNPAR, Viorel Matei, a explicat ca cel putin specialistii din minister si din intitutiile din subordine ar fi trebuit sa ramana in functii pentru a ajuta la rezolvarea intarzierilor inregistrate la plata subventiilor.

Acesta a mai spus ca in urma discutiilor cu reprezentatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), fermierii au fost informati ca nu sunt fonduri pentru achitarea subventiilor din zootehnie.

De asemenea, presedintele Federatiei Agrostar a adaugat ca alte probleme care trebuie rezolvate urgent sunt reducerea pretului la motorina utilizata in agricultura cu 50%, acordarea de subventii suplimentare, dar si de credite cu garantare 100% pentru accesarea fondurilor europene prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Citeste si:
A fost aprobată propunerea lui Orban ca PNL să respingă orice formulă de colaborare cu PSD pentru guvernare
A fost aprobată propunerea lui Orban ca PNL să respingă orice formulă de colaborare cu PSD pentru guvernare
Președintele liberalilor, Ludovic Orban, a propus în Biroul Permanent Național o rezoluție simplă prin care să se respingă orice formulă de colaborare cu PSD pentru guvernare. Propunerea a...
Cîțu, despre numirea noilor miniștri în locul celor de la USR PLUS: ”Suntem în procedură de remaniere”
Cîțu, despre numirea noilor miniștri în locul celor de la USR PLUS: ”Suntem în procedură de remaniere”
Premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, că va cere Parlamentului un vot doar pentru validarea miniştrilor ce urmează să fie numiţi pe portofoliile care au aparţinut USR PLUS, nu un...
Sursa: rNews