Productia de legume si fructe, redusa la jumatate in 2012 din cauza secetei

Duminica, 26 August 2012, ora 20:16
3058 citiri
Productia de legume si fructe, redusa la jumatate in 2012 din cauza secetei
Foto: thinkagain.ro

Productia de legume si fructe va fi in acest an mai mica cu 40% decat anul trecut, din cauza secetei si a problemelor financiare intampinate de fermieri, a declarat Mircea Croitoru, presedintele Grupului de producatori Legume-Fructe Matca.

"In acest an productia de legume si fructe va fi mai mica cu 40% fata de anul trecut, 20% din pierderi fiind acumulate din cauza secetei, iar 20% pentru ca multi fermieri au renuntat sa mai cultive din lipsa de bani.

In ultimii trei ani, cultivatorii de legume nu si-au mai acoperit cheltuielile si Ministerul Agriculturii nu a venit cu niciun sprijin financiar. Multi fermieri nu au avut bani sa porneasca la drum in primavara, au avut probleme si in iarna, iar la toate acestea s-a adaugat seceta, dar si lipsa irigatiilor", a precizat Croitoru.

Acesta a adaugat ca in pomicultura seceta a afectat aproape toate soiurile, in mod special merii si prunii, iar legumele cultivate in camp au fost distruse aproape in totalitate.

"Daca va continua canicula s-ar putea sa avem probleme mari si la cultivare, inclusiv in solarii, nu numai in camp. Din punct de vedere calitativ legumele din solarii sunt bune, dar in camp soarele a ars frunzele si a copt fortat vinetele, ardeiul gras, gogosarii si ardeiul capia. Doar la varza cred ca vom avea o productie buna in toamna si un pret bun", a spus Mircea Croitoru.

Preturile legumelor nu vor creste

Reprezentantul cultivatorilor de legume considera ca informatiile referitoare la cresterea preturilor la producatori nu sunt conforme cu realitatea, intrucat toate scumpirile aparute din ultima perioada la legume au fost influentate de intermediari.

"Nu este adevarat ca legumele au fost scumpite de producatori. In bazinul legumicol din Matca, castravetii se vand 0,50 lei, rosiile cu 1,5 - 2 lei, dar din pacate nu prea mai sunt, vinetele cu 1 - 1,2 lei, varza cu 2 lei, iar ardeii intre 1,8 si 2 lei. Majorarea care a aparut acum a aparut pe lant, la intermediari, nu provine de la producatori.

Noi nu avem un comert organizat pentru ca nimeni in cei 22 ani nu a avut grija sa ne orientam spre un sector organizat. Nu am nimic cu intermediarii, doar ca statul ar trebui sa-i fiscalizeze si pe ei", a subliniat presedintele Grupului de producatori Legume-Fructe Matca.

Problemele agricultorilor - bani insuficienti

Potrivit sursei citate, producatorii agricoli se confrunta la ora actuala cu mari probleme financiare, fiind in imposibilitatea de a-si mai acoperi cheltuielile, chiar si in conditiile obtinerii acelui ajutor de 100 de lei pe hectar, anuntat recent de ministrul Agriculturii.

"Noi nu ne acoperim cheltuielile cu inputurile, acestea s-au scumpit cu 200%, la fel si energia si combustibilii. Sunt cheltuielie foarte mari. De exemplu, numai infiintarea unui hectar de legume in solar costa 50.000 lei. Sprijinul de 100 de lei pe hectar, mai bine nu ni-l da pentru ca nu ne ajuta cu nimic. In schimb, Ministerul ar trebui sa vina in sprijinul agricultorilor cu subventii la motorina pentru ca nu putem face legumicultura cu pretul actual al motorinei sau cu preturile inregistrate la energia electrica si ingrasaminte. Vrem doar ce primesc colegii nostri din Uniunea Europeana. Acum fermierii romani au cutitul la os si stau pe un butoi de pulbere", a subliniat presedintele Mircea Croitoru.

Localitatea Matca din judetul Galati are o suprafata de 1.600 de hectare cu solarii si 1.500 de hectare cultivate in camp cu legume, fiind considerata cel mai mare bazin legumicol din Europa.

Productia de legume in 2011 a totalizat 4,096 milioane tone, in crestere cu sase procente (232.000 tone), comparativ cu 2010, datorita cresterii productiilor medii la hectar, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Productiile au fost mai mari la tomate (+14,6%) - 881.000 tone, morcovi (+10,9%) - 245.000 tone, ceapa (+7%) - 395.000 tone, varza (+4,5%) - 1,025 milioane tone, ardei (+2,5%) - 249.000 tone si mai mici la castraveti (-1,7%) - 169.000 tone.

Anul trecut, suprafata cultivata cu legume a scazut cu 5.000 de hectare, de la 263.000 in 2010, la 258.000 hectare.

Datele INS cuprind productiile si suprafata cultivata cu legume in camp, sere, solarii si gradini familiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#productie legume afectata, #productie fructe afectata, #seceta Romania, #seceta fructe, #seceta legume , #agricultura