Protocol de cooperare economica semnat de Constantin Nita si omologul sau ungar

Sambata, 12 Septembrie 2009, ora 22:00
808 citiri
Protocol de cooperare economica semnat de Constantin Nita si omologul sau ungar

Ministrul IMM-urilor, Comertului si Mediului de afaceri, Constantin Nita, si omologul sau ungar, Istvan Varga, au semnat un protocol de cooperare economica ce vizeaza 11 domenii, printre care se afla IMM-urile, energia, transporturile si agricultura, a comunicat sambata MIMMCMA.

Cei doi ministri s-au intalnit cu ocazia celei de-a patra sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economica romano-ungara, desfasurata in perioada 10-11 septembrie la Gyula, in Ungaria. Acestia au analizat evolutia schimburilor comerciale si economice si au propus noi masuri de cooperare intre cele doua tari.

"Protocolul semnat de catre cei doi ministri cuprinde 11 domenii de activitate pe care se vor concentra in perioada urmatoare: industrie, protectia mediului si apelor, energie, agricultura, transporturi, intreprinderi mici si mijlocii, domeniul clusterelor, cooperare intre camerele de comert si industrie, cooperare transfrontaliera, amenajare si dezvoltare teritoriala si domeniul constructiilor si comunicatii", se arata in comunicatul Ministerului IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri (MIMMCMA).

Constantin Nita a declarat ca una dintre preocuparile principale o reprezinta dezvoltarea activitatii IMM-urilor, mai ales cele din zona transfrontaliera, si sprijinirea lor pentru a-si intensifica exporturile.

De asemenea, ministrul ungar si-a aratat disponibilitatea de a oferi expertiza in domeniul clusterelor, domeniul mult mai dezvoltat in Ungaria, dar si in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene.

Potrivit MIMMCMA, o parte din aceste teme vor fi reluate si cu ocazia sedintei comune a guvernelor roman si ungar care va avea loc la Bucuresti, pe 10 octombrie 2009.

Ungaria este unul dintre partenerii traditionali ai Romaniei, ocupand o pozitie de top in comertul exterior romanesc. La sfarsitul anului 2008, Ungaria se afla pe locul trei in topul schimburilor comerciale ale Romaniei, dupa Germania si Italia. La export, Ungaria a ocupat locul cinci, iar la import locul trei.

Delegatia romana a fost condusa de ministrul Constantin Nita, presedintele partii romane in Comisia mixta, si a fost formata din reprezentantii principalelor institutii implicate in cooperarea economica bilaterala. De asemnenea, la discutii au participat si camerele de comert din zona de granita, ca reprezentanti ai mediului de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#Constantin Nita, #Istvan Varga, #protocol cooperare economica , #agricultura