Recoltele europene din 2012 vor fi afectate de ger si seceta

Joi, 22 Martie 2012, ora 14:05
1499 citiri
Recoltele europene din 2012 vor fi afectate de ger si seceta
Foto: sciencephoto.com

Culturile europene de grau si de rapita sunt in pericol din cauza secetei anuntate, dupa ce gerul din luna februarie a distrus destule terenuri.

Afirmatia a fost facuta de analisti si de meteorlogi, iar printre tarile vizate se numara Franta, Spania si Anglia, dar si nordul Italiei, unde a plouat mai putin decat media normala, de la inceputul anului, potrivit Bloomberg.

Aceste zone ar urma sa se mentina mai uscate si mai calde decat in mod obisnuit, in urmatoarele 30 de zile.

In nordul Frantei, in Anglia si in nordul Italiei, cantitatea de precipitatii din acest an a fost cu pana la 47% mai mica decat media acestei perioade, in timp ce in Spania si in zona mediteraneana a Frantei, aceasta canditate a fost mai scazuta cu pana la 78%.

Cele 27 de state membre al Uniunii Europene asigura aproximativ 20% din productia mondiala de grau. Valul de ger din luna februarie a provocat pierderea a circa cinci milioane de tone de grau, iar o lipsa a ploilor ar urma sa afecteze si mai mult productia.

"Situatia din Europa este alarmanta. Am inceput deja sa vedem o reactie a pietei", a avertizat Alexandre Marie, un analist francez. O tona de grau din Franta costa deja cu 14,29 de dolari mai mult.

Totodata, un meteorolog al British Weather Services a declarat ca restul lunii martie va continua sa fie uscata, iar in aprilie si mai vom avea parte de ceva ploi. Cu toate acestea, daca primavara nu va reusi sa salveze culturile, la vara va fi deja prea tarziu.

Spania a fost "extrem de uscata" in perioada decembrie-februarie, cea mai uscata perioada din ultimii 65 de ani. Aici, culturile se bazeaza mult pe ploile din timpul iernii, care au fost "dezamagitoare" in acest an, iar recoltele vor fi cel mai probabil afectate.

Cu toate acestea, Comisia Europeana a prezis, in luna februarie, ca productia de grau a Uniunii Europene va creste cu circa 2,5% anul acesta, pana la 133 de milioane de tone, de la 129,8 milioane, in 2011.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#recolte europene afectate, #recolte afectate ger, #recolte afectate seceta, #culturi afectate 2012 , #agricultura