Romania, de la "granarul Europei", la "franarul UE". Facem agricultura si producem "praf"

de Paul Barbu , Redactor
Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 00:03

   

Romania, de la "granarul Europei", la "franarul UE". Facem agricultura si producem "praf"
Mitul cu Romania care este granarul Europei este ulciorul care s-a spart dupa ce a mers de prea multe ori la apa, iar asta se vede in cifrele Eurostat.

"La nivel european, Romania se afla pe ultimul loc la productivitatea muncii in agricultura (exprimata ca euro per unitate de munca), de aproape 4 ori sub media UE, aceasta fiind una dintre cauzele principale ale deficitului cu produse agroalimentare", se arata in Raportul Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala.

Potrivit datelor prezentate in acest raport, Romania producea, in 2017, 4.380 de euro pe unitatea de munca, in timp ce media UE este de 17.304 euro. Dar comparativ cu tarile din varsul listei, Romania este de 10 ori mai neproductiva. Astfel ca, daca ne uitam la Olanda care este pe primul loc, in agricultura de aici, productivitatea este de peste 55.000 de euro pe unitatea de munca, in timp ce Danemarca se situeaza undeva la 44.000 de euro pe unitatea de munca.Facem agricultura cu "firme-furnica", mici si prea putin "harnice""Companiile din agricultura si industria alimentara sunt reprezentate preponderent de
microintreprinderi (90%, respectiv 80% din total), similar situatiei la nivelul economiei, iar structura s-a pastrat relativ neschimbata in ultimii 10 ani", se mai arata in raport.

Majoritatea firmelor sunt cu capital privat autohton (87%, respectiv 93%), aceasta categorie
inregistrand o crestere importanta in sectorul agricultura (+50% in perioada 2008-2018).
Spiritul antreprenorial in domeniu nu are o istorie indelungata, circa 60 la suta din totalul

firmelor fiind infiintate in ultimii 10 ani.

In sectorul industriei alimentare se constata o majorare a numarului firmelor de peste 12% in perioada 2015-2018, domeniile in care s-au inregistrat cele mai mari cresteri fiind:

 • * fabricarea painii, fabricarea prajiturilor si a produselor proaspete de patiserie (un avans fata de anul 2015 cu 520 de unitati),
 • * prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor (+ 139 de unitati),
 • * fabricarea sucurilor de fructe si legume (+111 de unitati),
 • * fabricarea de mancaruri preparate (+109 de unitati).


 • In schimb, se observa o scadere cu 19 unitati la intreprinderile pentru fabricarea
  produselor lactate si a branzeturilor.

  Putem produce ce importam  "Cel putin din perspectiva cantitativa firmele din industria alimentara au capacitatea de a produce majoritatea gamei de marfuri care sunt importate. Aceasta perspectiva trebuie dublata de cea calitativa, dar lipsesc datele pentru o asemenea analiza. Din perspectiva cantitatii, firmele din industria alimentara din Romania care produc si bunuri importate pot, prin imbunatatirea eficientei utilizarii activelor, sa obtina un nivel al productiei, masurata prin valoarea cifrei de afaceri, superior celui consemnat in prezent. Potentialul de productie suplimentar in acest sector este de circa 9 miliarde lei", se mai arata in raport.

  La nivelul industriei alimentare, sectoarele cu cel mai important potential de dezvoltare a afacerilor sunt:
 • * fabricarea produselor de brutarie si a produselor fainoase (2 miliarde lei),
 • * fabricarea produselor de morarit (1,5 miliarde lei),
 • * productia, prelucrarea si conservarea carnii si a produselor din carne (1,5 miliarde lei),
 • * fabricarea altor produse alimentare (1,4 miliarde lei) sau
 • * fabricarea produselor lactate (1 miliard lei)


 • Daca produc, nu au unde sa desfaca produsele  "Accesul la piata este o limitare majora pentru marea majoritate a fermierilor, printre cauze
  numarandu-se lipsa de organizare, capacitatea redusa de depozitare, cantitatea si calitatea
  insuficiente. Integrarea pe lantul valoric "supply chain" in interiorul tarii si definirea strategiilor de sustinere a acestuia reprezinta o alta prioritate. Aceasta prioritate survine cu atat mai mult in contextul actual, descris de efectele nefaste ale pandemiei cu noul virus, multe tari considerand oportune perspectivele reducerii lanturilor de productie", noteaza realizatorii raportului.

  "Pentru stabilirea clara a potentialului, dar si definirea unei strategii aplicate, este necesara identificarea principalelor produse agroalimentare care pot fi produse in Romania in conditii de competitivitate, dar in acest moment sunt importate", se arata in raportul BNR.
  Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
  Sursa: Ziare.com

  Articol citit de 17456 ori

  Urmareste Ziare.com pe

  Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
  Comentarii
  BaronLucovid
  rank 5
  In Olanda lucreaza 2% din populatie in agricultura iar suprafata
  medie a unei exploatatii este de 35 ha, 87% din terenurile agricole sunt irigate, culturile sunt hiperintensive, mecanizarea e 100%
  olandezii nu cultiva porumb ca sa vanda boabele
  porumbul e folosit pentru alimentatia vacilor si porcilor, iar la vanzare ies carnea si branzeturile, produse cu valoare adaugata maxima
  e o prostie imensa sa te proclami granarul europei si sa vinzi materie prima
  ca sa castigi trebuie sa vinzi produs din capatul lantului tehnologic alimentar
  la noi inca mai vezi amarati arand cu calul si prasing porumbul, mai rau ca in Africa
  in 1996-2000 criminalii taranisti au distrus toate formele de agricultura organizata si au faramitat toate fermele productive
  niculaeda
  rank 5
  @angel9913 04:11
  - si ce rau iti pare tie anghel radios , la trolleala gros !🤭🤭🧐🤭🧐🤭🧐🤭🤓
  MugurDEfluier
  rank 5
  Nu dati numai cu maciuca in cap !!.
  Este greu sa investesti in aagricultura cind productia pe care o produci cind franchizele de magazine iti ofer preturi infecte pe produsele care le faci . in caz de griu prorum si altel cetrele de colectare sau stocare iti ofer preturi infecte pe productia pe care o ai .Cu ce ajutati dominol politicini care vati pinbat pe la putere in ture de 30 de ani . Pamintul in multe cazuri sa facut nisip din cauza ca de vreo 30 de ani lumea nu a avut deunde sa puna bani pe infrastructura necesara de a avea recolte frumose si sa fie si profitabile incit poti sa investesti in calanle de irigati in costruirea sau reparearea a caselor de pomarea a apelor pentru irigati . Vati gindit ca inundatile astea uneori nu ar fie chiar atit de dramatice cind uneori poti sa deviszi din debitul riurilor in alte locati prin canalele de irigati (stiu uneori nu se pote ).Sint probleme mari de infrastructura si conetivitatea producatorului cu pietele de desfacere a marfei agricole cu preturi intradevar copetitive si avantajose pentru mici, mari producatori.
  Ore nu vati saturati sa arati cu degetul dor de 30 de ani si sa criticati dar de facut " ramine cum am stabilit " .
  medgidnicolai
  rank 5
  barbule lasa vrajeala
  cand premierul romaniei, la inceputul starii de urgenta, a interzis exportul de cereale, europa, in frunte cu olanda, a luat foc. dupa 7 zile s-au reluat exporturile. acum 2 ani, daca nu ai memoria scurta am fost cei mai mari producatori de porumb din europa. uiti un amanunt impotant. olanda, franta, germania, austria, subventioneaza productia agricola cu peste 60% anual, pe cand statul roman cu 25-30%. asa ca nu mai faceti voi comentarii interesate cu scopuri bine definite.
  cccp
  rank 4
  I-auzi d-le Ministru Daea!
  Cică in loc sa stai acasă, pensionar fiind, in ultimii trei ani ai produs doar....praf. Te-ai umilit degeaba pe langă "dragnea cuceritorul"(eee, nu chiar degeaba).Rușine!
  Flying_Dutchman
  rank 1
  Nu va vindeti țara!Dar coada rîioasă o țineți sus!
  Imi aduc bine aminte de anii 90 pina in 2.000 cind fluturau lozincile cu ...Nu ne vindem țara!De fapt nenorociții de securiști in frunte cu Adrian Severin și Dan Pacariu vindeau Romania pe bucatele!
  In anii 90 la camera de comerț din Amsterdam,Franța a avut un eveniment de promovare a Agriculturii franceza care a durat 30 de zile!!Statul francez oferea tinerilor agricultori olandezi,care doreau sa vina sa munceasca in Franta,oricat teren doresc pe o perioada de 99 de ani si un imprumut financiar fara renta ,in acele vremuri de Guldeni.100.000!
  Motivul?Franta cunostea renumele taranilor olandezi in ceea ce priveste cunostintele lor agricole deosebit de inaintatea atata in ceea ce priveste bio-agronomia dar si tehnologia agricola!
  In acest timp Romania,refuza strainilor vanzarea de pamant agricol!Deci nu a-l da gratis pe 99 de ani!
  In graficul respectiv se vede clar ca Olanda este pe primul loc in Europa ca tara cu kmow how agricol si productie de frunte!!
  Polonia a copiat modelul Frantei si a facut ca la ora actuala,foarte multi tarani tineri olandezi,s-au mutat in Polonia unde produc acolo produse agricole.
  Tinerii tarani olandezi nu mai pot cumpara si nu au pamant de prelucrat in Olanda,deoarece nu mai este nici un metru patrat de vanzare!!!
  Ce le ramane de facut este sa emigreze in Canada,USA sau Australia. unde sunt primit cu bratele deschise,dar departarea este foarte mare.

  Iar Romania,care are zeci de de mii de km patrati de pamant nefolosit se scobeste in nas.....
  hc-ct
  rank 5
  cand .
  va fi pamantul romanilor puteti vorbi de agricultura romaneasca. romanii sunt doar iobagi stapanii sunt alti.
  www.romania-insider.com/agricultural-land-romania-foreign-investors/
  angel9913
  rank 5
  Deocamdata ungurii cumpara Adealul la metru patrat...
  ... cu ajutorul guvernului lui Bad Orban.

  https://www.money.ro/ungaria-investeste-masiv-in-ardeal-a-aparut-si-reactia-mae/

  Guvernul lui Good Orban si totzi patriotzii cu gura mare din Romanica, n-au nimic impotriva... :)
  Byga
  rank 1
  Bai baieti și fetițe analfabete, vedeti ca
  Orban e de jumă de an și 30 de ani au fost ai vostri. Baronii giopsd s-au imbuibat ca porcii pt ca altceva nu știau a face.
  hc-ct
  rank 5
  bey biga.....
  nu mai pasati motanu' ca toti sunteti o apa si un pamant.
  nu are importanta cine este la conducere , tot un rachat este. voi sunteti batuti in cap va balaciti in barfe ieftine de mahala si nu vedeti ca tara va aluneca din mana nu mai este a voastra.
  oetzi
  rank 5
  Ma chuck, macar sa revina la civilizatia unde era
  la 1918....daca intelegi..au plecat si toti sasii , care au adus un nivel de civilizatie care estul Europei n-a pupat veci !!!In 1990 Ungaria, Cehoslovacia si Polonia au vrut relatii comerciale speciale cu Transilvania.Normal ca ilici si sudul s-au opus.Acum deschidera oraselor vestice,si economiei este cu mult peste ce se vede de la psd...Iar difernta se acutizeazade la an la an...noa daca..
  SidneyCratier
  rank 1
  Păi de unde agricultură?
  Dacă peste tot se face numai cu mexxxcallerros...de unnie or fi ei, cert e că NICIODATĂ nu e rentabil să faci attottchh tonni căă...iiieee scuuuumpi-aaaa!!!
  Dacă niiemțțaa piiuliițaa au numai lucrători rumansskkani la carne...la chebbekka erau tamuulli...tigers...pisicei, carne vie, ai zice.
  Esențial să aibă de unde fugi...unii răi full de gloanțe, pe care nu-i poate exxxecuta nimeni...poci dărama un saddam in 3 zile, dar regimuri kallașnikkoave din asteaa...lass căss bune.
  Trimit fraiirii la muncă in depărtări, la stăpan.
  Le faaacii o faavoooaaaree....șteee... de fapt ești mare umanitar, ei fugeau de disperare, ar fi mancat și khakka occțțippital, iie bine, ceee!!!
  Cine mai rămane?
  Johnny Cheșș, mammayiieeee!!!...Johnny Cheșș!!!
  Și deci, cați, Despoate?
  muuuuulțiiiii iiiinnnn sdruuuuuulllaaa meeeaaaa!!!!
  florescujohn
  rank 3
  Stam bine cu potentialul
  Un om are 2 miini si 2 picioare si potential poate sa munceasca. Teren arabil avem deci stam bine cu potentialul si la acest capitol.
  Se platesc subventii pentru potential?
  In Elvetia pe unde te duci sint cooperative, de ce romanii nu pot sa se uneasca in cooperative? Nu de gen comunist bineinteles. Pentru ca unul fura si altii se uita.
  La furat avem un potential urias.
  Ambigua
  rank 5
  Asta-i problema!
  Muncesti, faci si vin tiganii si te fura. In camp nu e ca in casa. In casa iti incui usile, iti pui web-cam si altele, dar pe camp nu poti sta de paza zi si noapte sau sa incui ceva. In cateva ore te poti trezi fara nimic.
  Pana nu se pedepseste furtul cum trebuie, nu se merita sa muncesti.
  florescujohn
  rank 3
  Sau porcii mistreti
  In Gorj nu doarme tot satul pentru ca noaptea satenii sufla in niste vuvuzele sa ii alunge.
  angel9913
  rank 5
  Bey oaie rasa Oetzi, care-i ma civilizatia aia grozava de '918...
  ... de care vorbesti tu, Mai Draga ? Aia in care romanii erau fix ultimii oameni din Ardeal (alaturi de tzigani, ca ungurii oricum nu faceau si nu fac nici azi nicio diferentza) si sugeau ciorapii la boz.gori ?

  De "civilizatia" aia va e dor ? No bine, dragule ! Multe "succesuri" in continuare; io unul n-am nimic impotriva inpotriva. Oricum ungurii sunt pe cale sa ajunga iar taticii vostri, exact cum aratam mai sus.
  Deci care-i supararea ?

  In alta ordine de idei, ce mare "deschidere" e in orasele din Vest ? Pana una-alta centrul Timisoarei a fost cumparat legal de tziganii natzionali, sub obladuirea glorioasa a liberalui Robu. Nici Oradea nu-i cu mult mai breaza, iar in Cluj dai peste "minoritari" cum cobori din avion in mizeria aia de aeroport care cica-i al 2-lea din tara ! Ha, ha, ha ! Bey luzarilor, tinetzi-va "civilizatzia" sanatosi, ca oricum n-are nimeni chef de ea... :)
  ceapa_verde
  rank 5
  In unire sta puterea!
  Olandezii au fost obligati sa fie eficienti in agricultura. De sute de ani au ridicat diguri spre mare si au scos apa cu morile de vant sa faca pamant bun pentru agricultura. Asta nu o poate face un om, oricat de bogat ar fi. S-au asociat in comunitati rurale si au invatat sa fie extrem de eficienti, sa investeasca enorm in cercetare si dezvoltare in agricultura. Si mai ales, sa cultive numai ce le aduce maxim de profit din prelucrare pana la produsul final. Florile lor au un lant de vanzare mondial centralizat, rapid integrat. Orice produc pe pamant sau pe betoen(solarii cu pat germinabil adus in saci din Congo) se prelucreaza in comunitate si pleaca produs finit: paine, biscuiti, magiun, budinca, lapte praf...Asta pentru ca fiecare comunitate are o coperativa, sau au creat firme integrate de productie agricola-prelucrare industriala-vanzare. Putem si noi face asta, doar unindu-ne in jurul cuiva care vrea si stie sa faca. Stiu satenii sa aleaga si sa urmeze astfel de oameni?
  Ambigua
  rank 5
  Care sateni?
  Aia care au pamant sunt batrani de 80-90 de ani, cu coparseul in pod, asteptand trecerea la Domnul. De cooperative le arde? Iar tinerii care ar putea face ceva sunt plecati, mai exact, sunt alungati din tara. Cu cine sa faci agricultura? Si cu ce? Investesti, dar esti la mila lui Dumnezeu, cand ai seceta, inundatii, boli si daunatori...
  Platforma pentru solutionarea online a litigiilor