Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania, in topul producatorilor de lapte - Cum putem incuraja fermierii?

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 12:33
3878 citiri
Romania, in topul producatorilor de lapte - Cum putem incuraja fermierii?
Foto: flickr.com

In ciuda faptului ca in Romania nu exista foarte multe ferme mari, care sa se implice in procesarea laptelui, tara noastra se afla totusi in primele zece state producatoare de lapte din UE. Avand in vedere potentialul agricol si zootehnic al plaiurilor mioritice, Romania ar putea ocupa un loc mult mai sus.

Lipsa subventiilor, care face ca pretul la care fermierii vand laptele, de sub 1 leu pe litru, sa nu fie suficient pentru a acoperi chestuielile, dar si lipsa centrelor de colectare au facut ca doar 20% din cantitatea totala sa ajunga in industria de procesare.

"Ar fi stimulativa macar subventia care a fost anul trecut, cei 3.000 de lei vechi dati pe calitatea laptelui materie prima. Asta ar fi pentru a-si imbunatati calitatea laptelui, dupa care ar trebui sa fie un pret stimulativ, ca sa incurajam fermierii sa creasca animale. Pe noi, procesatorii, ne intereseaza un lapte bun, de calitate, si la un pret constant.

Fermierii nu vor deveni eficienti decat daca reusesc la un numar mare de capete, cam la 100 mai exact. Noi nu putem numi crescatorul de 2-3 capete fermier. Nici randamentul obtinut in ferma cu 2-3 capete nu este unul foarte bun, nici in fermele cu 20 de capete. Daca nu incurajam fermele sa aiba 70-100 de capete in sus, inseamna ca nu devenim eficienti, pentru ca noi ne luptam cu eficienta pe care o au fermierii din exterior, unde randamentul este cu totul altul", a declarat Ioan Dirzu, presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), pentru Ziare.com.

Problema lipsei subventiilor si a sistemelor de colectare este ridicata si de Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA). Acesta considera ca pretul laptelui achizionat de la fermier este destul de mic, in sensul ca nu-i acopera costurile foarte mari cu intretinerea vitelor.

"Acum se discuta despre o forma de sprijin care este vorba sa ajunga cam la 5 milioane de lei vechi pe vaca si, in conditiile astea, este posibil sa se indrepte putin situatia. Ramane sa vedem daca se dau si bani de la buget. Toata lumea se intreaba de ce se ia un litru de lapte la un leu si ajunge la magazin la 4 lei. Pentru ca exista costurile de procesare, care sunt destul de ridicate, apoi sunt chetuieli cu combustibilul, cu energia electrica, cu salariul, cu ambalajul etc. In conditiile astea, prin procesare, nu se ajunge sa fie umflat pretul, ci pretul la raft este pe undeva mai mare.

Ca ajunge putin lapte in magazine decat ceea ce avem in Romania, este problema colectarii. Nu am fost in stare sa facem un sistem de colectare a laptelui conform normelor europene. Exista ferme construite pe fonduri europene unde sistemul de colecatre exista cum cer normele, dar exista o diferenta intre cantitatea de lapte pe care o avem si cea colecatata", a precizat Frumosu, pentru Ziare.com.

Importam 30% din laptele care ajunge pe piata

Potrivit acestuia, s-au facut niste greseli mari de-a lungul timpului, intrucat subventiile "s-au acordat sub forma de prime electorale", ceea ce a facut ca, desi avem lapte suficient in Romania, sa importam pana la 30% din laptele care ajunge in magazine.

"Subventiile nu se dau pe 2-3 capete de vita sau pe o suprafata de un hectar de pamant, ci ar fi trebuit acordate pe un numar de capete mult mai mare si suprafata de teren mult mai mare. In felul asta, oamenii erau obligati sa se asocieze si exploatarea se face cu totul si cu totul altfel. Ani de zile insa s-a gresit si s-au pierdut multi bani, iar sistemul nu s-a pus la punct.

Avem lapte suficient in Romania, insa, din cauza acestui raport, procesatorii sunt nevoiti sa importe. Nivelul de import era la un moment dat de 25-30%, nu stiu acum daca nu cumva a mai crescut. Laptele din alte tari europene este altfel subventionat incat fermierul este multumit", considera seful FSIA.

In ceea ce priveste faptul ca, in Romania, doar unu din cinci litri ajunge in fabrici, Ioan Dirzu sustine ca laptele care nu ajunge la procestor fie se consuma ca atare, fie ajunge intr-o anumita activitate la negru. "Probabil ca este comercializat in anumite piete volante in mod nesistematizat", opineaza acesta.

Conform datelor Eurostat, In Romania exista un volum de 232 de litri pe cap de locuitor pe an, insa industria locala a laptelui este nesemnificativa la nivelul pietei UE, tara noastra situandu-se la jumatatea clasamentului celor mai mari tari producatoare de lapte din Uniune.

"Dupa potentialul agricol si zootenic pe care il avem, Romania ar trebui sa fie in primii 5. Nu este nicio diferenta intre noi si Polonia, Ungaria si Slovacia. Potentialul nostru e mare, dar fermele sunt mici. Facand o medie, exista 1,6 vaci pe gospodarie, ceea ce nu este normal, faramitarea fermelor nu este cu randament. Ne trebuie ferme cu capacitate mare si management bun.

O vaca ce este tinuta in nu stiu ce conditii si da 6-7-10 litri de lapte pe zi nu este o vaca perfomanta. Dorim ca statul sa sprijine fermierii pentru ca sunt abandonati, pentru ca nu au baze de colectare a tineretului taurin si nu au suportul necesar pentru cresterea efectivului de vaca de lapte", a adaugat Dirzu.

Pentru a se indrepta aceasta situatie, Dragos Frumosu vine cu propunerea ca Romania sa creeze asa-numitele cooperative.

"Desi s-a vorbit foarte mult, noi nu am reusit sa facem acea filiera pe produs. In tari precum Olanda, Franta, Germania, sistemul acesta este bine pus la punct, este ceea ce numim cooperativa, adica fermierul si procesatorul, impreuna, duc materia prima pana la raft, o proceseaza, se pune adaos comercial la sfarsit, adaos care, printr-o conventie a partenerilor, se imparte dupa aceea intre ei. Nu exista adaos la adaos care sa determine cresterea preturilor. Aici Ministerul Agriculturii trebuia sa adune fermierii si sa creeze acest sistem. In Romania intermediarul dicteaza", cosnidera el.

Care este pretul corect al laptelui?

Potrivit acestuia, in acest moment, un pret corect pentru producatori ar fi in jurul sumei de 1,5 lei pe litru, iar la raft un pret de maxim 3,3 lei pe litru.

"Pretul de achizitie este destul de mic pentru producatori, cam la 1 leu se invarte, 0,8 lei- maxim 1,2 lei. Dar procesatorii pot sa mearga sa ia la acelasi pret din afara, pentru ca, de exemplu, in Ungaria, subventiile sunt mult mai mari.

Un pret corect pentru produatori ar fi cam la 1,4-1,5 lei, iar la retaileri, un pret de raft corect ar fi la 3,2-3,3 lei pe litru, in conditiile in care acum este 3,8-4 lei. Comparativ cu alte tari, pretul la raft de la noi este mai mare. In Austria, Germania, Olanda pretul la lapte este de 0,7-0,8 euro pe litru, iar la noi este cam 1 euro", estimeaza Frumosu.

Vestea proasta este insa ca, desi avem un pret mare la lapte, comparativ cu alte state, acesta ar putea chiar sa mai creasca cu pana la 10%.

"Pretul laptelui a fost intotodeauna mai ridicat iarna decat vara, pentru ca vara este o cantitate multe mai mare, hranindu-se vacile altfel, iar iarna, hranindu-se cu furaje, cantitatea de lapte este mai mica. Cum pretul gazelor si al energiei au crescut, pretul la lapte va creste si el undeva cam cu 8%, maxim 10%", a conchis Frumosu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#productie lapte, #incurajare fermieri, #potential lapte Romania , #agricultura