Romania interzice importul de oi si capre din doua regiuni din Bulgaria, focare active de pesta

Miercuri, 15 August 2018, ora 13:12
2932 citiri
Romania interzice importul de oi si capre din doua regiuni din Bulgaria, focare active de pesta
Foto: Arhiva Pixabay

Romania interzice comertul cu oi si capre, material seminal, ovule si embrioni de la aceste rumegatoare din doua regiuni ale Bulgariei - Yambol si Burgas - unde au fost confirmate primele focare de pesta a micilor rumegatoare din Uniunea Europeana, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

In Romania nu evolueaza aceasta boala, avand statut de tara libera de pesta micilor rumegatoare.

Conform unui comunicat al ANSVSA, primul focar de pesta a micilor rumegatoare din Uniunea Europeana a fost confirmat in Bulgaria in data de 23 iunie a acestui an, urmat de confirmarea altor noi focare in 28 iunie si 9 iulie. Din data de 9 iulie si pana in prezent nu a mai fost confirmat un alt focar de boala in Bulgaria.

In aceste conditii, ANSVSA a interzis expedierea/achizitionarea de rumegatoare mici si material seminal, ovule si embrioni de la rumegatoare mici si introducerea acestora pe teritoriul Romaniei din Bulgaria, respectiv din comunele Bolyarovo si Elhovo din regiunea Yambol si din comunele Sredets, Sozopol, Primorsko, Malko Tarnovo si Tsarevo din regiunea Burgas.

Ambele regiuni se afla in apropierea granitei Bulgariei cu Turcia.

ANSVSA solicita operatorilor economici din Romania implicati in activitatea de comert cu rumegatoare sa acorde maxima atentie instructiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judetene, pentru a isi proteja efectivele de rumegatoare mici de aceasta boala. De asemenea, orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene.

Specialistii sanitari-veterinari precizeaza ca pesta micilor rumegatoare este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Boala se transmite in principal prin contact direct. Mortalitatea in cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

Pentru a pastra statutul de tara libera de pesta, ANSVSA a organizat in teritoriu mai multe intalniri pentru informarea medicilor veterinari cu atributii specifice, a operatorilor economici si a tuturor persoanelor implicate in activitatea de comert cu rumegatoare din Bulgaria sau cu rumegatoare care tranziteaza Bulgaria.

De asemenea, au fost intensificate actiunile de supraveghere pasiva, in special in judetele din sudul tarii, iar medicii veterinari au fost instruiti cu privire la recunoasterea semnelor clinice de boala in conformitate cu specificatiile Organizatiei Mondiale de Sanatate Animala (OIE).

Nu in ultimul rand, au fost intarite controalele in punctele de trecere la frontiera in ceea ce priveste transporturile de rumegatoare din Bulgaria si Turcia, avand in vedere ca ultimele animalele la care s-a confirmat boala nu prezentau semne clinice, confirmarea facandu-se in baza investigatiilor de laborator.

Potrivit sursei citate, specialistii din cadrul Autoritatii de la nivel central s-au intalnit cu cei din cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala pentru a analiza situatia epidemiologica din Bulgaria si pentru a stabili masurile adecvate pentru supravegherea si diagnosticarea acestei boli.

In data de 21 august este convocata o instruire prin videoconferinta cu reprezentantii tuturor DSVSA judetene pe acest subiect, urmand ca, in scurt timp sa fie organizat un exercitiu de simulare pentru pesta micilor rumegatoare.

Comisia Europeana a adoptat in 4 iulie 2018, Decizia (EU) 2018/954 de stabilire a anumitor masuri de protectie pentru prevenirea raspandirii pestei micilor rumegatoare in Bulgaria.

Anul trecut, Romania s-a situat pe locul patru in randul Statelor Membre, dupa Regatul Unit, Spania si Grecia la efectivele de ovine si caprine detinute, cu un total de 11,485 milioane de capete, releva datele Institutului National de Statistica. Exceptand anul 2010, aceste efective au inregistrat cresteri in fiecare an, in 2017 fiind consemnate cu 36,6% mai multe ori si capre fata de anul 2006.

Quarterly Report - Editia 4

Google lansează Fitbit Ace LTE, un smartwatch dedicat copiilor. La ce preț este oferit
Google lansează Fitbit Ace LTE, un smartwatch dedicat copiilor. La ce preț este oferit
Google a anunțat lansarea Fitbit Ace LTE, un smartwatch destinat copiilor de peste 7 ani, care combină exercițiile fizice cu jocurile și oferă părinților posibilitatea de a-și monitoriza...
Xiaomi lansează noile televizoare din seria A: Modelele A 2025 și Pro 2025
Xiaomi lansează noile televizoare din seria A: Modelele A 2025 și Pro 2025
Xiaomi își extinde ecosistemul de produse inteligente cu noile linii de televizoare din seria A, care includ modelele A 2025 și Pro 2025. Ambele modele se remarcă printr-un design cu margini...
#interzicere import bulgaria , #agricultura