Romania, viitorul granar al Qatarului?

Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 12:47
7127 citiri
Romania, viitorul granar al Qatarului?
Foto-montaj: Ziare.com

Sa faci agricultura in Qatar nu e un lucru usor, ba se poate deveni aproape imposibil. Intr-o tara unde temperaturile sunt oricum doar prielnice cultivarii cerealelor nu, autoritatile trebuie sa caute solutii pentru a nu fi pusa in pericol siguranta alimentara.

Si cum importurile costa mai mult decat o eventuala productie proprie, Qatarul s-a orientat spre...Romania. Reprezentantii Emiratului Qatar au avut o intalnire informala cu autoritatile romane din domeniu, exprimandu-si intentia de a cumpara sau arenda mai multe hectare de pamant pentru a cultiva cereale.

"(Qatarul, n.red.) intentioneaza sa faca niste afaceri in domeniul agriculturii in Romania si au venit sa vada care e situatia: daca pot cumpara, daca pot arenda, daca pot concesiona, in ce conditii, pe ce suprafete, cam care sunt domeniile unde ar putea sa investeasca si asa mai departe. (...) Nu s-a pus problema de numar de hectare inca, au venit sa vada, a fost prima intalnire, informala.

Au ramas sa mearga acasa, sa discute. La ei acolo lucrurile nu sunt asa ca la noi. Numai o anumita firma are dreptul sa investeasca in strainatate, e o firma cu capital de stat, e complicat. Deci intr-un viitor mai indepartat se va concretiza...", a declarat, pentru Ziare.com, Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Ideea nu a fost primita cu entuziasm de agricultorii romani. Presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Niculae, sustine ca o astfel de afacere este "o tampenie".

"Mi se pare o tampenie sa vinzi terenurile unuei tari ca sa cultive cereale in conditiile in care sunt cu totul alte posibilitati de a pune teren la dispozitie pentru agricultura", a declarat, pentru Ziare.com, Stefan Niculae.

Poate sau nu Romania sa vanda teren agricol?

Mai mult, seful Agrostar spune ca principala problema care se ridica este aceea ca Romania, nici daca ar vrea, nu ar putea sa vanda teren, pentru ca legislatia nu permite asta.

"Noi avem 3,5 milioane de hectare nelucrate in acest moment si Ministerul Agriculturii nu ar putea sa vanda teren decat din proprietatea statului. Iar statul, in primul rand, chiar daca vrea sa vanda, nu are cum - legislatia actuala nu permite sa se vanda teren din proprietatea statului. Iar pe de alta parte, orice stat din lume poate sa vina in Romania sa cumpere cerale sau sa cultive, poate trimite anumiti investitori sa arendeze acest teren sau pot negocia direct cu fermierii din Romania cantitatile de cereale care pot fi vandute.

Deci mi se pare o tampenie. Romania nu poate vinde teren agricol, poate arenda teren agricol prin Agentia Domeniilor Statului din proprietatea statului, iar, pe de alta parte, Ministerul Agriculturii ar putea, intr-adevar, daca o tara are nevoie de cereale din Romania, sa stea de vorba cu fermierii din Romania si sa creeze un mecanism de finantare pentru cultivarea acestor terenuri, in conditiile in care orice tara din aceasta lume vrea ca Romania sa devina partener in furnizarea de cereale", ne-a spus Stefan Niculae.

El a fost contrazis, insa, de Adrian Radulescu, care a explicat mecanismul prin care oricine poate cumpara teren agricol in Romania.

"Daca ei isi fac o firma aici, firma respectiva poate cumpara fara nicio problema. Nu pot cumpara persoane fizice in Romania, dar persoana juridica romana poate cumpara. Asa a cumparat toata lumea in Romania, pe persoana juridica: au facut o firma in Romania pe persoana juridica si pe aceasta firma au cumparat terenuri", a explicat Radulescu.

Exportul haotic, cauza preturilor ridicate

Pana una alta, Romania nu are o politica a exporturilor bine pusa la punct in domeniul cerealelor, motiv pentru care ajunge in situatia in care, dupa ce a exportat, importa pentru a asigura cantitatea necesara tarii, motiv pentru care preturile sunt mai ridicate decat ar trebui.

"Este o discutie permanenta legata de importuri sau de exporturi de cereale. Romania nu are o politica foarte clara in ceea ce priveste productia de cereale. Alte tari, mari producatoare de cereale, si avem exemplul acestui an cand au fost probleme mari legate de productiile la hectar, au interzis exporturile pentru a-si asigura securitatea alimentara. Romania nu face asta si permite sa se exporte cereale in conditiile in care va fi nevoita apoi sa importe cereale care sa asigure cantitatile de grau pentru populatie. Si bineinteles ca aceasta politica libertina de circulatie a cerealelor nu face decat sa duca la mentinerea unui pret foarte ridicat la paine, la faina, in loc sa facem o politica prin care sa se securizeze un pret corect si decent pentru marea populatie, pentru consumatorul de rand", a mai spus Stefan Niculae.

Si la capitolul investitii Romania mai are mult de lucrat. In lipsa acestora, Romania, desi este pe locul cinci in Uniunea Europeana la suprafata agricola, ocupa abia penultimul loc la randamentul la hectar.

"Sa nu uitam ca, din suprafata arabila de 9 milioane de hectare ale Romaniei, la ora actuala sunt lucrate undeva la vreo 6-7 milioane, poate chiar 5,5 in anumiti ani. Sa nu uitam ca aceasta suprafata a crescut pentru ca Romania are doua probleme foarte mari. In primul rand, are o suprafata divizata arabila, aproximativ 4 milioane de hectare, care nu poate fi exploatata in conditii de performanta agricola. Are cei mai multi proprietari si din pacate statul roman nu a facut absolut nimic pentru a-i asocia pe acesti producatori agricoli sau propietari, nu a creat un sistem asociativ cu masuri de incurajare fiscala ca sa concureze cu asociatiile mari din Uniunea Europeana.

Iar pe de alta parte nu a incurajat absolut deloc investitiile in aceasta zona de subzistenta. Si cand ma refer la investitii, ma refer la tehnica agricola, la tractoare si la utilaje agricole care pot intr-adevar sa asigure performanta agricola, si la depozite si silozuri de cereale care sa dea posibilitatea fiecarui fermier din Romania sa negocieze preturi mult mai bune, care sa-i asigure capitalul necesar in vederea achizitionarii de inputuri si seminte de calitate pentru performanta in agricultura", a conchis liderul Agrostar.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Romania Qatar cultivare cereale, #Romania Qatar teren agricol, #arendare teren agricol cereale , #agricultura