Schimbari de proportii in ultimii 12 ani in ceea ce priveste PIB-ul Romaniei

Luni, 22 Iunie 2015, ora 10:02
6356 citiri
Schimbari de proportii in ultimii 12 ani in ceea ce priveste PIB-ul Romaniei
Foto: Arhiva Ziare.com

Romania figureaza in anuarul statistic pe 2015 al Uniunii Europene ca fiind tara cu cele mai mari contributii relative la formarea valorii adaugate brute (VAB) in economie din partea industriei, agriculturii si constructiilor, simultan cu cea mai redusa contributie din partea sectorului public (administratie, aparare, invatamant, sanatate si asistenta sociala etc.).

Chiar si dupa recalcularea de catre Institutul National de Statistica a datelor provizorii utilizate de Eurostat la intocmirea tabelelor din anuar, contrastul se pastreaza, desi trecem pe locul doi la industrie, dupa Cehia iar partea care revine sectorului constructiilor se diminueaza semnificativ.

Cert este ca, din 2003 incoace, ne-am confruntat cu o restructurare de proportii a modului de constituire a PIB.

Ponderea agriculturii in formarea VAB s-a redus la jumatate pe parcursul perioadei de zece ani luata ca baza de raportare de catre Eurostat. In pofida modificarii semnificative a ramurilor industriale care prospera in Romania, cu expandarea productiei de masini si reducerea masiva a industriei petrochimice, ponderea industriei s-a pastrat cu mult peste media UE (de doar 19,1%).

Dupa perioada de boom din perioada aderarii la UE, constructiile au revenit in jurul pragului de sapte procente, ceea ce inseamna ca au tinut pasul cu cresterea economica, in pofida reducerii numarului populatiei si a natalitatii.

Comertul si transporturile si zona "horeca" se afla intr-un usor recul relativ dar se pastreaza aproape de medie UE (19,0%) ca pondere in formarea VAB si au perspectiva de a reveni la valorile consemnate anterior.

Doua dintre cele mai dinamice sectoare sunt, dupa cum era de asteptat, cel de informatii si comunicatii si cel de intermedieri financiare si asigurari, cu cresteri de circa 50% ale ponderilor in formarea VAB, dar cu o diferenta notabila in raport cu media UE.

Nota: VAB reprezinta soldul contului de productie si se masoara ca diferenta dintre valoarea bunurilor si serviciilor produse (evaluate la preturi de baza) si consumul intermediar (evaluat la preturile cumparatorului), reprezentand deci valoarea nou creata in procesul de productie. VAB este calculata inainte de a fi calculat consumul de capital fix.

Citeste mai departe despre Valoarea adaugata bruta in economie si problemele ei: Romania din perspectiva UE pe CursDeGuvernare.ro.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Romania valoare adaugata bruta, #domenii economie Romania , #agricultura