Tanczos Barna (UDMR): Interdictia ANSVSA, o lovitura foarte dura. Ministerul Agriculturii sa ia masuri

Sambata, 11 Octombrie 2014, ora 22:17
7650 citiri
Tanczos Barna (UDMR): Interdictia ANSVSA, o lovitura foarte dura. Ministerul Agriculturii sa ia masuri
Foto: recolta.eu

Secretarul Comisiei pentru Agricultura a Senatului, Tanczos Barna, sustine ca restrictia la vanzarea bovinelor vii impusa de ANSVSA este "o lovitura foarte dura" la adresa fermierilor, fiind posibil ca in urma acestui demers sa se ajunga la conflicte intre statele membre UE pe anumite piete.

"Ne indreptam cu pasi repezi catre o situatie de criza. Este foarte posibil ca in urma acestei crize sa ajungem la discutii aprinse, chiar la conflicte intre statele membre pe anumite piete.

Piata laptelui, din 2015, o sa fie o piata care va genera foarte multe dispute, acum avem si situatia cu productia de oua, o sa avem situatii similare si la productia de carne de porc si bovine, ne asteapta zile grele in negocierile cu UE", a declarat secretarul Comisiei pentru Agricultura a Senatului.

ANSVSA: Romania nu mai vinde bovine si ovine vii catre tarile UE, decat pentru sacrificare imediata

Tanczos Barna a explicat ca interdictia de a vinde animalele vii, cu exceptia sacrificarilor directe sau a valorificarii printr-o sacrificare imediata, introdusa de ANSVSA din cauza generalizarii la nivel national a bolii limbii albastre, va avea repercusiuni "deosebit de grave" in urmatoarele luni.

"Nu mai sunt exceptii, pana acum erau interdictii pe zone, pe judete, acum s-a dat interdictie pe toata tara. Este o lovitura foarte dura la adresa fermierilor, nu numai pentru crescatorii raselor de carne, ci si pentru fermierii cu ferme medii, pentru ca ei vindeau foarte multi vitei intre 100 si 300 de kilograme. Piata s-a bulversat complet, am ramas practic cu toate stocurile de bovine de juninci si de taurasi blocate, cu exceptia celor care ajung la greutatea de sacrificare, dar in cazul acestora bulversarea va influenta pretul", a spus Tanczos.

In opinia acestuia, ar trebui sa fie acordata fermierilor prima de sacrificare, o subventie permisa in anumite conditii si in Uniunea Europeana (UE), care ar putea fi incasata in cazul in care acestia vor vinde animalele la un abator autorizat in Romania.

"Trebuie sa gasim solutii pentru prime de sacrificare, sa sacrificam animalele in tara si sa exportam carcasa, nu animale vii, vitei la 100 de kilograme, sa gasim solutii pentru subventionarea programelor de prevenirea acestor boli. Raul s-a produs si interdictia s-ar putea sa ne pecetluiasca soarta pe urmatorii doi ani, cel putin", a afirmat senatorul UDMR.

"Ministerul Agriculturii sa ia masuri imediate"

Totodata, el a atentionat ca situatii similare au fost si in alte tari, odata cu inchiderea pietei din Rusia, afirmand ca efectele subventiilor de compensare a pierderilor la fermierii din Polonia, de exemplu, se resimt in tarile vecine, produsele care nu au putut fi exportate spre Rusia ajungand, la preturi de dumping, in statele membre.

"Ei, practic, si-au marcat profitul si au realizat profit prin subventiile pe care le-au primit de la UE pentru compensarea acelor pierderi cauzate de inchiderea pietei din Rusia si produsele de pe stoc au ajuns in supermarketurile din Romania, pe toate rafturile - oua, de exemplu - la pret de dumping, deci crescatorii de pasari, porci, de bovine au o situatie extrem de dificila in momentul de fata. La nivelul statelor membre, deja conflictele exista - desi sunt bagate sub pres in momentul de fata -, mai ales intre statele puternice din punct de vedere agricol si statele in dezvoltare", a sustinut Tanczos Barna.

Secretarul Comisiei pentru Agricultura a Senatului a adaugat ca Ministerul Agriculturii trebuie sa ia masuri "imediate" pentru a compensa pierderile fermierilor cauzate de interdictiile de valorificare a animalelor vii spre exterior.

"Trebuie sa gasim, impreuna cu MA, compensari pentru pierderile fermierilor, programe nationale prin care vaccinarea impotriva limbii albastre sa fie un program strategic al ANSVSA (...) Presiunea uriasa venita de pe piata UE va falimenta, in caz contrar, foarte multe ferme si foarte multi fermieri romani, care nu vor putea face fata concurentei acerbe", a conchis Tanczos Barna.

Romania nu mai poate vinde animalele receptoare ale bolii limbii albastre (bovine, ovine si caprine) catre tarile membre UE decat pentru sacrificare imediata, putand insa sa exporte catre tarile terte care nu au impus restrictii, au declarat reprezentantii ANSVSA.

Restrictiile de circulatie a animalelor ce pot fi afectate de boala au fost impuse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in acord cu legislatia europeana, care este foarte stricta, au precizat reprezentantii autoritatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#ANSVSA interdictie vanzare bovine, #Tanczos Barna restrictii vanzare bovine , #agricultura