The Independent: Romania, un gigant agricol care incepe sa se trezeasca

Miercuri, 26 Martie 2014, ora 11:46
6967 citiri
The Independent: Romania, un gigant agricol care incepe sa se trezeasca

Romania este un gigant agricol care incepe sa se trezeasca, titreaza presa irlandeza.

Darragh McCullough, jurnalist la The Independent, a vizitat ferma a trei frati romani, Silviu, George si Ionut Catean, din Transilvania.

Primul este veterinar, al doilea vorbeste fluent engleza si este specializat in marketing, iar al treilea este pasionati de cai si a facut cascadorii alaturi de actorul Kevin Costner.

"Mesajul pe care il voi lua acasa se refera la potentialul urias pe care il are agricultura romaneasca. Desi exista teren agricol de trei ori cat toata Irlanda, exporturile de alimente au reprezentat jumatate din cele inregistrate la Dublin - de 10 miliarde de euro.

Aceasta tara inca mai are multe de recuperat, insa Romania ar putea deveni una dintre cele mai mari puteri agricole, in urmatorii ani", se arata in articolul citat.

Cum au inceput afacerea

Fratii Catean au inceput afacerea cu 30 de oi, insa au reusit sa creasca numarul lor, in 15 ani, pana la 1.100.

Animalele sunt mulse de catre opt ciobani, de trei ori pe zi, timp de 2-3 luni pe an. Productia de lapte este de 0,5 litri per oaie si este transformata in branza. Avand in vedere ca Pastele este aproape, ei au inceput deja sa vanda mieii, care cantaresc deja 10 kg dupa sase saptamani de viata.

In ferma mai exista 100 de vaci, de la care se mulg 6.300 de litri pe an. Ele sunt rase romanesti si sunt tinute in grajduri majoritatea anului. Pentru a asigura hrana, romanii cultiva porumb si grau pe terenul lor.

Fermierii sustin ca pretul laptelui, de 30 de centi pe litru, este foarte mic.

Atacurile ursilor si lupilor reprezinta ceva obisnuit pe dealurile unde pasc animalele, a amintit The Independent.

Chinezii au cumparat terenul

Totusi, doar 10% din teren este detinut de familia Catean, restul fiind inchiriat cu 40 de euro pe acru (un acru=4000 m2). Ei il pot cumpara, insa pretul de 3.000 de euro/acru este cam mare, iar finantarea este dificil de accesat.

Cum ii convinge Dragnea pe chinezi sa investeasca in agricultura romaneasca

Goerge a amintit ca investitorii chinezi au cumparat teren in zona in urma cu trei ani, pentru a deschide afaceri cu capre, insa acum s-au decis sa il vanda, avand in vedere ca nu au avut prea mult succes.

Calatorind pe drumurile romanesti, jurnalistul de la The Independent s-a intalnit cu carute trase de magari si cai, dar a vazut si tractoare moderne.

"Agricultura romaneasca se afla la extreme. Cea mai mare ferma din UE, de 147.000 de acri, se afla in sudul tarii, unde terenul este foarte fertil. Insa in timp ce mai mult de jumatate din terenul agricol se afla in mainile a mai putin de 10% dintre fermieri, exista 3 milioane de agricultori aflati la limita subzistentei, care trebuie sa se descurce cu doar 2 hectare de pamant", atrage atentia jurnalistul.

In Romania salariul mediu ajunge pe la 250 de euro, insa agricultorii de acolo sunt platiti cu mai putin de jumatate din aceasta suma, aminteste publicatia citata.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#agricultura Romania presa Irlanda, #agricultura Romania , #agricultura