Topul detinatorilor de pamant in Romania: Pe ce locuri sunt strainii

Sambata, 28 Martie 2015, ora 14:54
7801 citiri
Topul detinatorilor de pamant in Romania: Pe ce locuri sunt strainii
Foto: Agrointel

Pe primele trei locuri in topul celor mai mari 100 de exploatatori agricoli din Romania se afla firme romanesti, insa statisticile arata ca strainii sunt tot mai interesati sa cumpere pamant la noi in tara.

Clasamentul este condus de firma lui Constantin Dulute, un apropiat al lui Culita Tarata, decedat recent. Urmeaza firma lui Adrian Porumboiu, iar pe locul trei se situeaza grupul de firme al lui Ioan Niculae, informeaza Digi24.

Zeci de mii de hectare se afla insa in proprietatea unor companii straine, cei mai mari investitori straini fiind italieni, urmati de germani, arabi, unguri si spanioli.

Clasamentul a fost realizat de membrii asociatiei Eco Ruralis din Cluj.

"Sunt companii din Belize, din paradisul fiscal, care investesc la noi, companii din Austria, aproape fiecare tara din Europa de Vest are o companie care a investit in pamant romanesc. Italienii au vreo 200.000 de companii agricole inregistrate in Romania", a declarat Szocs-Boruss Miklos-Attila, coordonatorul campaniei organizate de Eco Ruralis.

Cele mai intinse culturi sunt cele de porumb, urmate de grau si floarea soarelui.

Scopurile urmarite de investitorii straini sunt diferite. Unii arendeaza pamantul, altii urmaresc doar interese imobiliare, comasand terenurile si vanzandu-le apoi la preturi mult mai mari.

"In Germania, in Franta, Olanda si Belgia, terenurile sunt foarte scumpe. Mai ales in Olanda media este la vreo 20.000 hectarul. In Romania pretul este, de exemplu, intre 2.000 si 7.000 de euro hectarul", a mai declarat Szocs-Boruss Miklos-Attila.

Cea mai mare parte a produselor agricole este exportata.

Intr-un raport publicat in 2013 se arata ca mai mult de 50% din suprafata agricola din Europa se afla in mainile a doar 3% dintre proprietarii de pamant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#top proprietari pamant Romania, #proprietari strani terenuri Romania , #agricultura